Μελέτη-σοκ: Ο διάσημος παιδίατρος Χανς Ασπεργκερ έστελνε ανάπηρα παιδιά στους Ναζί για να τα σκοτώσουν - iefimerida.gr

Μελέτη-σοκ: Ο διάσημος παιδίατρος Χανς Ασπεργκερ έστελνε ανάπηρα παιδιά στους Ναζί για να τα σκοτώσουν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σοκ προκαλεί μια νέα μελέτη, σύμφωνα με την οποία ο διάσημος Αυστριακός παιδίατρος, από τον οποίο πήρε το όνομά του το σύνδρομο Άσπεργκερ, βοηθούσε τους Ναζί στην εκστρατεία εξόντωσης ανάπηρων παιδιών.

Ντοκουμέντα που έφερε στο φως ο ιστορικός Χέρβιγκ Τσεχ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιατρικής της Βιέννης, δείχνουν ότι ο Χανς Άσπεργκερ, πρωτοπόρος στον τομέα της παιδοψυχιατρικής και της παιδιατρικής, ιδιαίτερα για τη συμβολή του στην κατανόηση του συνδρόμου και του φάσματος του αυτισμού, συνδέθηκε τόσο στενά με το Ναζιστικό καθεστώς ώστε συμμετείχε στο δολοφονικό του πρόγραμμα.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση Molecular Autism, υποστηρίζει ότι ο φημισμένος καθηγητής, που εξέδωσε περισσότερα από 300 βιβλία, τα περισσότερα από τα οποία αφορούν τον αυτισμό στα παιδιά, έστελνε ανάπηρα παιδιά, που ήταν υπό την επίβλεψή του, στην κλινική Am Spiegelgrund, που λειτουργούσε ως κέντρο ευθανασίας για παιδιά που το ναζιστικό καθεστώς δεν θεωρούσε «άξια να ζουν».

O δρ Χανς Άσπεργκερ (Φωτογραφία: Wikipedia)

Υπολογίζεται ότι 789 παιδιά, πολλά εκ των οποίων αντιμετώπιζαν σοβαρές ψυχικές διαταραχές, δολοφονήθηκαν στην κλινική της Βιέννης είτε με θανατηφόρα ένεση ή με δηλητηριώδη αέρα. Άλλα πέθαναν από ασθένειες και από την πείνα, ή υποβλήθηκαν σε σκληρά ιατρικά πειράματα.

«Αυτά τα ευρήματα για τον Χανς Άσπεργκερ είναι προϊόν πολύχρονης προσεκτικής έρευνας των αρχείων. Αυτό που προκύπτει είναι ότι ο Άσπεργκερ προσπαθούσε να συνεργαστεί με το ναζιστικό καθεστώς που τον αντάμειβε δίνοντάς του ευκαιρίες να ανελιχθεί επαγγελματικά», είπε ο Τσεχ. «Η μελέτη εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας ιστορικών να αποκαλύψουν τι έκαναν γιατροί στη διάρκεια του Γ΄Ράιχ».

Το τρομακτικό πρόγραμμα ευθανασίας “Aktion T4” που ενέκρινε προσωπικά ο Αδόλφος Χίτλερ απέβλεπε στην εξόντωση όσων έπασχαν από ανίατες ασθένειες ή σοβαρές αναπηρίες. Έως και 300.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, δολοφονήθηκαν σε κλινικές στη Γερμανία, την Αυστρία, την Πολωνία και την Τσεχία την εξαετία 1939-1945.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ