Ξυδάκης κατά Πάνου Καμμένου: Δεν μπορεί να υπάρχει κακοφωνία στην κυβέρνηση για την Τουρκία - iefimerida.gr

Ξυδάκης κατά Πάνου Καμμένου: Δεν μπορεί να υπάρχει κακοφωνία στην κυβέρνηση για την Τουρκία

Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

O πρωθυπουργός είναι αυτός που θεσμικά έχει την ευθύνη της εξωτερικής πολιτικής και των εθνικών θεμάτων και όλα τα άλλα είναι εκ του περισσού και ίσως βλαπτικά αν δεν ακολουθούν αυτή τη γραμμή, σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ο κ. Ξυδάκης σχολιάζοντας τις -διαφορετικής έντασης- τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ απέναντι στις προκλητικές δηλώσεις από την πλευρά της Τουρκίας, σημείωσε ότι «δεν μπορεί να υπάρχει κακοφωνία και θα πρέπει να είναι πάγια ελληνική πολιτική να μην ανταποδίδει επιπόλαιους και επιθετικούς χαρακτηρισμούς.

Είναι διαφορετική η πολιτική κουλτούρα στην Τουρκία, οι Τούρκοι πολιτικοί απευθύνονται αδιαμεσολάβητα στο θυμικό του λαού υπό άλλες πολιτικές συνθήκες.

Μην ξεχνάμε ότι ισχύει στρατιωτικός νόμος και κατάσταση έκτακτης ανάγκης, υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες φυλακισμένοι για πολιτικά φρονήματα, είναι μία άλλη εντελώς κατάσταση.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι διεξάγει ιερό πόλεμο, ότι οι στρατιώτες είναι μάρτυρες που πεθαίνουν για τον Μωάμεθ. Είναι άλλη πολιτική συγκρότηση, δεν μπορείς να απαντήσεις με τα ίδια λόγια, να κάνεις πολιτική με τον ίδιο τρόπο».

Πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση των προκλήσεων

«Υπάρχει μία παράδοση πίεσης της Τουρκίας προς δυσμάς, προς την ελληνική πλευρά και αυτή την περίοδο έχει κλιμακωθεί, για πολλούς λόγους, γεωπολιτικούς, εσωτερικούς, πολιτικούς και ιστορικούς. Πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή, με σοβαρότητα στην αντιμετώπιση των φραστικών προκλήσεων, αμεσότητα σε προκλήσεις όπως αυτή με το ελικόπτερο στα Δωδεκάνησα», είπε ο κ. Ξυδάκης.

Σημείωσε ότι «στρατηγικά, πρέπει να δούμε πώς θα αναπτύξουμε ένα πλέγμα συμμαχιών και διπλωματικών σχέσεων που θα λειτουργούν αποτρεπτικά σε κάθε κίνηση της Τουρκίας». Αυτό δεν αφορά μόνο διαβήματα, είναι «οι κινήσεις που κάνεις συνάπτοντας συμμαχίες, σοβαρές συνεργασίες, με όλη την περιοχή από τη Μέση Ανατολή μέχρι τα Βαλκάνια», όπως διευκρίνισε.

Θύμισε επίσης ότι «το ΝΑΤΟ δεν προβλέπει καν τι συμβαίνει σε περίπτωση διένεξης μελών, υπάρχει ένα παράδοξο», καθώς και «το δυσάρεστο προηγούμενο του 1974 που υπήρξε σύρραξη Ελλάδας-Τουρκίας, ανεπίσημα τουλάχιστον. Πήγαν Έλληνες στρατιώτες στην Κύπρο, έπεσαν στο πεδίο της μάχης. Το ΝΑΤΟ δεν παρενέβη και ο Κ. Καραμανλής απέσυρε την Ελλάδα από το στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας για μερικά χρόνια.

«Γνωρίζουμε ότι παρασκηνιακά και πολιτικά θα γίνονται κινήσεις ώστε να μην υπάρξει μία ρήξη που θα απειλούσε όλο το οικοδόμημα της Συμμαχίας, αλλά δεν πρέπει να είναι η πρώτη μας προσφυγή, τουλάχιστον επισήμως δεν θα είναι», τόνισε ο κ. Ξυδάκη.

Για τους Ελληνες στρατιωτικούς

Τέλος, για την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη, ο κ. Ξυδάκης εκτίμησε ότι «αυτή η ένταση δεν είναι ό,τι καλύτερο, αλλά καθώς περνούν οι ημέρες θα έχουμε άλλες εξελίξεις, νομίζω ότι θα γίνει μία απεμπλοκή εκεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ