Ερχεται η 15η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - iefimerida.gr

Ερχεται η 15η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε λιγότερο από ένα μήνα ξεκινάει η 15η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης με τιμώμενες τις γαλλόφωνες χώρες, σημαντικές ξένες συμμετοχές, προβληματισμούς αιχμής κι ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων.

Τα εγκαίνια της 15ης ΔΕΒΘ θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 3 Μαΐου 2018.

Κεντρικό αφιέρωμα της φετινής διοργάνωσης είναι «Η Δημοκρατία τον 21ο αιώνα» ενώ οι βασικοί θεματικοί άξονες της έκθεσης είναι «Λογοτεχνία και Μνήμη», «Η προσφυγική εμπειρία» και «Βιβλίο και Performance». Το πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων περιλαμβάνει παρουσιάσεις νέων εκδόσεων και συζητήσεις με συγγραφείς, ένα ειδικό αφιέρωμα στην αστυνομική λογοτεχνία με τη συμμετοχή διακεκριμένων ξένων συγγραφέων, θεματικές εκθέσεις και προβολές, τα καθιερωμένα Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών και Μετάφρασης, καθώς και τις ποικίλες δράσεις της Παιδικής και Εφηβικής Γωνιάς, που φέτος θα έχει το δικό της ξεχωριστό Περίπτερο.

Σημαντική θα είναι φέτος η συμμετοχή των επαγγελματιών του βιβλίου, καθώς θα διοργανωθούν ιδιαίτερες συζητήσεις και ομιλίες για τα επαγγελματικά προβλήματα του εκδοτικού κλάδου, με τη συμμετοχή σημαντικών παραγόντων των εκδόσεων. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην υποδοχή του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό, κυρίως στη Γαλλία και στο βαλκανικό χώρο. «Η έκθεση βιβλίου της Θεσσαλονίκης θέλει να αφουγκράζεται τα προβλήματα του καιρού της, να τα συζητά με τη βοήθεια των βιβλίων και των ανθρώπων που τα γράφουν, τα αξιολογούν, τα μεταφράζουν, τα εκδίδουν», υπογραμμίζει ο διευθυντής της ΔΕΒΘ Μανώλης Πιμπλής.

Τιμώμενες οι χώρες της Γαλλοφωνίας

Η 15η ΔΕΒΘ θα φιλοξενήσει σε ειδικά σχεδιασμένο Περίπτερο μια πλειάδα συγγραφέων, εκδοτών, βιβλίων και εκδηλώσεων λόγου και τέχνης από το δίκτυο των γαλλόφωνων χωρών ανά τον κόσμο, σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία, τα Γαλλικά Ινστιτούτα Ελλάδος και Θεσσαλονίκης, τις γαλλικές προξενικές αρχές της Θεσσαλονίκης και άλλες πρεσβείες και μορφωτικά ινστιτούτα του εξωτερικού.

Περισσότεροι από τριάντα γαλλόφωνοι συγγραφείς θα παρευρεθούν για να παρουσιάσουν το έργο τους, να συμμετάσχουν σε συζητήσεις και να εξηγήσουν τη σχέση τους με τη γαλλική γλώσσα, ανάμεσα στους οποίους οι Kaouther Adimi, Metin Arditi, Marion Billet, Barbara Cassin, Olivier Guez, Thomas Gunzig, Leslie Kaplan, Philippe Lechermeier, Yamen Manaï, Dominique Manotti, Laure Marchand, Daniel Maximin, Anna Moï, Gilles Ortlieb, Michel Piquemal, Nathalie Quintane, Claude Rizzo, François Soulages, Brina Svit, Sami Tchak, Fréderic Worms, αλλά και οι ελληνικής καταγωγής Άννα Αγγελοπούλου, Κατερίνα Δασκαλάκη, Γιάννης Κιουρτσάκης, Γιώργος Πρεβελάκης, κ.ά.

Όλα τα είδη του λόγου (μυθιστόρημα, ποίηση, δοκίμιο, θέατρο, κλπ.) αλλά και τα κόμικς, η φωτογραφία, η μουσική θα έχουν την τιμητική τους με παρουσιάσεις και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης στο μεγάλο περίπτερο της Γαλλοφωνίας, το οποίο περιβάλλει κυκλικά τον κεντρικό χώρο εκδηλώσεων, την «αγορά». Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται ψυχαγωγικά και παιδαγωγικά εργαστήρια για παιδιά, εργαστήρια ψηφιακών μέσων σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο για τις νέες τεχνολογίες και γαστρονομικές παρουσιάσεις. Περισσότεροι από 40 εκδοτικοί οίκοι θα παρουσιάσουν την ποικιλομορφία του γραπτού λόγου στη γαλλική γλώσσα . Σημειώνεται ότι η πόλη της Νίκαιας θα εορτάσει την αδελφοποίησή της με τη Θεσσαλονίκη. Το συντονισμό της οργάνωσης και το πρόγραμμα εκδηλώσεων έχει αναλάβει το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

Η 15η ΔΕΒΘ θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως και τις 6 Μαΐου 2018 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ-HELEXPO). Τη ΔΕΒΘ διοργανώνουν το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες, με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων. Η ΔΕΒΘ τελεί υπό την αιγίδα Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ