«Μαγεμένος αυλός»: Αυτό ήταν το στέκι του Μάνου Χατζιδάκι στο Παγκράτι [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

«Μαγεμένος αυλός»: Αυτό ήταν το στέκι του Μάνου Χατζιδάκι στο Παγκράτι [εικόνες & βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μαγεμένος... Μάνος στο Παγκράτι.

Μια ανάσα από το πολύβουο κέντρο, η Πλατεία Προσκόπων περιμένει τους ψαγμένους Αθηναίους για να τους αποκαλύψει τα μυστικά της. Στο αριθμό 4 της οδού Αμυντά στέκει αγέρωχο από το 1961 το στέκι των καλλιτεχνών και των διανοούμενων, ο «Μαγεμένος Αυλός» που ήταν το αγαπημένο στέκι του Μάνου Χατζιδάκι ή αλλιώς το δεύτερο σπίτι του...

«Μαγεμένος αυλός»: Αυτό ήταν το στέκι του Μάνου Χατζιδάκι στο Παγκράτι [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 0
«Μαγεμένος αυλός»: Αυτό ήταν το στέκι του Μάνου Χατζιδάκι στο Παγκράτι [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 1

Η ιστορία του «Μαγεμένου Αυλού»

Ο πρώτος ιδιοκτήτης της θρυλικής ταβέρνας ήταν ο Γιώργος Πολυχρόνης, κοσμικός, γνωστός Αθηναίος της εποχής και γαμπρός του Παυλίδη. Έτσι αρχικά ο «Μαγεμένος Αυλος», ξεκίνησε ως πρατήριο γλυκών. Οι πελάτες μπορούσαν να φάνε γλυκά ή να πάρουν για το σπίτι τους, αλλά μπορούσαν να πάρουν και κάποιο σνακ όπως κάποιο croque monsieur. Ο πολυμήχανος Γιώργος Πολυχρόνης έφερε πίσω στην Ελλάδα τις γεύσεις που γνώρισε στα ταξίδια του. Κάπως έτσι οι Αθηναίοι δοκιμάσαν για πρώτη φορά την πίτσα, ένα γεύμα συνηθισμένο στην κεντρική Ευρώπη, αλλά ολοσχερώς ασυνήθιστο για τα ελληνικά δεδομένα

Σιγά σιγά εκτοπίζεται η δουλειά του ζαχαροπλαστείου και τα γλυκά πουλιόντουσαν σε μια γωνιά του μαγαζιού. Τώρα πια όλοι τρέχουν στον «Μαγεμένο Αυλό» για να γευτούν την πίτσα, το fondue, και δεκάδες μαγειρευτά φαγητά.

«Μαγεμένος αυλός»: Αυτό ήταν το στέκι του Μάνου Χατζιδάκι στο Παγκράτι [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 2
«Μαγεμένος αυλός»: Αυτό ήταν το στέκι του Μάνου Χατζιδάκι στο Παγκράτι [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 3

Ο Μάνος

Στην είσοδο του «Μαγεμένου Αυλού» δεσπόζει η ταμπέλα «Πλατεία Μάνου Χατζιδάκι», προς τιμήν του αείμνηστου συνθέτη, του πιο συχνού θαμώνα του ιστορικού πια μαγαζιού.

«Μαγεμένος αυλός»: Αυτό ήταν το στέκι του Μάνου Χατζιδάκι στο Παγκράτι [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 4
«Μαγεμένος αυλός»: Αυτό ήταν το στέκι του Μάνου Χατζιδάκι στο Παγκράτι [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 5

Ο Μάνος Χατζιδάκις έμενε δίπλα και σε αυτό το μέρος συνήθιζε να πίνει τον πρωινό του καφέ, αλλά και να κλείνει τη μέρα του με ένα γλυκό.

Γύρω από τον Χατζιδάκι συσπειρώθηκε έκτοτε μια σημαντική παρέα μεγάλων ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, μεγαθήρια που έγραψαν ιστορία στο δεύτερο μισό του προηγούμενου αιώνα.

Εδώ, γράφτηκαν και κάμποσα τραγούδια από τον Γκάτσο, τον Δήμο Μούτση και τον Νίκο Κυπουργό. Και ποιος δεν περασε την πόρτα του «Μαγεμένου Αυλού»... Ο Μινωτής, ο Κατράκης, ο Χορν, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Τζένη Καρέζη με τον Καζάκο, ο Σπανός, ο Πλέσσας, ο Χατζηνάσιος, και ο κατάλογός των λαμπερών ονομάτων που ήταν θαμώνες του «Μαγεμένου Αυλού» δεν έχει τελειωμό.

«Μαγεμένος αυλός»: Αυτό ήταν το στέκι του Μάνου Χατζιδάκι στο Παγκράτι [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 6

Την πιο χαρακτηριστική ιστορία με πρωταγωνιστή τον Μάνο Χατζιδάκι στο στέκι του, αφηγείται στο iefimerida.gr o σημερινός ιδιοκτήτης του Δημήτρη Θεοφίλου.

«Ένα από τα βράδια του Μάνου στον Αυλό, με τον ίδιο να έχει πολλή όρεξη, και το ρολόι να δείχνει 4 τα ξημερώματα, οι μεγαλύτεροι σερβιτόροι του μαγαζιού, πήραν το θάρρος και παρακάλεσαν τον μαέστρο, που τον ένιωθαν δικό τους άνθρωπο, να του αφήσουν τα κλειδιά για να κλειδώσει ο ίδιος τον χώρο, όταν θα τελείωνε την απολαυστική συζήτηση του. Όταν οι εργαζόμενοι επέστρεψαν το επόμενο πρωί στις 9, βρήκαν τον Μάνο Χατζηδάκη να κοιμάται σε μια πολυθρόνα. Μόλις άνοιξε τα μάτια του τους εξομολογήθηκε ότι είχε χάσει τα κλειδιά και παρέμεινε στο μαγαζί για να το φυλάει....»

«Πολύ συχνά ο Μάνος έδινε χαρτζιλίκι στους νεότερους της παρέας για να πάρουν ταξί για τα σπίτια τους μας λέει ο Δημήτρης Θεοφίλου. Μια φορά ένας εξ αυτών του λέει, οχι μαέστρο δεν θέλουμε να πάρουμε ταξί , θέλουμε να πιάσουμε τους παλμούς της νυχτιάς..Ο αφοπλιστικός Μάνος απαντα ''Καλά ας έχετε όλοι από ένα κατοστάρικο, και πιάστε όσους παλμούς της νυχτιάς θέλετε!!!''

Τελικά μετά την καληνύχτα πήραν όλοι τους ταξί! Ο μαέστρος είχε δίκιο για μια ακόμη φορά...!»

«Μαγεμένος αυλός»: Αυτό ήταν το στέκι του Μάνου Χατζιδάκι στο Παγκράτι [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 7
«Μαγεμένος αυλός»: Αυτό ήταν το στέκι του Μάνου Χατζιδάκι στο Παγκράτι [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 8
«Μαγεμένος αυλός»: Αυτό ήταν το στέκι του Μάνου Χατζιδάκι στο Παγκράτι [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 9

Ο σημερινός ιδιοκτήτης, Δημήτρης Θεοφίλου είναι μια ιστορία από μόνος του για αυτό και μπορεί επάξια να συνεχίζει την λειτουργία του «Μαγεμένου Αυλού» διατηρώντας το άρωμα του. Μας καλωσορίζει με τον πιο ζεστό τρόπο στο μαγαζί του, και μας μαγεύει με το πιάνο και τις ιστορίες του. Εξηγεί πως η οικογένεια του έχει παράδοση στην εστίαση αφού ο πατέρας του είχε την θρυλική ταβέρνα «Θεόφιλος» στην Πλάκα που περιποιούνταν τους Αθηναίους για μισό αιώνα.

«Μαγεμένος αυλός»: Αυτό ήταν το στέκι του Μάνου Χατζιδάκι στο Παγκράτι [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 10

Ο ίδιος αρχικά στράφηκε στα ξενοδοχειακά όμως ο «Μαγεμένος Αυλός» τον τραβούσε σαν... μαγνήτης και τελικά πέρασε στα χέρια του, όταν ο εμπνευστής του μαγαζιού αποσύρθηκε.

Είναι περήφανος ανιψιός του Τζιμ Λόντου, του παλαιστή που έγινε λαϊκός ήρωας.

Οι καλλιτέχνες ήταν γνώριμες φιγούρες στο σαλόνι του, αφού η Λίντα Άλμα ήταν αδερφή της μητέρας του και έτσι έχει πολλές παιδικές αναμνήσεις με την Λίντα και τον Μάνο... Τον Μάνο Κατράκη δηλαδή. Ενώ και η μητέρα του, ξεκίνησε την πορεία της στο τραγούδι δίπλα στον Αττίκ.

Όλες αυτές τις ιστορικές φιγούρες, τις συναντά κανείς σε γωνιές του «Μαγεμένου Αυλού». Φωτογραφίες, αφιερώματα, δημοσιεύσεις...

«Μαγεμένος αυλός»: Αυτό ήταν το στέκι του Μάνου Χατζιδάκι στο Παγκράτι [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 11
«Μαγεμένος αυλός»: Αυτό ήταν το στέκι του Μάνου Χατζιδάκι στο Παγκράτι [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 12
«Μαγεμένος αυλός»: Αυτό ήταν το στέκι του Μάνου Χατζιδάκι στο Παγκράτι [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 13
«Μαγεμένος αυλός»: Αυτό ήταν το στέκι του Μάνου Χατζιδάκι στο Παγκράτι [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 14

ΜΑΓΕΜΕΝΟΣ ΑΥΛΟΣ

ΑΜΥΝΤΑ 4, ΠΑΓΚΡΑΤΙ

ΤΗΛ: 2107223195

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ