Από μια κλωστή κρέμεται η βιωσιμότητα του Χρέους - iefimerida.gr

Από μια κλωστή κρέμεται η βιωσιμότητα του Χρέους

Από μια κλωστή κρέμεται η βιωσιμότητα του Χρέους
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Ιδιαιτέρως απαιτητικό και φιλόδοξο είναι το βασικό σενάριο πάνω στο οποίο έχει στηριχθεί η Έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού Χρέους, καθώς πέρα από το "κούρεμα" των ομολόγων, η μείωση του Χρέους στα επίπεδα του 120% έως το 2020 τελεί σωρευτικά υπό την αίρεση υψηλών για τα σημερινά δεδομένα ρυθμών ανάπτυξης, υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά κι από την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Ειδικότερα, μετά από βαθιά ύφεση 7% το 2011 και 4,7% το 2012, η Τρόικα εκτιμά ότι το 2014 η ελληνική οικονομία θα "τρέξει" με ρυθμούς 2,5% και μέχρι το 2020 δεν θα πέσει κάτω από 2,3%, έχοντας εν τω μεταξύ πιάσει ρυθμούς 3,1% και 3% τη διετία 2015- 2016. Όπως επισημαίνει, όμως, η Τρόικα στη νέα Έκθεση βιωσιμότητας, εάν δεν επιτευχθούν αυτοί οι ρυθμοί λόγω εξωτερικών παραγόντων ή πιο χαλαρής εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών, με αποτέλεσμα να έχουμε μονίμως έως το 2020 μια μονάδα χαμηλότερη ανάπτυξη σε σχέση με τις προβλέψεις, τότε το Χρέος θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 129% του ΑΕΠ.

Όσον αφορά στις απαιτούμενες δημοσιονομικές επιδόσεις, από το 2014 και μετά θα πρέπει να επιτυγχάνουμε πρωτογενή πλεονάσματα 4,3- 4,5%, που σύμφωνα με την ίδια την Έκθεση βιωσιμότητας είναι φιλόδοξος στόχος αλλά υπάρχει... διεθνές προηγούμενο! Τι θα γίνει στη περίπτωση που δεν πιάσουμε αυτές τις επιδόσεις; Εάν τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν ξεπερνούν το 1,5%, η μείωση του Χρέους δεν θα είναι μόνιμη και θα "ξαναφουσκώσει" μόλις απορροφηθεί το όφελος των αποκρατικοποιήσεων, ενώ στη περίπτωση που πιάσουμε επιδόσεις της τάξης του 2,5%, τότε το Χρέος θα φτάσει στο 131% του ΑΕΠ το 2020 και θα σταθεροποιηθεί στα επίπεδα του 120% φτάνοντας στο 2030.

Εξίσου καθοριστική είναι η συμβολή των αποκρατικοποιήσεων, καθώς ο στόχος των 50 δισ ευρώ παραμένει έστω σε ορίζοντα 10ετίας. Όπως επισημαίνεται στην Έκθεση βιωσιμότητας, στη περίπτωση που οι συνθήκες στην αγορά δεν είναι οι κατάλληλες ή και λόγω πολιτικών εμποδίων τα έσοδα δεν ξεπεράσουν τελικά τα 10 δισ ευρώ, τότε το Χρέος θα παραμείνει πάνω από το 130% του ΑΕΠ...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ