Ρέγκλινγκ: Η Ευρωζώνη κινδυνεύει να χάσει το μομέντουμ - iefimerida.gr

Ρέγκλινγκ: Η Ευρωζώνη κινδυνεύει να χάσει το μομέντουμ

Προειδοποίηση να μη χαθεί το μομέντουμ για την Ευρωζώνη απήυθυνε ο Κλάους Ρέγκλινγκ/Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Προειδοποίηση ότι κινδυνεύει να χαθεί το θετικό μομέντουμ για την ενίσχυση της ευρωζώνης απηύθυνε μιλώντας σήμερα σε συνέδριο στις Βρυξέλες ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι «τον Δεκέμβριο φαινόταν ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να το κάνει. Μόλις τέσσερις μήνες αργότερα δεν είμαι πλέον τόσο σίγουρος. Φαίνεται να χάνουμε το μομέντουμ αντί να το εκμεταλλευόμαστε. Επιτρέψτε μου να προειδοποιήσω για τον κίνδυνο πολιτικής απραξίας. Οι χώρες πρέπει να καταλάβουν ότι η υφιστάμενη μεταρρυθμιστική ατζέντα είναι ένα πακέτο. Δεν πρέπει κάποιος να κοιτάζει απομονωμένα επιμέρους κομμάτια».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM καμία χώρα δεν θα πάρει όλα όσα θέλει, αλλά όλες θα πάρουν κάτι. Τόνισε δε ότι αν δεν υπάρξει τώρα συμφωνία δημιουργείται ο κίνδυνος να περιμένουμε την επόμενη κρίση για να γίνουν οι αλλαγές που τώρα συζητούνται κάτω από εξαιρετική πίεση χρόνου και πιθανότατα με μεγαλύτερο κόστος.

Σε ότι αφορά τη μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο υποστήριξε ότι στόχος δεν είναι να παρθούν αρμοδιότητες από την Κομισιόν, αλλά θα πρέπει να παρακολουθεί την κατάσταση σε όλες τις χώρες τις ευρωζώνης προκειμένου να είναι σε θέση να δράσει γρήγορα.

Αναφερόμενος στο ποιες θα μπορούσαν να είναι οι νέες δραστηριότητες του ESM έκανε λόγο για την πιθανότητα να υποστηρίζει το Single Resolution Fund (SRF) που αναμένεται να έχει κεφάλαια 55 δισ. ευρώ ως το 2023, τα οποία θα μπορούσαν να διπλασιαστούν μέσω των γραμμών πίστωσης του ESM.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ιδέες όπως αυτή που διατύπωσε το ΔΝΤ για ένα Ταμείο Εκτάκτου Ανάγκης που θα επεμβαίνει σε περιπτώσεις έξαρσης της ανεργίας είναι «καλές» οικονομικά αλλά υπάρχει λιγότερη πολιτική συναίνεση για την εφαρμογή τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ