«Ψαλιδισμένο» και φέτος το καλάθι του σούπερ μάρκετ για τους καταναλωτές - iefimerida.gr

«Ψαλιδισμένο» και φέτος το καλάθι του σούπερ μάρκετ για τους καταναλωτές

Νέα υποχώρηση αναμένεται και φέτος στο μηνιαίο καλάθι αγορών του καταναλωτη/Φωτογραφία: Pixabay
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί οι πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ μετά από μια μακρά περίοδο συμπίεσης να σταθεροποιούνται, καθώς φέτος αναμένεται αύξηση σε σχέση με το 2017, ωστόσο το μέσο καλάθι του καταναλωτή συνεχίζει να υποχωρεί.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της IRI ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι φέτος- υπό προϋποθέσεις- στο 2,6% σε σχέση με το 2017. Ωστόσο, το μέσο μηναίο καλάθι αναμένεται να μειωθεί φέτος κατά 5 ευρώ και να διαμορφωθεί στα 312 ευρώ από 317 ευρώ που ήταν πέρυσι.

Η μείωση των αγορών αφορά κυρίως καταναλωτές που εντάσσονται κυρίως στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών όπου εκεί διαπιστώνονται και οι μεταλύτερες μειώσεις. Στην κατηγορία αυτή το καλάθι αγορών μειώνεται κατά 10 ευρώ και περιορίζεται στα 322 ευρώ ενώ οι γυναίκες φαίνεται ότι διατηρούν την ίδια αγοραστική δύναμη των 308 ευρώ.

Στην έρευνα που πραγματοποίησε η IRi φαίνεται ότι για το 60% του δείγματος ο λόγος για τη μείωση του μέσου καλαθιού του είναι ο φόβος για μείωση του μισθού του, ενώ για το 33% η οικονομική κατάσταση της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή της κατανάλωσης, η περιοχή της Αττικής που αποτελεί το 50% της συνολικής αγοράς διατηρεί το καλάθι αγορών στα 317 ευρώ. Η Κρήτη εμφάνισε την υψηλότερη κατανάλωση με 346 ευρώ, ενώ ο νομός Θεσσαλονίκης τη χαμηλότερη με 270 ευρώ πέρυσι.

Oσον αφορά την Κρήτη φέτος αναμένεται να μειωθεί οριακά στα 340 ευρώ, ενώ προβλέπεται αύξηση στην περιοχή της Θεσσαλονίκης στα 283 ευρώ.

Πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η IRI οι πωλήσεις στο λιανεμπόριο τις πρώτες μέρες του 2018 καταγράφουν πτώση 8%, ωστόσο η παραπάνω αύξηση για το σύνολο της χρονιάς αναμένεται να προέλθει κυρίως από την αύξηση των πωλήσεων στο β΄εξάμηνο, με την προϋπόθεση ότι θα μειωθεί η ανεργία κατά 1%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ IRI σούπερ μάρκετ πωλήσεις
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ