Επιμένει ο Κουβέλης: Σύντομα θα καταλήξουμε σε συμφωνία και οι δύο φρεγάτες θα έρθουν στην Ελλάδα - iefimerida.gr

Επιμένει ο Κουβέλης: Σύντομα θα καταλήξουμε σε συμφωνία και οι δύο φρεγάτες θα έρθουν στην Ελλάδα

Φωτογραφία: Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επιμένει ο Φώτης Κουβέλης για τις γαλλικές φρεγάτες, υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία προχωρά κανονικά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, πρώτος είχε ανακοινώσει δημοσίως το deal Τσίπρα-Μακρόν για την ενοικίαση δύο φρεγατών του γαλλικού πολεμικού ναυτικού, σημειώνοντας μάλιστα ότι είναι εφικτό να ενταχθούν στον ελληνικό στόλο του καλοκαίρι.

Ωστόσο, μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την Γαλλίδα υπουργό Αμυνας η οποία δήλωσε άγνοια για την παραχώρηση δύο φρεγατών, την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ όπου δεν συζητήθηκε το θέμα με τις φρεγάτες, την σιωπή – μέχρι σήμερα – του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου και την δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημ. Τζανακόπουλου, ο οποίος μίλησε αορίστως για την ύπαρξη μιας σειράς «από διερευνήσεις για διάφορα πρότζεκτ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας», ο αναπληρωτής υπ. Αμυνας επανήλθε.

Πηγές από τον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας Φώτη Κουβέλη ανέφεραν: «Η διαδικασία προχωρά κανονικά. Σύντομα θα καταλήξουμε σε συμφωνία και δύο φρεγάτες θα έρθουν στην Ελλάδα».

Συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού επέμειναν πως σύντομα θα υπάρξει συμφωνία για την χρονομίσθωση των φρεγατών, εκτιμώντας μάλιστα πως στις 3 Μαΐου θα έλθει στην Αθήνα γαλλική αντιπροσωπεία για να συνεχιστούν οι συζητήσεις.

Η Αθήνα εξετάζει επίσης αγορά δύο έως τεσσάρων γαλλικών φρεγατών BELH@RRA, σε δύο φάσεις, ελπίζοντας πως δύο από τα πλοία θα ναυπηγηθούν στον Σκαραμαγκά.

Η Νέα Δημοκρατία έχει αφήσει έντονες αιχμές για τις δηλώσεις Κουβέλη, καταγγέλλοντας «παροιμιώδη ερασιτεχνισμό» από την πλευρά της κυβέρνησης και για απουσία υπεύθυνης ενημέρωσης των πολιτών.

Το ιστορικό του αλαλούμ με τις φρεγάτες

Λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Φώτη Κουβέλη ότι η Ελλάδα θα πάρει με leasing δύο φρεγάτες από τη Γαλλία, υποστηρίζοντας ότι «είναι δυνατόν να έρθουν μέσα στο καλοκαίρι», χθες από τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ δεν προέκυψε τίποτα.

Αυτομάτως προέκυψαν πολλά ερωτήματα για το ποια είναι ακριβώς η συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας. Στη συνέχεια, η κατάσταση, αντί να ξεκαθαρίσει, περιπλέχθηκε περισσότερο με τη διάψευση της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας Φλοράνς Παρλί, η οποία δήλωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Γαλλία να παραχωρήσει δύο φρεγάτες στην Ελλάδα το καλοκαίρι.

Το αποτέλεσμα ήταν να επικρατήσει ένα αλαλούμ, αφού, όπως φαίνεται, η μίσθωση στην Ελλάδα των δύο γαλλικών φρεγατών, τύπου FREMM, βρίσκεται στον αέρα. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξε ενόχληση της γαλλικής πλευράς και αντιδράσεις στους κόλπους του γαλλικού Ναυτικού, που δηλώνει ότι δεν υπάρχουν φρεγάτες διαθέσιμες για την Ελλάδα.

Τα μαζεύει ο Τζανακόπουλος

Ούτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε σημερινές του δηλώσεις, στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha, ξεκαθάρισε τι ακριβώς έχει συμβεί με τις γαλλικές φρεγάτες και αν τελικά θα δοθούν στη χώρα μας, αφού αρκέστηκε απλώς να πει πως «όταν υπάρξει συμφωνία, θα ανακοινωθεί».

«Υπάρχουν μια σειρά από διερευνήσεις για διάφορα πρότζεκτ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ωστόσο το συγκεκριμένο θέμα δεν συζητήθηκε χθες στο ΚΥΣΕΑ», είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Ο υπουργός Επικρατείας πρόσθεσε πως «ο κ. Κουβέλης και η κυβέρνηση αυτό που λένε είναι ότι υπάρχουν διερευνήσεις για μια σειρά από πρότζεκτ. Από κει και πέρα, αν υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία για οποιοδήποτε τέτοιο θέμα, θα υπάρξει και επίσημη ενημέρωση και σχετική συζήτηση σε όλα τα αρμόδια όργανα τα κυβερνητικά, αλλά και τα κοινοβουλευτικά».

Τι είχαν συζητήσει Τσίπρας - Μακρόν

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχαν συζητήσει για το θέμα των φρεγατών, ωστόσο φαίνεται πως υπερεκτιμήθηκε η θέληση της Γαλλίας να προχωρήσει άμεσα το ζήτημα. Υπενθυμίζεται πάντως ότι η Γαλλία διαθέτει πέντε φρεγάτες του τύπου που ζητά η Ελλάδα, εκ των οποίων οι τρεις έχουν διατεθεί στο Μαρόκο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ