Προς επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη για απομάκρυνση των μεταναστών [εικόνες] - iefimerida.gr

Προς επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη για απομάκρυνση των μεταναστών [εικόνες]

ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ

Ανυποχώρητοι εμφανίζονται δεκάδες μετανάστες οι οποίοι για 5η μέρα έχουν καταλάβει την πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη.

Γύρω από τους μετανάστες, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι από το Αφγανιστάν, έχουν αναπτυχθεί αστυνομικές δυνάμεις που θα παραμείνουν εκεί όλη τη νύχτα. Οι μετανάστες έχουν απλώσει κουβέρτες και κάποιοι από αυτούς προσέυχονται. «Δεν θα φύγουμε από την πλατεία, θα παραμείνουμε εδώ, δεν επιστρέφουμε στο κολαστήριο της Μόριας», δηλώνει στο iefimerida ο Μαντίρ από το Αφγανιστάν. Οι μετανάστες στήνουν σκηνές και το βράδυ κοιμούνται μέσα στην πλατεία. Το iefimerida κατέγραψε την εικόνα που επικρατεί στην περιοχή και την παρουσία της αστυνομίας.

Προς επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη για απομάκρυνση των μεταναστών [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Οι μετανάστες υποστηρίζουν ότι έφυγαν από το Κέντρο Υποδοχής στη Μόρια επειδή οι συνθήκες διαβίωσης είναι απάνθρωπες, ενώ επισημαίνουν ότι θέλουν να φύγουν από το νησί. Την ίδια στιγμή αυξάνονται οι αντιδράσεις από κατοίκους και καταστηματάρχες της Μυτιλήνης, που φοβούνται ότι η πλατεία Σαπφούς στο λιμάνι θα μετατραπεί σε έναν απέραντο καταυλισμό, γεγονός που μεταξύ άλλων θα πλήξει και τον τουρισμό εν ‘οψει καλοκαιριού. «Φοβόμαστε να περάσουμε από την πλατεία μας», δηλώνει μια φοιτήτρια από τη Μυτιλήνη. Πολλοί καταστηματάρχες έχουν ζητήσει από τη δημοτική Αρχή να μεσολαβήσει για να απομακρυνθούν οι μετανάστες από την πλατεία.

Προς επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη για απομάκρυνση των μεταναστών [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Ζητούν αστυνομική επιχείρηση

Στο νησί καθημερινά φθάνουν μεγάλες ροές μεταναστών, με αποτέλεσμα τα Κέντρα Υποδοχής να έχουν γεμίσει ασφυκτικά. Μόνο στη Μόρια παραμένουν περίπου 6.500 άνθρωποι, ενώ στο νησί βρίσκονται εγκλωβισμένοι περισσότεροι από 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες.

Παρ’ ότι ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός έχει ζητήσει εδώ και μέρες από την αστυνομία να επέμβει για να εκκενωθεί η πλατεία από τους μετανάστες, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία ενέργεια. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γαληνός έστειλε επιστολή και στον πρωθυπουργό ζητώντας του να λύσει το πρόβλημα. «Αυτη η προκλητική αδιαφορά προκαλεί το ερώτημα εάν τελικά οι νόμοι του κράτους έχουν πραγματική ισχύ και αν ναι γιατί οι αρμόδιοι για την εφαρμογή τους φοβούνται να κάνουν τη δουλειά τους και να πράξουν τα αυτονόητα», υποστηρίζει ο δήμαρχος Λέσβου σε δήλωσή του.

Προς επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη για απομάκρυνση των μεταναστών [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Προς επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη για απομάκρυνση των μεταναστών [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Αστυνομικές πηγές της Λέσβου υποστηρίζουν στο iefimerida ότι για να γίνει επιχείρηση στην πλατεία Σαπφούς «πρέπει να υπάρξει πολιτική απόφαση από την κυβέρνηση». Η δημοτική Αρχή και οι κάτοικοι τηρούν στάση αναμονής καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, από το αρμόδιο υπουργείο πριν από λίγες ώρες δόθηκε μια προφορική δέσμευση ότι στα επόμενα 24ωρα θα υπάρξει επιχείρηση της αστυνομίας στην πλατεία Σαπφούς για να απομακρυνθούν οι μετανάστες και να μεταφερθούν με κλούβες σε κάποιο Κέντρο Υποδοχής στο οποίο οι συνθήκες διαβίωσης ειναι καλύτερες.

Προς επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη για απομάκρυνση των μεταναστών [εικόνες] | iefimerida.gr 4
Προς επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη για απομάκρυνση των μεταναστών [εικόνες] | iefimerida.gr 5

Σε διαφορετική περίπτωση, οι κάτοικοι ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις ώστε να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι τον επόμενο μήνα τη Λέσβο αναμένεται να επισκεφθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Συνεδρίου. Μάλιστα ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από υπουργούς της κυβέρνησης και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ