Το λαθρεμπόριο σε ποτά και τσιγάρα κοστίζει στην Ελλάδα 800 εκατ. ευρώ! - iefimerida.gr

Το λαθρεμπόριο σε ποτά και τσιγάρα κοστίζει στην Ελλάδα 800 εκατ. ευρώ!

Inform Λύκος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με μια απόφαση το Ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε να εξασφαλίσει έσοδα ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο στον κρατικό προϋπολογισμό. Όχι δεν είναι αστείο αλλά ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που «τσιμπάει» το λαθρεμπόριο σε ποτά και τσιγάρα.

Το πρόγραμμα έχει εφαρμοστεί με τεράστια επιτυχία στη γειτονική μας Τουρκία, την Βραζιλία αλλά και την πολιτεία της Καλιφόρνια. Για το θέμα φαίνεται πως υπάρχει πίεση και από την Τρόικα για την επιτάχυνση των διαδικασιών οι οποίες άγνωστο γιατί, καθυστερούν. Μάλιστα το ζήτημα έχει φτάσει και στα διεθνή ΜΜΕ τα οποία κάνουν λόγο για «αδικαιολόγητη καθυστέρηση» και αναφέρουν πως αν το σύστημα είχε εφαρμοστεί από το 2007 δεν θα χρειάζοταν η περικοπή συντάξεων και μισθών για να βρεθούν τα περίφημα 625 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση.

Αξίζει να σημειωθεί πως το λαθρεμπόριο στα τσιγάρα και τα ποτά μαζί με το λαθρεμπόριο καυσίμων (500 εκατ. ευρώ) αθροίζουν ένα ποσό της τάξης του 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία θα μπορούσαν να σώσουν ότι είχε απομείνει από το κοινωνικό κράτος.

Επιπλέον το λαθρεμπόριο δεν αποτελεί μόνο πλήγμα στην Ελληνική οικονομία, αλλά και πρόβλημα για την υγεία των πολιτών, αφού κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί τα προιόντα που διακινούντε λαθραία. Είναι ενδιαφέρον ότι το προτεινόμενο σύστημα είναι εναρμονισμένο πλήρως με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Όλα αυτά τη στιγμή που δεν απαιτείται καμία οικονομική επιβάρυνση του Δημοσίου καθώς οι ανάδοχες εταιρείες θα αναλάβουν με δικό τους κόστος το σχεδιασμό και την υλοποίηση του συστήματος ενώ η χρέωση θα γίνεται ανα προϊόν.

Το θέμα, που ανήκει στην αρμοδιότητα του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου είχε κινηθεί με πρωτοβουλία του προσφάτως παραιτηθέντος Ιωάννη Καπελέρη και είχε φτάσει σε προχωρημένο στάδιο τον Ιούνιο του 2011. Όμως ο ανασχηματισμός και η πολιτική αστάθεια που ακολούθησε οδήγησε σε πάγωμα της διαδικασίας. Έτσι η 8μελής επιτροπή που έχει συσταθεί για αυτόν τον σκοπό και η οποία συνεδριάζει δύο φορές την εβδομάδα...διυλίζει τον κώνωπα.

Το εύλογο ερώτημα που ανακύπτει είναι γιατί η Πολιτεία καθυστερεί την εφαρμογή ενός προγράμματος το οποίο όχι μόνο μπορεί να δώσει ανάσα στον κρατικό προϋπολογισμό αλλά επιλέγει τη λύση της περικοπής των προνοιακών επιδομάτων και των συντάξεων;

Προσφάτως πάντως, η τεχνολογική αναβάθμιση των υπηρεσιών ελέγχου λαθρεμπορίας εντάχθηκε στο Μνημόνιο 2 και σήμερα η επεξεργασία βρίσκεται στο τελικό στάδιο αξιολόγησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ