Με κλειστά αναψυκτήρια και πωλητήρια, σε μουσεία και μνημεία, ξεκινά η καλοκαιρινή σεζόν - iefimerida.gr

Με κλειστά αναψυκτήρια και πωλητήρια, σε μουσεία και μνημεία, ξεκινά η καλοκαιρινή σεζόν

Οι τουρίστες δεν βρίσκουν ούτε μπουκαλάκι νερό
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τους στόχους του και τα καθήκοντα του πάνω στις αρμοδιότητες του χαρτοφυλακίου του παρουσίασε σε ανοιχτή συζήτηση με τους δημοσιογράφους ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Στρατής.

Πέρα από τα προφανή, τους στόχους και τις δικαιοδοσίες του, ο Κώστας Στρατής καλείται να αντιμετωπίσει τα κλειστά αναψυκτήρια και πωλητήρια σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Οπως είναι αναμενόμενο οι τουρίστες έχουν προτεραιότητα τους, τους προορισμούς αυτούς και ήδη η εικόνα που βλέπουν μόνο ζημιά κάνει στην Ελλάδα.

«Εχει καθυστερήσει η διαδικασία πρόσληψης προσωπικού» τόνισε ο κ. Στρατής τονίζοντας πως, όσον αφορά στα πωλητήρια των μουσείων, η προκηρύξεις των θέσεων θα γίνουν αρχές Μαΐου, ώστε να ανοίξουν όλα τέλος Ιουνίου.

Όσον αφορά στα αναψυκτήρια όπου δυστυχώς δεν βρίσκεις ούτε μπουκαλάκι νερό, ο υφυπουργός σημείωσε πως μέχρι σήμερα οι μισθώσεις αποτελούσαν παθογένεια, «έναν φαύλο κύκλο με υπέρογκες προσφορές και έπειτα, εγκαταλείψεις μαγαζιών γιατί δεν απέδιδαν τα αναμενόμενα». Αυτή την ώρα 45 αναψυκτήρια μνημείων στη χώρα είναι κλειστά και διερευνάται νομικό πλαίσιο διαχείρισης, με ομαδοποιήσεις καταστημάτων που θα αναλάβει κάποιος, δημόσιες συμβάσεις, αλληλέγγυα οικονομία, παραχωρήσεις, ενώ είναι πιθανό να δημιουργηθεί και κάποιος νέος φορέας που θα τα αναλάβει.

Οσον αφορά στο φετινό καλοκαίρι, θα πραγματοποιηθούν βραχυπρόθεσμες συμβάσεις μέχρι ενός έτους, με γρήγορη διαδικασία, ώστε και τα αναψυκτήρια να ανοίξουν μέσα στον Ιούνιο.

Η συνάντηση του Κώστα Στρατη με τους δημοσιογράφους πραγματοποιήθηκε στο αναψυκτήριο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, ένα από τα ελάχιστα που είναι ανοιχτά για το κοινό, φωτογραφία: intimenews ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Το ηλεκτρονικό εισιτήριο, η προαγορές εισιτηρίων για μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, τα ειδικά εκπτωτικά πακέτα και το μειωμένο εισιτήριο ωστε να προωθηθούν αρχαιολογικοί χώροι με δυναμική, όπως για παράδειγμα η Αρχαία Μεσσήνη, αποτελούν προτεραιότητες του Υφυπουργού.

Ο Κώστας Στρατής, αναφέρθηκε και στην Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης για το 2021, την οποία και έχει σκοπό να στηρίξει το Υπουργείο.
«Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι ένας σημαντικός ευρωπαϊκός θεσμός. Που ξεκίνησε από την Αθήνα και επιστρέφει για τέταρτη φορά στη χώρα μας. Και μάλιστα σε μια πόλη με ξεχωριστό ιστορικό, πολιτισμικό και ιδεολογικό συμβολισμό. Στον τόπο της Δήμητρας και της Κόρης. Στη Δυτική Αττική της προσφυγιάς, της εργατιάς και δυστυχώς σήμερα της υψηλής ανεργίας. Στην Ελευσίνα που κέρδισε επάξια τη διοργάνωση, με ένα ολοκληρωμένο και πολύπλευρο πρόγραμμα.
Ο κεντρικός μας στόχος είναι να στηρίξουμε το Δήμο της Ελευσίνας και τον Οργανισμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης - Ελευσίνα 2021 για την απρόσκοπτη υλοποίηση του πολιτιστικού προγράμματος.

Να ολοκληρώσουμε μαζί τους, αλλά και σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, ένα πλαίσιο που θα διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού “Ελευσίνα 2021”, ως δημόσιου πολιτιστικού φορέα διεθνούς εμβέλειας» κατέληξε ο κ. Στρατής.

Οσον αφορά στο βιβλίο, που αποτελεί τομέα της δικαιοδοσίας του Κώστα Στρατή, μίλησε για αναβάθμιση και εξορθολογισμό των δημόσιων φορέων και θεσμών για το βιβλίο. Για τη στήριξη και την ανάδειξη των δημιουργών αλλά και όλων όσων συμβάλλουν στην παραγωγή του βιβλίου. Για αξιοποίηση του αναπτυξιακού δυναμικού της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής, ώστε να αξιοποιήσουμε το βιβλίο ως ένα σημαντικό και εξωστρεφή τομέα της πολιτιστική οικονομίας, που απασχολεί μεγάλο αριθμό εργαζομένων με υψηλή εξειδίκευση και εξαιρετικό ταλέντο. Για την ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης του βιβλίου και της ανάγνωσης και το μεγάλο στοίχημα της ψηφιακής μετάβασης στον χώρο του βιβλίου. Τέλος, όσον αφορά την Ενιαία Τιμή Βιβλίου, «ο στόχος του Υπουργείου είναι να ολοκληρώσει με επιτυχία τη σχετική διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς, που βρίσκεται στο τελικό της στάδιο» κατέληξε ο κ. Στρατής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ