Τριμερής Κοτζιά, Νίμιτς, Ντιμιτρόφ στη Βιέννη -Νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό - iefimerida.gr

Τριμερής Κοτζιά, Νίμιτς, Ντιμιτρόφ στη Βιέννη -Νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό

Προσπάθεια να…τετραγωνίσουν τον κύκλο για συνολική λύση στο ονοματολογικό συνεχίζουν να καταβάλουν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ κκ Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων που θα έχουν σήμερα στη Βιέννη. Παρόντος του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος θα επιχειρήσει να γεφυρώσει τις υφιστάμενες διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές ζυγίζοντας ξανά τα δεδομένα.

«Ό,τι βήματα ήταν να κάνουμε τα κάναμε» δηλώνει στο iefimerida κυβερνητικό στέλεχος καλώντας την άλλη πλευρά να κάνει τα βήματα που υπολείπονται.

Η σύνθετη ονομασία και το erga omnes (για το εξωτερικό και το εσωτερικό) είναι οι βασικές προϋποθέσεις που θέτει η κυβέρνηση για λύση, επιμένοντας ότι είναι αναγκαία η συνταγματική αναθεώρηση και η αποδοχή από τα Σκόπια του νέου σύνθετου ονόματος και σε Συνταγματικό επίπεδο.

Χωρίς χρονικό ορόσημο λέει η Αθήνα

Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί και η διαπραγμάτευση συνεχίζεται.

Σε διπλωματικό επίπεδο οι δίαυλοι μεταξύ των πρωθυπουργικών γραφείων παραμένουν ανοικτοί. Ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θέμα για επικείμενη συνάντησή τους. Και αυτή, θα γίνει μόνο εφόσον βρισκόμαστε ενώπιον συμφωνίας.

Αναταραχή από τις δηλώσεις Χαν

Την ίδια ώρα, οι δηλώσεις του επιτρόπου της ΕΕ Γιοχάνες Χαν περί συμφωνίας εντός δύο εβδομάδων προκάλεσαν αναταραχή σε Αθήνα και Σκόπια.

Σκληρό ήταν το ύφος του Ελληνικού Υπουργείο Εξωτερικών, που με ανακοίνωση του, ανέφερε: «καλούμε τον Επίτροπο Χαν να σταματήσει να παρέχει λάθος εικόνα για διαπραγματεύσεις τις οποίες, όπως όλα δείχνουν, δεν κατανοεί. Το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι να σταματήσει να τις υπονομεύει».

Αποστάσεις από την αποστροφή ότι «θα ήταν χρήσιμο για τη χώρα, την κοινωνία και όλη την περιοχή των δυτικών Βαλκανίων» να υπάρξει λύση τις δύο επόμενες εβδομάδες πήρε ο Ζόραν Ζάεφ. «Είναι καλό να το λύσουμε σε δύο εβδομάδες, αυτό θα σημαίνει την έναρξη της αυτόματης πρόσκλησης (στο ΝΑΤΟ) την τρίτη εβδομάδα από σήμερα μέσω της κύρωσης από τα κράτη-μέλη. Πιστεύω ότι είναι υπόθεση εβδομάδων, αλλά νομίζω ότι δύο εβδομάδες είναι υπερβολικά λίγες», ανέφερε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Σκοπιανό ΠΓΔΜ Νίκος Κοτζιάς
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ