Ξεκίνησε και επίσημα στην Αλεξάνδρεια το πρόγραμμα «Νόστος - Επιστροφή στις Ρίζες» - iefimerida.gr

Ξεκίνησε και επίσημα στην Αλεξάνδρεια το πρόγραμμα «Νόστος - Επιστροφή στις Ρίζες»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Διάλογος των πολιτισμών, μέσα από τον οποίο προκύπτει η ήπια ισχύς των κρατών».

Αυτή ήταν μία από τις σημαντικότερες ιδέες, που παρουσίασε στο χαιρετισμό του στην επίσημη έναρξη του προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ», στην Αλεξάνδρεια, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ευχαριστώντας τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, καθώς και τη συμβολή του Κυπρίου ομολόγου του Νίκου Αναστασιάδη στο υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος.

Παράλληλα, συνεχάρη θερμά τους αρμόδιους υπουργούς για τους αποδήμους των τριών χωρών, Τέρενς Κουΐκ, Ναμπίλα Μάκραμ και Φώτη Φωτίου, για την τελική υλοποίηση του «ΝΟΣΤΟΥ», που δείχνει ότι οι τρεις χώρες έχουν κοινή πορεία, κοινό πολιτισμό, αποδεικνύοντας ότι όταν υπάρχει διάλογος, παύουν οι συγκρούσεις.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος μίλησε και για την ίδια την Αλεξάνδρεια, χαρακτηρίζοντας τον Μ. Αλέξανδρο ως ένα σπορέα του πολιτισμού, τονίζοντας παράλληλα ότι σε αυτήν την πόλη είναι που επήγασε ο πολιτισμός, αναφέροντας ως χαρακτηριστικότερο απτό παράδειγμα την Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη που αποτέλεσε – όπως είπε – το πρώτο αυθεντικό ίδρυμα έρευνας με 500.000 κυλίνδρους και μέσα από την οποία ουσιαστικά δημιουργήθηκε για πρώτη φορά η έννοια της βιβλιοθήκης, που συνεχίζει να διδάσκει τον διάλογο των πολιτισμών. Αυτόν ακριβώς τον διάλογο θέλουμε σαν τρεις χώρες, Ελλάδα, Αίγυπτος και Κύπρος να συνεχίσουμε από κοινού, δείχνοντας τη συνεργασία του πνεύματος.

Και όπως υπογράμμισε με αφορμή το ΝΟΣΤΟ, ο Έλληνας Πρόεδρος, μέσα από τις διασπορές και μέσα από την Αλεξάνδρεια, θα πρέπει να διδάσκουμε τι μπορούμε να κάνουμε για να υπερασπιστούμε τον άνθρωπο. «Έχουμε μεγάλη ιστορία, έχουμε και μεγάλο μέλλον, τόσο ο Ελληνισμός όσο και η Αίγυπτος, ιδιαίτερα στην πόλη της Αλεξάνδρειας, που ανήκει στον κόσμο ολόκληρο», κατέληξε χειροκροτούμενος.

«Ο Ελληνισμός γίνεται δεκτός στην Αίγυπτο με τεράστιες αγκαλιές αγάπης» ανέφερε με ανάρτηση του στο twitter ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ για την υποδοχή των Προέδρων της Ελλάδας και της Αιγύπτου στην έναρξη της εκδήλωσης.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, εξύμνησε την ιστορία των Ελληνικών Κοινοτήτων, τονίζοντας το πότε κατά τόπους ιδρύθηκαν και την προσφορά τους στη Χώρα του Νείλου, ενώ για την τριμερή στην οποία συμπεριελήφθη και ο «ΝΟΣΤΟΣ» ανέφερε ότι αποτελεί υπόδειγμα προς μίμηση για την ασφάλεια στην Μεσόγειο.

«Έχετε την εκτίμηση όλου του αιγυπτιακού λαού και την αγάπη του, στην πατρίδα σας, την Αίγυπτο», κατέληξε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, καλωσορίζοντας τους 120 Αιγυπτιώτες που ήρθαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «ΝΟΣΤΟΣ».

Τέλος, συγκίνηση προκάλεσε ο λόγος του Κυπρίου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος χειροκροτήθηκε θερμά όταν αποκάλεσε αδελφούς του, τόσο τον Αιγύπτιο Πρόεδρο όσο και τον Έλληνα Πρόεδρο, επισημαίνοντας το σημαντικό ρόλο της ομογένειας, ιδιαίτερα με τις πανάρχαιες σχέσεις της Αιγύπτου με τον Ελληνισμό.

«Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας γιατί η Αίγυπτος κάνει τους Κυπρίους να αισθάνονται σαν στο σπίτι τους». Μάλιστα, χειροκροτήθηκε θερμά από όλο το ακροατήριο που είχε κατακλύσει την αίθουσα, τονίζοντας ότι και ο ίδιος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακόμη και «Αιγυπτιώτης Κύπριος» από τις εννέα φορές που ήδη έχει ταξιδέψει στην Αίγυπτο, ευχαριστώντας θερμά όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης και του προγράμματος αυτού.

Στην αρχή της εκδήλωσης μίλησαν οι τρεις αρμόδιοι υπουργοί Κουΐκ, Μάκραμ και Φωτίου, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα αυτό θα συνεχιστεί και τον μήνα Οκτώβριο στη Νέα Υόρκη.

Η όλη εκδήλωση ξεκίνησε με την καταγραφή της ζωής Αλεξανδρινών που πέρασαν τα περισσότερα χρόνια τους στην Αίγυπτο, με εικόνες συγκινητικές για τον Ελληνισμό της Αλεξάνδρειας.

«Ήταν η πρώτη φορά που τιμάται μία ξένη παροικία», τόνισε από την πλευρά της η Υπουργός Διασποράς και Μεταναστευτικής Πολιτικής κα Ναμπίλα Μάκραμ, δείχνοντας τη σημασία που αποδίδει η Αίγυπτος στην ελληνική παροικία. «Είμαστε ένας λαός», κατέληξε η κα Μάκραμ, δίνοντας ουσιαστικά το στίγμα της όλης εκδήλωσης, που για όσους την έζησαν ήταν η υψηλότερη, η πιο απτή απόδειξη της συνεργασίας, συνύπαρξης, αλληλεγγύης και αδελφικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου, και όλα αυτά μέσα από τον ελληνισμό της Διασποράς».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ