Foreign Policy: H Μέρκελ «κατέστρεψε» τη σχέση της με τον Τραμπ - iefimerida.gr

Foreign Policy: H Μέρκελ «κατέστρεψε» τη σχέση της με τον Τραμπ

Για «χημεία» ούτε λόγος στις σχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ με την Άνγκελα Μέρκελ (Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ότι η Άνγκελα Μέρκελ «δεν πάει με τίποτα» τον Ντόναλντ Τραμπ είναι εμφανές, όσο κι αν προσπαθεί να το κρύψει, σχολιάζουν γερμανικά ΜΜΕ.

Παρόλα αυτά η καγκελάριος θα πάει αύριο στην Ουάσιγκτον προσβλέποντας σε μια βελτίωση των αμερικανο-γερμανικών σχέσεων.

«Μάταιος κόπος», λέει το Foreign Policy, αφού το κλίμα είναι τεταμένο όχι τόσο λόγω του Τραμπ όσο κυρίως εξαιτίας της Μέρκελ και της κλασικής γερμανικής εξωτερικής πολιτικής.

Μετά την εκλογή του Ρεπουμπλικανού προέδρου κυκλοφόρησε το «αφήγημα» ότι η Μέρκελ είναι πλέον η ηγερία του ελεύθερου κόσμου, γράφει το αμερικανικό περιοδικό, «άποψη που δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια φαντασίωση». Η Γερμανία, οι πολιτικοί της, τα ΜΜΕ της και ο λαός της υπερεκτιμούν τη θέση τους έναντι των ΗΠΑ. «Οι Γερμανοί αγαπούσαν και ταυτόχρονα φοβόντουσαν και μισούσαν τις ΗΠΑ σαν μεγάλο αδελφό επί 70 χρόνια» αν και υπήρξαν διακυμάνσεις. Επί προεδρίας Τζορτζ Μπους του νεότερου οι διμερείς σχέσεις διήλθαν μεγάλη κρίση, επί των ημερών του Ομπάμα το αντίθετο «και τώρα οι Γερμανοί απώλεσαν τις ελπίδες τους στις ΗΠΑ του Τραμπ».

Foreign Policy: H Μέρκελ «κατέστρεψε» τη σχέση της με τον Τραμπ  | iefimerida.gr 0

Κι είναι αυτή η απογοήτευση -η οποία μεταφράζεται σε γερμανική αλαζονεία έναντι της Ουάσιγκτον- που οδηγεί τις δύο πλευρές σε τροχιά σύγκρουσης κι όχι συνεργασίας, επισημαίνει το FP χαρακτηρίζοντας επίθεση κατά του Τραμπ τη δήλωση της Μέρκελ ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει πλέον να πάρουν τη μοίρα τους στα χέρια τους: «Η προσέγγιση της καγκελαρίου στην εξωτερική πολιτική ήταν κλασική γερμανική: ηθικιστική, υποκριτική και εντελώς αναποτελεσματική», σχολιάζει συμπεραίνοντας: «Η Μέρκελ κατέστρεψε τη σχέση με τον Τραμπ».

Όσο για τον Τραμπ: Τρεις είναι οι βασικοί λόγοι, σύμφωνα με το περιοδικό, που εξηγούν την αρνητική του στάση έναντι του Βερολίνου:

  • Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορεί τη Μέρκελ ότι εκμεταλλεύεται αδίστακτα το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με τη Γερμανία.
  • Έχει εξοργιστεί επειδή η Γερμανία, ενώ δαπανά τόσο λίγα για τις ένοπλες δυνάμεις της, θέλει να έχει λόγο στη διεθνή εξωτερική πολιτική.
  • Και θεωρεί ότι με την απόφαση της να ανοίξει τα σύνορα της Γερμανίας σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες η Μέρκελ του πάει κόντρα στην πολιτική του -ένας από τους βασικούς πυρήνες της οποίας είναι η προστασία των εθνικών συνόρων.

«Το αποτέλεσμα αυτών των δυναμικών είναι ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν εκτόπισε τη Μέρκελ από τη θέση του σημαντικότερου συνομιλητή των ΗΠΑ στην Ευρώπη», επισημαίνει το FP. Kαι μπορεί βέβαια, ο Γάλλος πρόεδρος να τα βρει σκούρα στο μέλλον με τον απρόβλεπτο Τραμπ, αλλά η πραγματιστική προσέγγισή του υπόσχεται περισσότερες επιτυχίες από την «πικρόχολη» στάση της καγκελαρίου.

«Η τροχιά σύγκρουσης της Μέρκελ το μόνο που έκανε ήταν να εκνευρίσει τον Τραμπ», γράφει το περιοδικό. Μόνη της τέθηκε στο περιθώριο...


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ