Ο Σταθάκης παραδέχεται: Μόνο για 6 χρόνια απαγόρευση απολύσεων στις λιγνιτικές μονάδες - iefimerida.gr

Ο Σταθάκης παραδέχεται: Μόνο για 6 χρόνια απαγόρευση απολύσεων στις λιγνιτικές μονάδες

Ο υπ. Ενέργειας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Γιώργος Σταθάκης στη σημερινή ομιλία του στη Βουλή κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, παραδέχτηκε ότι μετά το χρονικό όριο ασφαλείας των έξι ετών ο νομοθέτης δεν μπορεί να ακυρώσει τις οποίες απολύσεις του προσωπικού αποφασίσουν οι ιδιώτες των νέων μονάδων.

«Τα έξι χρόνια απαγόρευσης απόλυσης είναι ο καλύτερος δυνατός τρόπος που μπορεί να ενσωματωθεί στο νομό αυτή η διαδικασία. Προφανώς ο νομοθέτης δεν μπορεί να προβλέψει ρυθμίσεις των όρων της σχέσης δύο ιδιωτικών εταιρειών. Θα ήταν εκτός νομοθετικής αρμοδιότητας» υποστήριξε ο κ. Σταθάκης.

Διευκρίνισε δε ότι «στις νέες εταιρείες θα μεταφερθούν οι εργαζόμενοι που θα κριθούν αναγκαίοι για την λειτουργία της μονάδας με τα εργασιακά ρυθμισμένα και με τον νέο κανονισμό εργασίας που θα αφορά αυστηρά τα θέματα υγιεινής και ασφάλειας».

Ο κ. Σταθάκης εξαπέλυσε ταυτόχρονα επίθεση στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι είναι προσκολλημένη στα δεδομένα της κυβέρνησης Σαμαρά και αρνείται να δει την νέα πραγματικότητα.

«Θα περίμενα η Νέα Δημοκρατία να σταματήσει να προσκολλάται στην κυβέρνηση Σαμαρά, να προσγειωθεί στην σημερινή πραγματικότητα και να μας φέρει προτάσεις για τις σημερινές συνθήκες, με τα σημερινά δεδομένα και με τις προοπτικές που ανοίγονται στον ενεργειακό κλάδο.»

Ο κ. Σταθάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ακύρωσε όλες τις επιλογές ιδιωτικοποίησης της ενέργειας που είχε επιλέξει η κυβέρνηση Σαμαρά και πρόσθεσε ότι αυτό είναι προς όφελος της Δ.Ε.Η. και των καταναλωτών.

Η κριτική των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στους νόμους Κοζάνης και Φλώρινας ήταν ιδιαιτέρως ήπια και εστιάστηκε κυρίως στα ζητήματα διασφάλισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων και στην διασφάλιση του τοπικού πόρου στις περιοχές όπου γίνεται χρήση λιγνιτικής ενέργειες. Οι κυβερνητικοί βουλευτές επιτέθηκαν στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να αντιμετωπίσει μία κακή συμφωνία που κληρονόμησε από την κυβέρνηση Σαμαρά».

  • ΘΕΜΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης

«Παρακαλώ να υπάρξει σαφής διατύπωση για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Δεν πρέπει να υπάρχει το παραμικρό παράθυρο για ρυθμίσεις που δεν διασφαλίζουν τα δικαιώματα τους.

  • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΕΛΤΣΑΣ Βουλευτής Φλώρινας ΣΥΡΙΖΑ

«Η εξασφάλιση των εργασιακών σχέσεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων πρέπει να είναι προτεραιότητα. Καμία απόλυση δεν μπορεί να γίνει δεκτή και πρέπει να διασφαλιστεί και η ανταποδοτικότητα προς τις τοπικές κοινωνίες. Οτι προβλέπει μέχρι τώρα το σχέδιο νόμου δεν μοιάζει να είναι αρκετό»

  • ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης

«Πρέπει να στηριχτούν οι περιοχές στη μεταλιγνιτική περίοδο. Πρέπει να γίνει απολύτως ξεκάθαρο ότι ο τοπικός πόρος θα πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για έργα υποδομής και ανάπτυξης. Δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για αλλότριους σκοπούς όπως στο παρελθόν, όπου χρησιμοποιούνταν για επιδότηση πανηγυριών τα καλοκαίρια, για να αγοράζουν οι τοπικοί σύλλογοι σουβλάκια»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ