«4 3 2 1»: Το Μεγάλο Αμερικανικό Μυθιστόρημα του Paul Auster - iefimerida.gr

«4 3 2 1»: Το Μεγάλο Αμερικανικό Μυθιστόρημα του Paul Auster

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Paul Auster υπογράφει το «μεγαλύτερο βιβλίο της ζωής του»· ένα εξαιρετικά φιλόδοξο μυθιστόρημα που έχει εντυπωσιάσει αναγνώστες και κριτικούς σε όλον τον κόσμο.

Ο ήρωας του βιβλίου ονομάζεται Άρτσιμπαλντ Φέργκιουσον και είναι εγγονός ενός μετανάστη που εγκατέλειψε τη γενέτειρά του με ελάχιστα ρούβλια στην τσέπη και μετά από αρκετές ταλαιπωρίες έφτασε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης την πρώτη μέρα του 20ού αιώνα. Ο Άρτσι γεννιέται στις 3 Μαρτίου του 1947 και για αρκετά δευτερόλεπτα είναι «το νεότερο ανθρώπινο πλάσμα επί προσώπου γης». Από εκείνη ακριβώς την ημέρα ξεκινούν τέσσερα παράλληλα μονοπάτια ζωής: ο Άρτσι Φέργκιουσον είναι ο ίδιος ήρωας που μεγαλώνει σε διαφορετικά σπίτια κάτω από άλλες συνθήκες, ζει σε διαφορετικές πόλεις και συναντά άλλους ανθρώπους –καμιά φορά και τους ίδιους, σε διαφορετικό όμως πλαίσιο.

Ο Πολ Όστερ με την αξιοθαύμαστη αφηγηματική τεχνική του δίνει στον αναγνώστη τις διαφορετικές εκδοχές της ίδιας ιστορίας, ακολουθώντας τέσσερις ξεχωριστές διαδρομές που άλλοτε συναντιούνται κι άλλοτε αποκλίνουν. Κάθε φορά συμβαίνει ένα γεγονός που έχει διαφορετικό αποτέλεσμα και αλλάζει την πορεία της ζωής του ήρωα. Το ερώτημα «Τι θα συνέβαινε στη ζωή του Άρτσι αν;» μοιάζει να διατρέχει ολόκληρο το βιβλίο. Κι αυτό το «αν» έχει κάθε φορά διαφορετικά αποτελέσματα.

Το «4 3 2 1» είναι ένα μυθιστόρημα που θα ενθουσιάσει τους αναγνώστες του Πολ Όστερ, καθώς θα βρουν μέσα στις σελίδες του θέματα που έχουν απασχολήσει κι άλλες φορές τον συγγραφέα. Πρόκειται για μια ιστορία που εξερευνά το δικαίωμα στην ύπαρξη και τις αναρίθμητες πιθανότητές της, αλλά και το πώς οι συμπτώσεις μπορεί να επηρεάσουν τη ζωή ενός ανθρώπου. Ποιος είναι ο ρόλος της μοίρας στη ζωή μας; Την ίδια στιγμή το μυθιστόρημα μπορεί να διαβαστεί ως ένα πανέξυπνο λογοτεχνικό παιχνίδι αφιερωμένο στην αφήγηση και στις ατελείωτες διαδρομές της –ένα μυθιστόρημα για το πώς γράφεται ένα μυθιστόρημα.

Ο ίδιος ο συγγραφέας δηλώνει πως «περίμενε όλη του τη ζωή να γράψει αυτό το βιβλίο, ότι τόσα χρόνια οδηγούνταν σταδιακά προς αυτό». Στα 71 του χρόνια, ο πολυβραβευμένος Πολ Όστερ μοιάζει να αποχωρεί από τη λογοτεχνική σκηνή κάνοντας μια βαθιά υπόκλιση. Αναγνωστικό κοινό και κριτικοί τον αποθεώνουν.

INFO

  • 4 3 2 1 
  • Συγγραφέας: Paul Auster 
  • Μετάφραση: Μαρία Ξυλούρη 
  • Εκδόσεις Μεταίχμιο 
«4 3 2 1»: Το Μεγάλο Αμερικανικό Μυθιστόρημα του Paul Auster  | iefimerida.gr 0
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μεταίχμιο Paul Auster
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ