Mε το βλέμμα στο EWG το Μαξίμου: Eχουν γίνει τα 12 από τα 88 για τα προαπαιτούμενα - iefimerida.gr

Mε το βλέμμα στο EWG το Μαξίμου: Eχουν γίνει τα 12 από τα 88 για τα προαπαιτούμενα

Στα… νεότερα που θα προκύψουν σήμερα από τη συνεδρίαση του Euroworking Group εστιάζει την προσοχή της η κυβέρνηση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αγωνία, για να μπορέσουν να πείσουν τους δανειστές για το αναπτυξιακό σχέδιο και ταυτόχρονα για να προλάβουν τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.
Μια πρώτη γεύση για τις θέσεις των θεσμών θα πάρει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης που βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Εκεί, θα γίνει μια πρώτη παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης και πρόκειται για μια σημαντική συνεδρίαση, από την οποία σε μεγάλο βαθμό θα φανούν και οι ακριβείς προθέσεις των δανειστών για μετά την έξοδο από το Πρόγραμμα.

Το αναπτυξιακό σχέδιο θα περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- και το πλαίσιο που θα καθορίζει τα κριτήρια της εποπτείας, από τον Αύγουστο και έπειτα. Και υπό την προϋπόθεση ότι θα κυλήσουν όλα ομαλά και οι δυο πλευρές θα συμφωνήσουν, ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα προχωρήσει στην τελική παρουσίαση στο Eurogroup της 27ης Απριλίου. Επιπλέον, στο EWG αναμένεται να ανοίξει η συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αλλά και για τα προαπαιτούμενα.

Eχουν γίνει τα 12 από τα 88 για τα προαπαιτούμενα

Δεδομένων των καθυστερήσεων που καταγράφονται στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων (έχουν γίνει τα 12 από τα 88), το πρωθυπουργικό επιτελείο δεν δείχνει διατεθειμένο να ανεχθεί κωλυσιεργίες. «Δεν υπάρχει χρόνος για αναβολές. Τον Αύγουστο λήγει το πρόγραμμα και μέχρι τις 21 Ιουνίου θα πρέπει να έχουμε καταλήξει σε μια συμφωνία για τα μετά του προγράμματος. Δηλαδή για τους όρους της μεταπρογραμματικής εποπτείας και για τη ρύθμιση του χρέους» είπε σε αυστηρούς τόνους χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος.

Προβληματισμός για τα δημοσιονομικά του 2019

Μεγάλος προβληματισμός όμως στην κυβέρνηση υπάρχει και ως προς το ποια στάση θα κρατήσει εντέλει το Ταμείο σε σχέση με τα δημοσιονομικά του 2019. Ήτοι, αν θα απαιτήσει να έρθει μπροστά η εφαρμογή του αφορολόγητου (υπενθυμίζεται ότι έχει ψηφιστεί για το 2020). Δημοσίως, πάντως, όλοι οι κυβερνητικοί ξορκίζουν αυτό το ενδεχόμενο, επικαλούμενοι την υπέρβαση των στόχων.

Κομβική σημασίας είναι το ραντεβού που έχει δοθεί για την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στις 20-22 Απριλίου, στην Ουάσιγκτον. Εκεί, ο υπουργός Οικονομικών θα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει από κοντά τις προθέσεις του Ταμείου για την παραμονή του Πρόγραμμα και τη θέση του για τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για «πάγωμα» των μέτρων για το 2019-2020.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ EWG μεγαρο Μαξίμου προαπαιτούμενα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ