Η 331η Μοίρα Παντός Καιρού -Εκεί ανήκε ο Γεώργιος Μπαλταδώρος - iefimerida.gr

Η 331η Μοίρα Παντός Καιρού -Εκεί ανήκε ο Γεώργιος Μπαλταδώρος

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην 331η Μοίρα Παντός Καιρού της 114 Πτέρυγας Μάχης ανήκε ο Γιώργος Μπαλταδώρος, ο ιπτάμενος που έχασε την ζωή του στην πτώση του Mirage 2000-5 που συνετρίβη στη θαλάσσια περιοχή εννέα ναυτικά μίλια βορειονατολικά της Σκύρου.

Η βάση της 331ης Μοίρας Παντός Καιρού βρίσκεται στην Τανάγρα και οι πιλότοι της είναι γνωστοί ως... οι «φρουροί του Αιγαίου».

Έμβλημά τους ο Θησέας, ο οποίος δείχνει το στόχο σε ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών. Ζεύγος μαχητικών ήταν και ο σημερινός σχηματισμός, ενώ ο πιλότος που επέβαινε στο δεύτερο Mirage ανέφερε την απώλεια του αεροσκάφους που προπορευόταν και στο οποίο κυβερνήτης ήταν ο Σμηναγός (Ι) Γεώργιος Μπαλταδώρος.

Η 331η Μοίρα Παντός Καιρού -Εκεί ανήκε ο Γεώργιος Μπαλταδώρος | iefimerida.gr 0

Η ιστορία της

Η 331 Μοίρα ιδρύθηκε στις 18 Απριλίου 1988, με σκοπό την παραλαβή των νεοαποκτηθέντων αεροσκαφών Mirage 2000 EGM/BGM από την Πολεμική Αεροπορία

Τα πρώτα αεροσκάφη προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση της Τανάγρας στις 27 Απριλίου 1988 και αμέσως άρχισε η εκπαίδευση των πρώτων Ιπταμένων από Γάλλους εκπαιδευτές.

Αμεσα και σε σύντομο χρονικό διάστημα η Μοίρα στελεχώθηκε από έμπειρους Ιπταμένους μαχητικών αεροσκαφών, οι οποίοι επελέγησαν από διάφορες Μοίρες της ΠΑ.

Ο κύριος ρόλος της 331 Μοίρας είναι η αναχαίτιση παντός καιρού. Διαθέτει στο οπλοστάσιό της βλήματα Magic II καθώς και S-530D τα οποία σε συνδυασμό με το ολοκληρωμένο σύστημα αυτοπροστασίας ICMS, καθιστούν το Mirage 2000 EGM/Mk-I το πληρέστερο αποτρεπτικό όπλο του Αιγαίου.

Επιπλέον, την άνοιξη του 1999 προστίθεται ακόμη ένα όπλο υπεροχής, το βλήμα AM-39 EXOCET και πλέον η Μοίρα αναλαμβάνει και τον ρόλο της προσβολής στόχων επιφανείας.

Ακόμη, την 1η Μαρτίου 2007 η Μοίρα ξεκίνησε την προετοιμασία της παραλαβής των νέων αεροσκαφών Mirage 2000-5.

Στις 3 Μαΐου του ίδιου έτους τα πρώτα Μ2000-5 ICMS Mk-III προσγειώθηκαν στην 114 ΠΜ στην Τανάγρα. Ακολούθησε η έναρξη εκπαίδευσης των Ελλήνων Ιπταμένων από Γάλλους Ιπταμένους της FAF και της DASSAULT έτσι ώστε τον Μαΐο του 2008 να πραγματοποιηθεί η επιχειρησιακή αξιολόγηση της Μοίρας. Η επιτυχής πορεία της Μοίρας συνεχίστηκε καθώς αναβαθμίστηκε με ακόμη πιο σύγχρονα όπλα όπως βλήματα MICA EM/IR και αλλά και το υποστρατηγικό βλήμα SCALP με το οποίο δύναται πλέον να εκτελέσει προσβολές στόχων εδάφους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις.

Η 331η Μοίρα Παντός Καιρού -Εκεί ανήκε ο Γεώργιος Μπαλταδώρος | iefimerida.gr 1

Πηγή: haf.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ