Ρομπάι: Η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα έρθει αργότερα από ό,τι κάποιοι ελπίζουν - iefimerida.gr

Ρομπάι: Η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα έρθει αργότερα από ό,τι κάποιοι ελπίζουν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

H γαλλόφωνη εφημερίδα L΄ ECHO, φιλοξενεί συνέντευξη του προέδρου της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο οποίος αναφέρθηκε στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες.

«Στις αρχές της δεκαετίας του ΄80, περάσαμε και στο Βέλγιο μια δύσκολη περίοδο. Το 1981, είχαμε 15% έλλειμμα στον προϋπολογισμό. Επί τέσσερα έτη, μειώσαμε την αγοραστική δύναμη κατά 10- 15%. Και είχαμε αποτελέσματα. Το ίδιο θα ισχύσει και για την Ελλάδα. Η μόνη διαφορά είναι πως αυτό θα συμβεί λιγότερο γρήγορα από όσο είχαν ελπίσει κάποιοι».

Στη συνέχεια, κληθείς να σχολιάσει πόσο μεγάλη είναι η ευθύνη της Ευρώπης στο ελληνικό ζήτημα, ο κ. Ρομπάι απαντά:

«Φυσικά, θα μπορούσαμε να είχαμε αντιδράσει ταχύτερα, αν οι προκάτοχοί μας -οι οποίοι φωνάζουν από το παρασκήνιο- μας είχαν δώσει τα εργαλεία την τελευταία δεκαετία».

Αυτό, όμως, είναι και το θετικό της κρίσης, σχολιάζει το δημοσίευμα και παραθέτει δήλωση του κ. Ρομπάι:

«Η Επιτροπή διαθέτει σήμερα αρμοδιότητες, που κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί πριν από τρία χρόνια. Μπορεί να υποχρεώσει τις χώρες να βάλουν σε τάξη στα δημοσιονομικά τους. Παρεμβαίνει στην καρδιά των οικονομικών αποφάσεων των κρατών-μελών, σε τόσο μεγάλο βαθμό που ορισμένοι αισθάνονται άβολα. Δεν συνειδητοποιούν πως αυτό έχουν αποφασίσει».

Τέλος, σε ερώτηση αν θα έπρεπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να εκλέγεται από κάλπες, σε αντίθεση με τον ίδιο ο οποίος έχει προκύψει από τις διαπραγματεύσεις των κρατών, απαντά:

«Αυτό δεν θα άλλαζε τίποτα. Πρόκειται για ψευδαίσθηση, αν πιστεύετε πως μπορεί να λυθεί ένα κοινωνικό πρόβλημα από έναν και μόνο άνθρωπο. Και κάτι άλλο: πιστεύετε πως ένας Βέλγος ή ένας Μαλτέζος θα είχε την ευκαιρία να εκπληρώσει τον ρόλο αυτό αν είχε εκλεγεί; Θα το έκανε κάποια άλλη προσωπικότητα, προερχόμενη από μια μεγάλη χώρα, κάτι που δεν είναι επίσης δημοκρατικό».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ