Αρχίζει στην Τουρκία η δίκη του Αμερικανού πάστορα, που ο Ερντογάν θέλει να ανταλλάξει με τον Γκιουλέν - iefimerida.gr

Αρχίζει στην Τουρκία η δίκη του Αμερικανού πάστορα, που ο Ερντογάν θέλει να ανταλλάξει με τον Γκιουλέν

Ο Αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου σε τουρκικό δικαστήριο θα καθίσει σήμερα ο Αμερικανός πάστορας που κατηγορείται για διασυνδέσεις με το δίκτυο του ιμάμη Γκιουλέν και το PKK σε μια υπόθεση που έχει κλιμακώσει τις αμερικανο-τουρκικές εντάσεις.

Σε περίπτωση καταδίκης του ο Άντριου Κρεγκ Μπράνσον απειλείται με κάθειρξη έως και 35 χρόνια. Ο ηλικίας 50 ετών πάστορας, που ζει στην Τουρκία εδώ και 23 χρόνια, είχε συλληφθεί και κρατείται από τον Δεκέμβριο του 2016, αλλά αρνείται όλες τις κατηγορίες.

Αρχίζει στην Τουρκία η δίκη του Αμερικανού πάστορα, που ο Ερντογάν θέλει να ανταλλάξει με τον Γκιουλέν   | iefimerida.gr 0
Αρχίζει στην Τουρκία η δίκη του Αμερικανού πάστορα, που ο Ερντογάν θέλει να ανταλλάξει με τον Γκιουλέν   | iefimerida.gr 1

Αμερικανικά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι Άγκυρα χρησιμοποιεί τον Μπράνσον ως μοχλό πίεσης για να πετύχει την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, ενώ μια χριστιανική οργάνωση, η American Center for Law and Justice συγκέντρωσε πάνω από μισό εκατομμύριο υπογραφές υποστηρίζοντας ότι με την υπόθεση Μπράνσον δικάζεται ο Χριστιανοισμός στην Τουρκία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ζητήσει προσωπικά από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιστρέψουν τον πάστορα στις ΗΠΑ, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε να κάνει η Ουάσιγκτον το πρώτο βήμα με τον Γκιουλέν.

«Εκείνοι (οι Αμερικάνοι) μας λένε: "Παραδώστε μας τον πάστορα". Όμως κι εσείς επίσης, κι εσείς έχετε έναν κληρικό (τον Γκιουλέν). Παραδώστε τον μας και εμείς θα δικάσουμε (τον πάστορα) και θα σας τον παραδώσουμε», δήλωσε ο Ερντογάν σε ένα τηλεοπτικό μήνυμα τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η αμερικανική κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί στη δίκη, εφόσον θα είναι ανοικτή η ακροαματική διαδικασία, ενώ έχουν ζητήσει να παραστούν αρκετοί Αμερικανοί γερουσιαστές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ