Ο Μακρόν πάει στο Ευρωκοινοβούλιο για να παρουσιάσει το όραμά του για την Ευρώπη - iefimerida.gr

Ο Μακρόν πάει στο Ευρωκοινοβούλιο για να παρουσιάσει το όραμά του για την Ευρώπη

Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τις ιδέες του για το μέλλον της Ευρώπης θα αναλύσει σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο ο Γάλλος πρόεδρος ευελπιστώντας να κερδίσει υποστήριξη για τις φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις του στη μετά Brexit εποχή.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν οραματίζεται μεγάλες αλλαγές ενόψει του εντεινόμενου σκεπτικισμού για το ευρωπαϊκό εγχείρημα, αλλά στο Βερολίνο καθώς και ορισμένες πρωτεύουσες βορειοευρωπαϊκών χωρών διαπιστώνεται έλλειψη ενθουσιασμού. Η ομιλία του Μακρόν προς τους ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο εντάσσεται στο πλαίσιο μιας επίθεσης γοητείας ενόψει των ευρωεκλογών τον Μάιο του 2019.

«Θα τονίσει ότι είναι κατεπείγουσα ανάγκη η ανάληψη δράσης σε μια δύσκολη συγκυρία τόσο εντός όσο και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε το Ελυζέ.

Στα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ένωση περιλαμβάνονται τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ιταλία και την Ουγγαρία, όπου σημειώθηκε άνοδος των ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων, ενώ στα εξωτερικά περιλαμβάνεται ο πόλεμος στη Συρία, η Ρωσία και ο «απρόβλεπτος» Ντόναλντ Τραμπ.

Την Πέμπτη ο Μακρόν θα μεταβεί στο Βερολίνο για κρίσιμες επαφές με την Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου να εξασφαλίσει τη στήριξή της για τα σχέδιά του αναφορικά με το μέλλον της ευρωζώνης. Ωστόσο, το κόμμα της Γερμανίδας καγκελαρίου αντιδρά στην προοπτική βαθύτερης ενσωμάτωσης στην ευρωζώνη που περιλαμβάνει χωριστό προϋπολογισμό για την ευρωζώνη και την επέκταση του ΕΜΣ.

Οι όποιες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να γίνουν «προς το Ευρωπαϊκό και το γερμανικό συμφέρον», τόνισε η ΓΓ της CDU, Ανεγκρέτ Κραμπ Κάρενμπαουερ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να υιοθετήσουν κάποια προκαταρκτικά σχέδια για μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη και αναθεώρηση του συστήματος χορήγησης ασύλου τον Ιούνιο, αλλά μέχρι τότε απαιτείται να γίνει πολλή δουλειά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ