Μακρόν εναντίον Τραμπ, μέσα στο αμερικανικό Κογκρέσο -«Ηχηρό» μήνυμα του Γάλλου - iefimerida.gr

Μακρόν εναντίον Τραμπ, μέσα στο αμερικανικό Κογκρέσο -«Ηχηρό» μήνυμα του Γάλλου

Ο Εμανουέλ Μακρόν στο Κογκρέσο των ΗΠΑ (Φωτογραφία: AP/ Pablo Martinez Monsivais)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επειτα από τις αβρότητες της Τρίτης, ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε μια παθιασμένη ομιλία στο Κογκρέσο, υποστηρίζοντας με θέρμη θέσεις στις οποίες αντιτίθεται σθεναρά ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η ομιλία του Γάλλου προέδρου στο Κογκρέσο διήρκεσε περίπου 50 λεπτά. Ο Μακρόν μίλησε στα αγγλικά και αρκετές φορές τον χειροκρότησαν όρθιοι γερουσιαστές από κάθε πλευρά. Ο Γάλλος δήλωσε βέβαιος ότι οι ΗΠΑ μια ημέρα θα επιστρέψουν στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και δεσμεύθηκε ότι η Γαλλία δεν θα εγκαταλείψει τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν. Ο Τραμπ έχει ήδη αποσύρει τις ΗΠΑ από την πρώτη και απειλεί να πράξει το ίδιο για τη δεύτερη, τις επόμενες εβδομάδες.

«Δεν θα επιτρέψουμε στον ακραίο εθνικισμό να ταρακουνήσει έναν κόσμο γεμάτο ελπίδες για μεγαλύτερη ευημερία. Είναι μια κρίσιμη στιγμή. Αν δεν δράσουμε επειγόντως, ως παγκόσμια κοινότητα, είμαι βέβαιος ότι οι διεθνείς θεσμοί- ανάμεσά τους το ΝΑΤΟ και ο ΟΗΕ- δεν θα μπορούν πλέον να ασκούν εξουσία και να έχουν σταθεροποιητική επιρροή», τόνισε ο Μακρόν.

«Προσωπικά, δεν συμμερίζομαι το ενδιαφέρον για νέες ισχυρές δυνάμεις, την εγκατάλειψη της ελευθερίας και την ψευδαίσθηση του εθνικισμού», συνέχισε και τα λεγόμενά του θα μπορούσαν να εκληφθούν ως κριτική για τον ενθουσιασμό του Τραμπ για κάποιους από τους πιο απολυταρχικούς ηγέτες του κόσμου, σχολιάζει ο Guardian.

«Ποιο θα είναι το νόημα της ζωής μας αν καταστρέφουμε τον πλανήτη, θυσιάζοντας το μέλλον των παιδιών μας. Ας το καταλάβουμε. Δεν υπάρχει πλανήτης Β’», τόνισε, καλώντας σε διεθνή δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Εκτίμησε ότι οι αντιδράσεις για τη Συμφωνία του Παρισιού δεν θα κρατήσουν πολύ και πρόσθεσε: «Μακροπρόθεσμα, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα ότι είμαστε πολίτες του ίδιου πλανήτη. Είμαι σίγουρος ότι μια μέρα οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν στη Συμφωνία».

Ακόμη πιο επικριτικός ήταν σε ό,τι αφορά τους αμερικανικούς δασμούς που αποφάσισε ο Τραμπ, τονίζοντας ότι η σωστή οδός για να διορθωθούν οι εμπορικές ανισότητες είναι με διαπραγμάτευση μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. «Εμείς γράψαμε αυτούς τους κανόνες. Πρέπει να τους εφαρμόσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, επανέλαβε αυτό που είχε πει και την Τρίτη στον Λευκό Οίκο, ότι θα πρέπει να διευρυνθεί για να αντιμετωπίσει και την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων από την Τεχεράνη και τον ρόλο της στη Μέση Ανατολή. «Το Ιράν δεν θα πρέπει ποτέ να έχει στην κατοχή του οποιοδήποτε πυρηνικό όπλο», είπε, αλλά πρόσθεσε «Αυτή η πολιτική δεν πρέπει ποτέ να μας οδηγήσει σε πόλεμο στη Μέση Ανατολή».

Ζήτησε να γίνει σεβαστό πως το Ιράν είναι κυρίαρχο κράτος και κάλεσε τη Δύση να μην επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, κάνοντας μία προφανή αναφορά στην εισβολή στο Ιράκ το 2003.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Εμανουέλ Μακρόν Ντόναλντ Τραμπ Ιράν
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ