Αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια: Υπέρ ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι, Δημοκρατική Συμπαράταξη - iefimerida.gr

Αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια: Υπέρ ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι, Δημοκρατική Συμπαράταξη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ξεκίνησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου για την ανάδοχη παιδιών σε ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, είτε αυτά είναι ετερόφυλα είτε ομόφυλα.

Μέχρι στιγμής, υπέρ της επίμαχης διάταξης τάχθηκαν ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαφιλίππου, η εισηγήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου και ο εισηγητής του Ποταμιού Σπύρος Λουκούδης, ενώ η εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας Κατερίνα Μάρκου ανέφερε πως το κόμμα της θα καταψηφίσει τη διάταξη.

ΣΥΡΙΖΑ: Κανένα παράθυρο για υιοθεσία

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαφιλίππου ξεκαθάρισε ότι η αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια δεν ανοίγει με κανέναν τρόπο το παράθυρο προκειμένου να προχωρήσουν και σε υιοθεσία.

«Πρέπει να επισημάνω κατά τη φάση αυτή περιληπτικά τα εξής. Τα ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης έχουν τη δυνατότητα να γίνουν μόνο ανάδοχοι γονείς και όχι να υιοθετήσουν. Με το παρόν νομοσχέδιο, ούτε επιτρέπεται η υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια ούτε ανοίγεται παράθυρο μέσω της αναδοχής», είπε αρχικά ο κ. Παπαφιλίππου.

Και πρόσθεσε: «Ο θεσμός της υιοθεσίας διαφέρει ριζικά από τον θεσμό της αναδοχής. Η υιοθεσία κηρύσσεται πάντοτε με δικαστική απόφαση και το υιοθετημένο παιδί καθίσταται μόνιμο μέλος της οικογένειας των γονέων που το υιοθέτησαν. Η αναδοχή γίνεται με έγγραφη συμφωνία των εμπλεκομένων. Σε αυτή είναι προσωρινή κατάσταση που λήγει μετά την ενηλικίωση του παιδιού και αποσκοπεί στο να δοθεί η φροντίδα, η επιμέλεια και η μόρφωση μέσα σε ένα ασφαλές και οικογενειακό περιβάλλον, με αγάπη και στοργή. Για αντιπολιτευτικούς λόγους, γίνεται σκόπιμη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, κατά τη συνήθη τακτική της Νέας Δημοκρατίας και άλλων κομμάτων, καθώς και δημοσιογραφικών κύκλων».

Νέα Δημοκρατία: Δεν το επιτρέπουν οι κρίσιμες κοινωνικές συνθήκες

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, η εισηγήτρια Κατερίνα Μάρκου ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει την επίμαχη διάταξη διότι εκτιμά ότι η κοινωνία δεν έχει χωνέψει ακόμη το γεγονός ότι ένα ομόφυλο ζευγάρι μπορεί να γίνει ανάδοχη οικογένεια. Μάλιστα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έφερε την επίμαχη διάταξη για επικοινωνιακούς λόγους

«Γιατί τα ομόφυλα ζευγάρια δεν τα αναφέρετε πουθενά στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, ούτε στην εκτίμηση συνεπειών της ρύθμισης; Θα περίμενα να μου πείτε "ορίστε, είμαστε προοδευτικοί και καινοτόμοι". Μήπως γιατί σας δημιουργεί πρόβλημα με τον εκλεκτό σας εταίρο, ο οποίος πότε δεν φταίει, αφού στο θέατρο του παραλόγου που έχετε στήσει η κακιά αντιπολίτευση δεν αφήνει την κυβέρνηση να νομοθετήσει;», ανέφερε η κυρία Μάρκου.

«Οι κρίσιμες κοινωνικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την επεξεργασία μιας τέτοιας επιλογής. Δεν αρκεί η ανάδοχη οικογένεια να είναι δεκτική, πρέπει να το χωνέψει και η κοινωνία. Αυτή είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας, για την οποία θα κριθούμε. Ο κόσμος έχει καταλάβει πια πως όλα αυτά δεν γίνονται στο όνομα κάποιας ιδεολογίας ή προοδευτισμού. Μόνο σας μέλημα είναι να αξιοποιήσετε επικοινωνιακά την αναταραχή που δημιουργεί στον δημόσιο διάλογο και να αποπροσανατολίσετε την κοινή γνώμη από άλλα ζητήματα, όπως η μείωση των συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου. Αν θέλατε μια ουσιαστική συζήτηση, θα είχετε κάνει μια ουσιαστική διαβούλευση με την κοινωνία. Αυτά τα θέματα δεν γίνονται με μία συζήτηση τριών ημερών. Η ΝΔ θα καταψηφίσει το σχετικό άρθρο», κατέληξε η εισιγήτρια της ΝΔ.

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Εδώ κρινόμαστε όλοι

Υπέρ της ρύθμισης της κυβέρνησης και εναντίον της διάκρισης μεταξύ ομοφύλων και ετερόφυλων ζευγαριών ως προς τη δυνατότητα όσων έχουν κάνει σύμφωνο συμβίωσης να μπορούν να γίνουν ανάδοχοι γονείς τάχθηκε η εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου.

«Τι πάει να πει δεξιός και αριστερός; Τι πάει να πει προοδευτικός και συντηρητικός; Εδώ κρινόμαστε όλοι. Είναι στοιχείο της ελληνικής νομοθεσίας και προσωπικά το ψήφισα το σύμφωνο συμβίωσης. Το σύμφωνο συμβίωσης αφορά και ετερόφυλα ζευγάρια και ομόφυλα ζευγάρια. Οποιαδήποτε διάκριση θα κατέπεφτε στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οποιαδήποτε εξαίρεση με βάση το φύλο, τη θρησκεία ή οτιδήποτε άλλο δεν δικαιολογείται. Κατανοούμε ότι η ρύθμιση δεν μπορεί να περιέχει την οποιαδήποτε διάκριση», είπε η κυρία Χριστοφιλοπούλου.

«Κατά» από ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή

Κατά της επίμαχης διάταξης τάχθηκαν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ. Ο εισηγητής του ΚΚΕ, μάλιστα, Μανώλης Συντυχάκης ανέφερε ότι η αναδοχή ανοίγει τον δρόμο για υιοθεσία παιδιού από τα ομόφυλα ζευγάρια.

«Πρόκειται για αποπροσανατολιστική αλλά και βολική συζήτηση τόσο για την κυβέρνηση που θέλει να περιορίσει τη συζήτηση σε αυτό, όσο και για εκείνους που διαφωνούν σε αυτό αλλά συμφωνούν σε όλα τα υπόλοιπα. Εκτιμούμε ότι η αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια δεν θα πρέπει να προβλέπεται γιατί είναι ένα ακόμα βήμα για την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια. Πρέπει τα παιδιά να μεγαλώνουν μέσα σε ένα πλαίσιο που να είναι διακριτή η σχέση άνδρα-γυναίκας, πατέρα-μητέρας», ανέφερε ο κ. Συντυχάκης.

Το σκέφτεται ο Παπαχριστόπουλος (ΑΝΕΛ)

Εκ μέρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων μίλησε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο οποίος, όπως είπε, αντικατέστησε τον εισηγητή των ΑΝΕΛ Γιώργο Λαζαρίδη και ανέφερε ότι θα εκφράσει την προσωπική του άποψη, που δεν δεσμεύει το κόμμα του. Έτσι, ο κ. Παπαχριστόπουλος άφησε να εννοηθεί ότι σκέφτεται ακόμη και να ψηφίσει υπέρ της επίμαχης διάταξης.

«Υπάρχουν αντιδράσεις από ανθρώπους που δεν είναι καλά πληροφορημένοι. Θέλω να δω με σαφήνεια την πρότασή σας και σας λέω ευθέως ότι αφορά ένα ελάχιστο ποσοστό ανθρώπων. Να το δούμε ανθρώπινα και κοινωνικά για κάποιους ανθρώπους που μεγάλωσαν στην επαρχία και έχουν κάποιες περίεργες ιδέες μερικές φορές. Κάποιοι δημιουργούν ψεύτικες ειδήσεις εκεί που δεν υπάρχουν. Είναι ένα θεματάκι μικρό μεν, υπαρκτό δε, θα ήθελα να το δούμε με αγάπη, με συμπόνια, με κατανόηση. Δεν το έχω σκεφτεί ακόμα», είπε ο κ. Παπαχριστόπουλος.

Αυτό όμως που έκανε εντύπωση στην ομιλία του κ. Παπαχριστόπουλου ήταν τα μελανά χρώματα με τα οποία περιέγραψε τα ιδρύματα στα οποία βρίσκονται τα παιδιά προς αναδοχή ή υιοθεσία: «Τα παιδιά μέσα σε ιδρύματα είναι χειρότερα από αδέσποτα ζώα μέσα σε κυνοκομεία. Πολλές φορές τα ιδρύματα είναι κολαστήρια. Θα πρέπει να ιεραρχήσουμε και μονογονεϊκές οικογένειες να παίρνουν παιδιά, μία γυναίκα, ένας άντρας, αλλά με δικλείδες πολύ αυστηρές».

«Ναι» και από το Ποτάμι

Μετά την Εύη Χριστοφιλοπούλου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, και ο Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι τάχθηκε υπέρ της επίμαχης διάταξης για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, λέγοντας ότι χρειάζονται τολμηρές πρωτοβουλίες που να σπρώχνουν και να προωθούν την κοινωνία προς καλύτερη κατεύθυνση.

«Ακούω με σοβαρότητα και με ενδιαφέρον τις ενστάσεις που κατατίθενται σε σχέση με το κατά πόσο η κοινωνία μπορεί να είναι ώριμη να δεχθεί μία τέτοια κίνηση. Υπάρχει ισχυρή επιχειρηματολογία για τις δυσκαμψίες που έχει η κοινωνία να αντιμετωπίζει πρωτοβουλίες αυτού του τύπου που είναι τολμηρές. Εάν ο νομοθέτης και η συντεταγμένη πολιτεία δεν παρεμβαίνει με την αίσθηση της ανάγκης να προωθεί την κοινωνία αλλά για να ερμηνεύει για να τακτοποιεί τις ενστάσεις της, δεν πρόκειται να πάμε πουθενά και ποτέ», είπε ο κ. Λυκούδης.

Και κατέληξε: «Οι κοινωνίες δεν προχωρούν όταν είναι απολύτως ώριμες, αλλά όταν γίνονται τομές που χρειάζονται για να τις σπρώξει και να τις προωθήσει προς ουσιαστικότερες και καλύτερες κατευθύνσεις. Αντιλαμβάνομαι τις ενστάσεις, αλλά την ώρα που χρειάζονται τολμηρές πρωτοβουλίες χρειάζεται και μία τόλμη από τις πολιτικές προσωπικότητες που είναι οι βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ομόφυλα ζευγάρια ανάδοχοι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ