ΣΕΒ: Η χώρα για να ανακάμψει χρειάζεται ένα επενδυτικό τσουνάμι - iefimerida.gr

ΣΕΒ: Η χώρα για να ανακάμψει χρειάζεται ένα επενδυτικό τσουνάμι

Απαιτείται βούληση του Ελληνα πρωθυπουργού για επενδύσεις/Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επενδυτικό τσουνάμι χρειάζεται η χώρα για να ανακάμψει και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με κυβερνητική βούληση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Θεόδωρο Φέσσα.

Η αποεπένδυση στα χρόνια της κρίσης έφτασε σωρρευτικά την περιόδο 2009-2017 τα 100 δισ. ευρώ υπονομεύει την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Το ισοζύγιο των επενδύσεων (καθαρές προς ακαθάριστες) παρέμεινε αρνητικό το 2017 κατά -3,9% του ΑΕΠ, με συνέπεια να μην ανανεώνεται ο κεφαλαιουχικός εξοπλισμός της οικονομίας, να πλήττεται η παραγωγικότητά της και άρα η θέση της στον διεθνή επενδυτικό ανταγωνισμό, και να μην δημιουργούνται νέες θέσεις απασχόλησης στο βαθμό που απαιτείται για να μειωθεί δραστικά η ανεργία. Την ίδια στιγμή η υπόλοιπη Ευρώπη (ΕΕ-28) «τρέχει» με ετήσιους ρυθμούς αύξησης των καθαρών επενδύσεων ύψους +3,3% του ΑΕΠ διευρύνοντας περαιτέρω το επενδυτικό κενό με την Ελλάδα.

Το μερίδιο επενδύσεων μεσοσταθμικά ως ποσοστό του ΑΕΠ στην ΕΕ-28 είναι στο 20%, ενώ στην Ελλάδα το 2017 ήταν στο 13%.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ προαναγγέλλοντας το επενδυτικό συνέδριο που διοργανώνεται στις 23 και 24 Απριλίου 2018, δήλωσε: «Η προετοιμασία για την επόμενη ημέρα, μετά τη λήξη του 3ου προγράμματος, απαιτεί βούληση και δέσμευση από όλους μας να αφήσουμε οριστικά πίσω τον κακό μας εαυτό.

Η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να γίνει από την ίδια πόρτα που μπήκαμε σε αυτήν. Θα γίνει με επενδυτικά κεφάλαια για νέες παραγωγικές δραστηριότητες και όχι με δανεικά κεφάλαια για εισαγωγές και κατανάλωση. Χρειαζόμαστε ένα φιλοεπενδυτικό μεταρρυθμιστικό big bang μετά τον Αύγουστο του 2018, για να διπλασιάσουμε το συντομότερο δυνατό τις παραγωγικές επενδύσεις και να δημιουργήσουμε ξανά νέες δουλειές και συνθήκες ευημερίας για τον Ελληνικό λαό.

Αν υπάρχει μια «ασημένια σφαίρα» για να αξιοποιήσουμε το θετικό επενδυτικό momentum που δημιουργείται γύρω από την Ελληνική οικονομία και τις ήδη σχεδιασμένες επενδύσεις των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αυτή είναι η ειλικρινής και αποφασιστική βούληση του Έλληνα Πρωθυπουργού να καταστήσει τη χώρα μας έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

Τα διεθνή παραδείγματα για το πώς προσελκύουν επενδύσεις οι υπόλοιπες χώρες είναι διαθέσιμα και μας δείχνουν ότι δεν κάνουμε σωστά πολλά πράγματα. Αυτές τις καλές πρακτικές πρέπει να εφαρμόσουμε κι εμείς. Με δέσμευση για την υλοποίηση και όχι μόνο για τη νομοθέτηση όπως γίνεται μέχρι σήμερα.»

Ο ΣΕΒ υποστηρίζει την υιοθέτηση ενός φιλόδοξου και επιθετικού πακέτου οριζόντιων φιλοεπενδυτικών μεταρρυθμίσεων για το σύνολο της οικονομίας, αλλά και ειδικότερων πολιτικών σε 9 κλάδους (μέταλλα και εξόρυξη, τρόφιμα, φάρμακα, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, εφοδιαστική αλυσίδα, εκπαίδευση, ψηφιακή οικονομία και κυκλική οικονομία) ώστε η Ελλάδα να υπερδιπλασιάσει τις επενδύσεις σε παραγωγικές δραστηριότητες από 7 έως 10 χρόνια, βελτιώνοντας αισθητά το μερίδιο των επενδύσεων στο ΑΕΠ της χώρας από 13% σήμερα σε 20% έως το 2025.

Στόχοι

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο ΣΕΒ θεωρεί απαραίτητο ένα επιθετικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για τη δημιουργία δομών, μηχανισμών και διαδικασιών επιτάχυνσης επενδύσεων, το οποίο επιταχύνει τη σύγκλιση με τις πρακτικές της Ε.Ε και βελτιώνει τη συνολική επενδυτική απόδοση παράλληλα με τη βελτίωση των δημοσίων εσόδων, με τους ακόλουθους επιμέρους στόχους:

  • Μείωση 25% του βάρους που επιφέρουν τα εμπόδια και η γραφειοκρατία ως το 2020, η επίτευξη του οποίου αναβάλλεται από το 2013. 
  • Μείωση 35% του χρόνου επίλυσης δικαστικών (διοικητικών) διαφορών ως το 2020.
  • Μείωση 30% του χρόνου αδειοδότησης μέχρι το 2020.
  • Μείωση 30% του εταιρικού φόρου (άμεσα ή έμμεσα) στις νέες επενδύσεις και απλοποίηση των φορολογικών διαδικασιών.
  • Διπλασιασμό των ιδιωτικών επενδύσεων στην καινοτομία ως το 2023.
  • Αύξηση του μεριδίου της ψηφιακής οικονομίας στο ΑΕΠ κατά 4% και δημιουργία κατ’ ελάχιστον 50.000 νέων θέσεων εργασίας έως το 2021.  
  • Δημιουργία 8.000 περισσότερων μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων έως το 2025 με χαρακτηριστικά εξωστρέφειας και καινοτομίας. 
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕΒ αποεπένδυση Φεσσας
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ