Αυτό είναι το York Cottage, το δώρο της Ελισάβετ σε Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ -«Το τέλειο απαίσιο σπίτι» [εικόνες] - iefimerida.gr

Αυτό είναι το York Cottage, το δώρο της Ελισάβετ σε Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ -«Το τέλειο απαίσιο σπίτι» [εικόνες]

ΕΛΕΝΗ ΜΠΟΛΟΒΙΝΗ

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για το βασιλικό γάμο, στις 19 Μαΐου, και οι καλεσμένοι εκτός από τι θα φορέσουν ψάχνουν και το δώρο που θα κάνουν στον πρίγκιπα Γουίλιαμ και την Μέγκαν Μαρκλ.

Γιατί μπορεί το ζευγάρι να έχει ζητήσει αντί για δώρα οι καλεσμένοι να κάνουν δωρεές σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, αλλά η βασιλική οικογένεια, όπως είναι λογικό, θα κάνει τα δικά της δώρα στον πρίγκιπα Χάρι και την Μέγκαν Μαρκλ.

Όπως συμβαίνει σε κάθε οικογένεια, τη στιγμή του γάμου των παιδιών τους, γονείς και κοντινοί συγγενείς προσφέρουν στο ζευγάρι ό,τι καλύτερο μπορούν.

Έτσι, λοιπόν, και η βασίλισσα Ελισάβετ, ετοιμάζει ένα... καλό δώρο για τον πρίγκιπα Χάρι και την Μέγκαν Μαρκλ.

Ένα σπίτι, εκτός Λονδίνου, από την τεράστια ακίνητη περιουσία του βρετανικού στέμματος.

Συγκεκριμένα, η βασίλισσα Ελισάβετ παραχωρεί στον πρίγκιπα Χάρι και την Μέγκαν Μαρκλ, ως δώρο γάμου, το York Cottage, ένα σπίτι στο βασιλικό κτήμα του Sandingham.

Η κίνηση αυτή της βασίλισσας Ελισάβετ δεν προκάλεσε έκπληξη στη Βρετανία, καθώς όπως λέει ο βασιλικός βιογράφος Ντουνκάν Λαρκόμπ «η βασίλισσα έχει τη συνήθεια να κάνει δώρο σπίτια».

Σπίτι, στο ίδιο μάλιστα κτήμα, είχε κάνει δώρο και στον πρίγκιπα Γουίλιαμ και στην Κέιτ Μίντλετον. Ο λόγος για το περίφημο Amner Hall στο οποίο ζούσαν μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στο Λονδίνο για να πάει ο πρίγκιπας Τζορτζ, τρίτος διάδοχος του βρετανικού θρόνου και αυριανός βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας, στο σχολείο.

Το York Cottage στις αρχές του 20ου αιώνα

Σπίτι ως γαμήλιο δώρο από τη βασίλισσα Ελισάβετ είχαν δεχθεί και ο πρίγκιπας Αντριου, το Sunninghill, αλλά και ο πρίγκιπας Κάρολος.

Το κτήμα Sandingham

To York Cottage βρίσκεται στο 8.000 εκταρίων κτήμα Sandingham της βασίλισσας, στο Νόρφολκ, 110 μίλια βορειοανατολικά του Λονδίνου.

Το κτήμα Sandingham πέρασε στην ιδιοκτησία της βρετανικής βασιλικής οικογένειας από το 1862 και τα κτίριά του χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά ως κατοικία από τον πρίγκιπα της Ουαλίας και αργότερα Βασιλιά Εδουάρδο τον 7ο.

Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ένα δημόσιο πάρκο 240 εκταρίων και έναν κήπο 24 εκταρίων ο οποίος συνδέεται με το κεντρικό κτίσμα.

Ελισάβετ και Φίλιππος με τα δυο μεγαλύτερα παιδιά τους, Κάρολο και Ανν, στη βασιλική κατοικία του Sandingham
Βασίλισσα Ελισάβετ και πρίγκιπας Φίλιππος στον κήπο του Sandingham

Η βασίλισσα Ελισάβετ κληρονόμησε το Sandingham από τον πατέρα της, βασιλιά Γεώργιο τον έκτο, το 1952. Βασικός διαχειριστής του μέχρι σήμερα είναι ο πρίγκιπας Φίλιππος.

Στο Sandingham εργάζονται 200 άτομα, αγρότες, δασοφύλακες, κτηνοτρόφοι και κηπουροί. Περιλαμβάνει αλσύλλια, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, 10 υγροβιότοπους, αποτελεί «σπίτι» για άγρια πτηνά.

Πέρα από τις κατοικίες, υπάρχει μια εκκλησία, του 16ου αιώνα, αφιερωμένη στην Μαρία τη Μαγδαληνή. Είναι η εκκλησία που πολύ συχνά εκκλησιάζεται η βασιλική οικογένεια, εκεί όπου βαπτίστηκαν πρίγκιπας Τζορτζ και πριγκίπισσα Σάρλοτ.

Η βασίλισσα Ελισάβετ έξω από την εκκλησία της Μαρίας Μαγδαληνής στο Sandingham
Οι Μίντλετον στην εκκλησία της Μαρίας Μαγδαληνής, στη βάπτιση της πριγκίπισσας Σάρλοτ

Το York Cottage

Στο σπίτι που θα λάβουν ως δώρο γάμου ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ, το York Cottage δηλαδή, ήταν το πρώτο σπίτι του Βασιλιά Γεώργιου του πέμπτου και της βασίλισσας Μαίρης, των παππούδων της βασίλισσας Ελισάβετ. Έμεναν εκεί πριν ανέβουν στο θρόνο, όταν ακόμη ήταν απλώς ο δούκας και η δούκισσα του Υork. Εξού και το όνομα York Cottage.

Το York Cottage το 1905
Ο βασιλιάς της Βρετανίας Γεώργιος 5ος, έξω από το York Cottage, με τον σκύλο του τον Happy /9 Οκτωβρίου 1906

Το ζευγάρι έλαβε το σπίτι, επίσης ως δώρο γάμου τo 1893 από τον βασιλιά Εδουάρδο τον έβδομο, πατέρα του δούκα του York.

Γέωργιος και Μαίρη έζησαν εκεί επί 33 χρόνια, ενώ εκεί γεννήθηκαν και τα πέντε παιδιά τους. Αποχώρησαν από το Υork Cottage το 1925 όταν πέθανε η βασίλισσα Αλεξάνδρα, πατέρα του Γεωργίου και το ζευγάρι ανέβηκε στο θρόνο.

Πριν τους York, το σπίτι ονομαζόταν Bachelor's Cottage, καθώς συνήθως φιλοξενούσε άνδρες καλεσμένους στο κτήμα.

Αυτή τη στιγμή, το York Cottage στεγάζει τα γραφεία της βασιλικής ιδιοκτησίας του Sandingham, ενώ χρησιμοποιείται και ως εξοχικό σπίτι από τους εργαζόμενους στο Sandingham.

Το... βαρύ φορτίο που κουβαλά το York Cottage

Το York Cottage δεν θεωρούνταν πάντα ένα... ελκυστικό σπίτι.

Χαρακτηριστικά, η Telegraph το αποκαλούσε το 2013 το «τέλειο απαίσιο σπίτι» αναφερόμενη στη διακόσμησή του από τον βασιλιά Γεώργιο τον V.

«Όπως ο πατέρας του, ο Γεώργιος V φαίνεται να στερούνταν αισθητικής, αλλά αγάπησε το York Cottage, ένα σπίτι που μοιάζει με τρεις παμπ μαζί. Προκειμένου να βάλει το προσωπικό της στίγμα στο σπίτι, η βασίλισσα Μαίρη αγόρασε κάποια έπιπλα, τα οποία μάλλον ήταν ιδιαίτερα, αναγκάζοντας τον Φράνσις Ντόναλντσον να γράψει κάποια στιγμή:''Το York Cotttage είναι ένα μνημείο εκκεντρικότητας της οικογένειας που ζούσε εκεί''».

Οι φωτογραφίες που είναι αναρτημένες στον επίσημο ιστότοπο του καταπιστεύματος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας αποκαλύπτει ότι το δωμάτιο της βασίλισσας Μαίρης είχε καλοκαιρινή ταπετσαρία, τζάκι, βιβλιοθήκη, λουλουδάτη καρέκλα και πολλά πορτραίτα.

Το δωμάτιο της δούκισσας, τότε του York, Μαίρης  /Οκτώβριος 1897
Ενα από τα καθιστικά δωμάτια του York Cottage /Οκτώβριος του 1897
Η τραπεζαρία του York Cottage /Οκτώβριος του 1897
Η αίθουσα μπιλιάρδου στο York Cottage /Οκτώβριος του 1897
Το γραφείο του Δούκα, τότε, του York, Γεωργίου στο York Cottage /Οκτώβριος του 1897
Ενα ακόμη από τα καθιστικά του York Cottage /Οκτώβριος του 1897
Αριστερά, η δούκισσα, τότε, του York, Μαίρη, έξω από το York Cottage /Ιούνιος του 1895

Γείτονες με τους Κέιμπριτζ

Να σημειωθεί ότι γείτονες του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ θα είναι ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον.

Γουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον έλαβαν ως δώρο στο γάμο τους το Anmer Hall, ένα άλλο σπίτι που βρίσκεται στο κτήμα Sandringham.

Αυτό είναι το York Cottage, το δώρο της Ελισάβετ σε Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ -«Το τέλειο απαίσιο σπίτι» [εικόνες] | iefimerida.gr 14

Το ζευγάρι ζούσε εκεί, στο σπίτι με τις 10 κρεβατοκάμαρες, από το γάμο μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο, και πλέον το χρησιμοποιεί ως εξοχικό. Εκεί φιλοξένησαν τον πρίγκιπα Χάρι και την Μέγκαν Μαρκλ στις διακοπές των Χριστουγέννων, ενώ στο Anmer Hall έκαναν τις καλοκαιρινές τους διακοπές, ως παιδιά, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και ο πρίγκιπας Χάρι.

To Αnmer Hall είναι ένα γεωργιανού ρυθμού εξοχικό σπίτι και απέχει 3,2 χλμ. από την κεντρική κατοικία του Sandingham όπου διαμένει η βασίλισσα. Το σπίτι χτίστηκε το 1989. Κλασικό, με κόκκινα τούβλα, δυο ορόφους και σκεπή

Στη θέση του Anmer Hall βρισκόταν το σπίτι μιας οικογένειας από το 1705, το οποίο γκρεμίστηκε και ξαναχτίστηκε όταν το Sandingham πέρασε στην ιδιοκτησία της βασίλισσας Βικτωρίας το 1862 και το έδωσε ως δώρο στον πρίγκιπα της Ουαλίας, κατοπινό βασιλιά, Εδουάρδο τον έβδομο. Τα γειτονικά κτήματα αγοράστηκαν με το πέρασμα του χρόνου.

To Αnmer Hall το 2013 ανακαινίστηκε πλήρως. Το παλάτι δαπάνησε 1,5 εκατ.λίρες για να αλλάξει στέγη στο σπίτι, να το εξοπλίζει με νέα κουζίνα, να αλλάξει πλήρως τη διακόσμηση στο εσωτερικό και να φτιάξει ένα νέο θερμοκήπιο.

Αυτό είναι το York Cottage, το δώρο της Ελισάβετ σε Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ -«Το τέλειο απαίσιο σπίτι» [εικόνες] | iefimerida.gr 15
Αυτό είναι το York Cottage, το δώρο της Ελισάβετ σε Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ -«Το τέλειο απαίσιο σπίτι» [εικόνες] | iefimerida.gr 16
Αυτό είναι το York Cottage, το δώρο της Ελισάβετ σε Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ -«Το τέλειο απαίσιο σπίτι» [εικόνες] | iefimerida.gr 17
Αυτό είναι το York Cottage, το δώρο της Ελισάβετ σε Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ -«Το τέλειο απαίσιο σπίτι» [εικόνες] | iefimerida.gr 18
Αυτό είναι το York Cottage, το δώρο της Ελισάβετ σε Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ -«Το τέλειο απαίσιο σπίτι» [εικόνες] | iefimerida.gr 19
Αυτό είναι το York Cottage, το δώρο της Ελισάβετ σε Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ -«Το τέλειο απαίσιο σπίτι» [εικόνες] | iefimerida.gr 20
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ