«Είναι ασφαλές να πετά κανείς στην Κύπρο;», αναρωτιέται η Telegraph - iefimerida.gr

«Είναι ασφαλές να πετά κανείς στην Κύπρο;», αναρωτιέται η Telegraph

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αναστάτωση έχει προκαλέσει η προειδοποίηση του Eurocontrol προς τις αεοροπορικές εταιρείες να επιδείξουν μεγάλη προσοχή στον εναέριο χώρο της ανατολικής Μεσογείου μέχρι και σήμερα, λόγω της πιθανής έναρξης αεροπορικών πληγμάτων στη Συρία.

Κατά τον οργανισμό, πύραυλοι αέρος-εδάφους και πύραυλοι Κρουζ ίσως εκτοξεύονταν αυτήν την περίοδο και για αυτό υπάρχει ενδεχόμενο διακοπής των ραδιοεπικοινωνιών και των συστημάτων υποβοήθησης της πλοήγησης.

«Χρειάζεται προσοχή στον σχεδιασμό πτήσεων στην ανατολική Μεσόγειο και στην περιοχή πληροφοριών πτήσης (FIR) της Λευκωσίας», ανέφερε ο οργανισμός στην ανακοίνωσή του, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ολα αυτά επειδή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και οι δυτικοί σύμμαχοί του, αν και έδειξαν χθες όλοι να κάνουν πίσω, συζητούν πιθανές στρατιωτικές ενέργειες για να τιμωρήσουν τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ για τα χημικά το Σάββατο στη Ντούμα, μια πόλη η οποία μετατράπηκε σε θέατρο μάχης των ανταρτών με τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με το Reuters, οι αεροπορικές εταιρείες της Μέσης Ανατολής και του Λιβάνου, από τις λίγες εταιρείες που κάνουν ακόμη απευθείας πτήσεις στη Συρία, άλλαξαν τις πορείες των πτήσεων αυτών προσωρινά, όπως ανέφερε πηγή από το αεροδρόμιο της Βηρυτού.

Εκπρόσωπος της Air France που επίσης επικαλείται το Reuters ανέφερε ότι και η γαλλική αεροπορική, μετά την προειδοποίηση του Eurocontrol, άλλαξε τη διαδρομή κάποιων πτήσεων για Βηρυτό και Τελ Αβίβ, ενώ και η easyJet ανέφερε ότι θα άλλαζε επίσης τη διαδρομή των πτήσεων από το Τελ Αβίβ.

Οι ρυθμιστικές αρχές για την αεροπλοΐα μετά την κατάρριψη της πτήσης ΜΗ17 της Malaysia το 2014 που είχε σαν αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο και οι 298 επιβαίνοντες, από πύραυλο εδάφους-αέρος στην Ουκρανία, όταν εξελισσόταν η σύγκρουση μεταξύ φιλορώσων και των δυνάμεων του Κιέβου από την άλλη, παρακολουθούν επισταμένως τους εναέριους χώρους στις εμπόλεμες περιοχές.

Μέχρι τώρα το Eurocontrol εξέδιδε προειδοποιήσεις για ζώνες που ήδη εξελίσσονται συγκρούσεις. Η τωρινή ενέργειά της, να εκδώσει προληπτικά ανακοίνωση δείχνει -σε κάθε περίπτωση- ότι οι έλεγχοι εντείνονται.
Η προειδοποίηση του Eurocontrol ήρθε μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ τη Δευτέρα για μια γρήγορη και δυναμική αντίδραση.

Στην ανακοίνωση του Eurocontrol δεν αναφέρεται συγκεκριμένα από πού μπορεί να είναι η προέλευση των πυραύλων.

Να σημειωθεί οι αεροπορικές ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας είχαν προηγουμένως προειδοποιήσει για κινδύνους τις αεροπορικές εταιρείες που πετούσαν στον εναέριο χώρο της Συρίας, συνιστώντας τους να αποφεύγουν την περιοχή.

«Είναι ασφαλές να πετά κανείς στην Κύπρο;», αναρωτιέται η Telegraph   | iefimerida.gr 0

Οι μόνες εμπορικές πτήσεις που πραγματοποιήθηκαν πάνω από τη Συρία την περασμένη Τετάρτη ήταν tης Syrian Air και της Middle East Airlines του Λιβάνου.

Η βρετανική Telegraph με τη σειρά της αναρωτιέται πόσο ασφαλές είναι να ταξιδεύει κανείς στην Κύπρο, σημειώνοντας στο ρεπορτάζ της ότι προς το παρόν το Βρετανικό ΥΠΕΞ δεν έχει εκδώσει καμιά σχετική ταξιδιωτική οδηγία για την Κύπρο, αλλά προειδοποιεί για τα ταξίδια στη Συρία.

Η απάντηση της Λευκωσίας

Σήμερα, το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέδωσε έκτακτη NOTAM, με ισχύ μέχρι τις 12 Ιουλίου, με στόχο να καθησυχάσει τους χρήστες του FIR Λευκωσίας, μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε χθες από δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο αναφορικά με το ρόλο των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο σε ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.

«Πληροφορούμε όλους του χρήστες του εναέριου χώρου ότι το Τμήμα Πολιτικής αεροπορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνεχίζει να παρακολουθεί τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή και θα πληροφορεί την αεροπορική κοινότητα αν και όταν υπάρχει βάσιμη πληροφορία το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ασφάλεια των πτήσεων», αναφέρει.

Οι αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας σε συνεργασία με τις διεθνείς αρχές και το EUROCONTROL θα συνεχίσουν να διασφαλίζουν την ασφάλεια των πτήσεων, διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Πρόδρομου.

Σε δηλώσεις στο περιθώριο συνεδρίου για την ασφάλεια των πτήσεων, ο κύριος Προδρόμου τόνισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν με κανένα τρόπο διασαλευθεί οι αερομεταφορές στην περιοχή της Κύπρου, ενώ «λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την ασφαλή συνέχιση των πτήσεων». Αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις και στους κινδύνους που ελλοχεύουν στην ασφάλεια των πτήσεων στο FIR Λευκωσίας, ο κ. Προδρόμου διαβεβαίωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει ολοκληρωμένη στρατηγική για την αντιμετώπιση και την εξουδετέρωση αυτών των κινδύνων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Συρία Κύπρος Λευκωσία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ