Ιστορική στιγμή: Συναντήθηκαν οι ηγέτες της Βόρειας και της Νότιας Κορέας - iefimerida.gr

Ιστορική στιγμή: Συναντήθηκαν οι ηγέτες της Βόρειας και της Νότιας Κορέας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε Ιν συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

Ταυτόχρονα δεσμεύτηκαν για τη σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας που θα βάζει και τυπικά τέλος στον πόλεμο του 1953, για τον οποίο είχε υπογραφεί μόνο ανακωχή, κατά τη διάρκεια της πρώτης τους συνάντησης σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο Κυανός Οίκος στη Σεούλ.

Στην κοινή δήλωση που υπέγραψαν οι δύο ηγέτες, κάνουν λόγο για μια «Κορεατική χερσόνησο ελεύθερη από πυρηνικά μέσα από την πλήρη αποπυρηνικοποίηση», δεσμευόμενοι ότι «δεν θα υπάρχει πια πόλεμος» καθώς ξεκίνησε «μια νέα εποχή ειρήνης» σύμφωνα με τα τοπικά πρακτορεία.

Νωρίτερα οι δυο ηγέτες χαμογελαστοί, αντάλλαξαν μια θερμή χειραψία πάνω στη στρατιωτική οροθετική γραμμή που χωρίζει την κορεατική χερσόνησο, λίγο πριν αρχίσει η ιστορική διακορεατική σύνοδος κορυφής.

«Είμαι ευτυχής που σας συναντώ», είπε ο Μουν Τζε-ιν στον Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος αμέσως μετά έγινε ο πρώτος βορειοκορεάτης ηγέτης που πάτησε τη γη της Νότιας Κορέας από το τέλος του Πολέμου της Κορέας (1950-1953). Νωρίτερα, ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος επίσης περπάτησε για λίγο στη βορειοκορεατική πλευρά των συνόρων, κάτι που τον κάλεσε νεύοντας να κάνει ο Κιμ.

Πρόκειται για την πρώτη σύνοδο κορυφής των δύο χωρών εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Ο Κιμ χαιρέτισε την έλευση μιας νέας «εποχής ειρήνης», στην καταχώρισή του στο βιβλίο των επισκεπτών στο κτίριο όπου είχε συναφθεί η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την οποία ανεστάλησαν οι εχθροπραξίες το 1953.

«Μια νέα ιστορία ξεκινά τώρα», μια «εποχή ειρήνης», έγραψε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας στο βιβλίο επισκεπτών πριν οι δύο ηγέτες αρχίσουν τις συνομιλίες.

Kim Jong Un's message in the visitor's book in South Korea:

New history from now on, [we are] at the starting point of a historic new peace era.

Kim Jong Un - April 27 2018 pic.twitter.com/ZSgOYxpr2x

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν είπε απευθυνόμενος στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν ότι ελπίζει να επιτύχουν και να υπογράψουν μια «τολμηρή συμφωνία», κατά την έναρξη της διακορεατικής συνόδου κορυφής.

«Ελπίζω ότι θα έχουμε ειλικρινείς συνομιλίες και ότι θα καταλήξουμε σε μια τολμηρή συμφωνία ώστε να προσφέρουμε στο σύνολο του κορεατικού λαού και στον κόσμο που θέλει την ειρήνη ένα μεγάλο δώρο», τόνισε ο Μουν.

Στη συνέχεια, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας και ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας, σε μια πραγματικά ιστορική στιγμή, κάθισαν ο ένας απέναντι στον άλλο σε ένα οβάλ τραπέζι, κατά την έναρξη της ιστορικής διακορεατικής συνόδου κορυφής, με τα νοτιοκορεάτικα τηλεοπτικά δίκτυα να μεταδίδουν απευθείας το στιγμιότυπο.

Η συνάντηση των δύο ηγετών στο Σπίτι της Ειρήνης, στο νότιο τμήμα της Αποστρατιωτικοποιημένης Ζώνης που χωρίζει την κορεατική χερσόνησο, είναι μόλις η τρίτη μετά το τέλος του Πολέμου της Κορέας (1950-1953).

Υψηλός συμβολισμός - μικρές οι προσδοκίες για την αποπυρηνικοποίηση

Λεπτομέρειες για τις συνομιλίες τους αναμένονται αργότερα εντός της ημέρας. Αναλυτές, ωστόσο, θεωρούν ότι πέραν από μια επίσημη συνθήκη ειρήνης που θα αντικαταστήσει την εκεχειρία που σήμανε το τέλος του Πολέμου της Κορέας το 1953 και παρά τον υψηλό συμβολισμό της η συνάντηση δεν πρόκειται να παράξει ουσιαστικά αποτελέσματα αναφορικά με την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου.

Κι αυτό γιατί , όπως εκτιμούν, ο Βορειοκορεάτης δικτάτορας θέλει μεν να αντιμετωπίζεται ως ένα κανονικό, αξιοσέβαστο μέλος της διεθνούς κοινότητας, αλλά να διατηρήσει το πυρηνικό του οπλοστάσιο - που εξασφαλίζει, όπως θεωρεί την παραμονή του καθεστώτος του στην εξουσία- κάτι που δεν πρόκειται να αποδεχθούν Ουάσιγκτον και Σεούλ. Δεν αποκλείουν δε το ενδεχόμενο να καταρρεύσει η όποια συμφωνία για τα πυρηνικά της Πιονγιάνγκ όπως συνέβη με παρόμοιες στο παερλθόν. Ο Κιμ, πάντως, είπε αστειευόμενος στον Μουν ότι δεν θα ξυπνά πια από τις δοκιμές όπλων τα χαράματα...

Η όποια πρόοδος αναφορικά με την κατάργηση του πυρηνικού και πυραυλικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ θα είναι πιθανότατα μια αργή, δύσκολη διαδικασία, που θα περιλαμβάνει και επισκέψεις διεθνών επιθεωρητών στη Βόρεια Κορέα. Προηγούμενες προσπάθειες, όταν ήταν στην εξουσία ο πατέρας του Κιμ, κατέρρευσαν με τη Βόρεια Κορέα να κατηγορεί τις Η.Π.Α για μη τήρηση των συμφωνιών. Αν δεν υπάρξει τώρα μια σαφής δέσμευση από τον Κιμ για αποπυρηνικοποίηση, σχολιάζουν διεθνή ΜΜΕ, τότε η σημερινή συνάντηση θα έχει περιοριστεί στις φανφάρες...

Ιστορική στιγμή: Συναντήθηκαν οι ηγέτες της Βόρειας και της Νότιας Κορέας | iefimerida.gr 0
Ιστορική στιγμή: Συναντήθηκαν οι ηγέτες της Βόρειας και της Νότιας Κορέας | iefimerida.gr 1
Ιστορική στιγμή: Συναντήθηκαν οι ηγέτες της Βόρειας και της Νότιας Κορέας | iefimerida.gr 2

VIDEO: Moment Kim Jong Un and Moon Jae In shake hands - @nknewsorgpic.twitter.com/OK5sBjlr5s

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βόρεια Κορέα Νότια Κορέα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ