Ιταλία: Διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης δίνει ο Ματαρέλα στην πρόεδρο της Γερουσίας - iefimerida.gr

Ιταλία: Διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης δίνει ο Ματαρέλα στην πρόεδρο της Γερουσίας

Σέρτζιο Ματαρέλα/Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα θα συναντήσει στις 11 τοπική ώρα στο Μέγαρο Κυρηνάλιο την πρόεδρο της Γερουσίας Ελιζαμπέτα Καζελάτι για να της αναθέσει, όπως όλα δείχνουν, διερευνητική εντολή.

Με τον τρόπο αυτό, ο Ιταλός πρόεδρος προσπαθεί να πετύχει την απεμπλοκή της όλης πολιτικής κατάστασης και ζητεί από την πρόεδρο της Γερουσίας να συναντήσει τις πολιτικές δυνάμεις και να εξακριβώσει αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις -και αν μπορεί να υπάρξει πρόοδος- για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία της Ιταλικής Δημοκρατίας που ανατίθεται σε μια γυναίκα διερευνητική εντολή, μετά τη Νίλντε Τζότι το 1987. Ένα πολύ δύσκολο έργο, ενάμιση μήνα μετά τις εκλογές και μετά την αποτυχία δύο γύρων διαβουλεύσεων στο Κυρηνάλιο που λόγω της πολιτικής σύγκρουσης οδήγησε τον Ματαρέλα να μην εξετάσει προς το παρόν την ανάθεση της διερευνητικής στον Ματέο Σαλβίνι ή στον Λουίτζι Ντι Μάιο.
Η πρόεδρος της Γερουσίας θα ξεκινήσει αμέσως το έργο της και θα ορίσει συναντήσεις στα γραφεία του Palazzo Giustiniani. Το πρώτο βήμα: να προετοιμαστεί η ατζέντα των συνομιλιών με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, σύμφωνα με εκείνες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στο Κυρηνάλιο. Προγραμματίζονται τουλάχιστον διήμερες διαβουλεύσεις, αλλά ίσως χρειαστούν και άλλες. Στη συνέχεια η Καζελάτι θα επιστρέψει στο Κυρηνάλιο για να ενημερώσει για το αποτέλεσμα των επαφών της.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ