Η δημοσιογράφος Μαρί Κόλβιν στοιχειώνει το καθεστώς Ασαντ – Τη σκότωσαν σκόπιμα, αναφέρει αγωγή - iefimerida.gr

Η δημοσιογράφος Μαρί Κόλβιν στοιχειώνει το καθεστώς Ασαντ – Τη σκότωσαν σκόπιμα, αναφέρει αγωγή

Η Αμερικανίδα πολεμική ανταποκρίτρια Μαρί Κόλβιν (Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το καθεστώς Άσαντ κατονομάζει ως υπεύθυνο για τη δολοφονία της διακεκριμένης Αμερικανίδας ανταποκρίτριας των Sunday Times, Μαρί Κόλβιν, αγωγή που κατατέθηκε σε δικαστήριο της Ουάσιγκτον.

Είναι η πρώτη φορά που φθάνει στα δικαστήρια μια υπόθεση που σχετίζεται με εγκλήματα πολέμου της συριακής κυβέρνησης και περιλαμβάνει μαρτυρίες υψηλόβαθμων στελεχών του καθεστώτος που αυτομόλησαν και κατέθεσαν ότι οι δημοσιογράφοι που κάλυπταν τον συριακό εμφύλιο ήταν στο σταυρόνημα της Δαμασκού και τους εντόπιζαν μέσω του σήματος των δορυφορικών τους τηλεφώνων.

Η Κόλβιν και ο Γάλλος φωτογράφος Ρεμί Οσλίκ σκοτώθηκαν κατά το βομβαρδισμό του αυτοσχέδιου κέντρου Τύπου που λειτουργούσε στη συνοικία Μπάμπα Αμρ στην ανταρτοκρατούμενη Χομς τον Φεβρουάριο του 2012, ενώ τραυματίστηκαν ο Βρετανός φωτορεπόρτερ Πολ Κονρόι, η Γαλλίδα δημοσιογράφος Εντίτ Μπουβιέ και ο Σύρος μεταφραστής Ουάελ αλ Ομαρ. «Στις 22 Φεβρουαρίου του 2012», αναφέρει η αγωγή, η Κόλβιν «την οποία πολλοί συνάδελφοί της χαρακτήριζαν τη μεγαλύτερη πολεμική ανταποκρίτρια της εποχής της, δολοφονήθηκε από κυβερνητικές δυνάμεις στην Αραβική Δημοκρατία της Συρίας, καθώς μετέδιδε ρεπορτάζ για τα δεινά των αμάχων στην Μπάμπα Αμρ. Αυτή η σκόπιμη, κακόβουλη ενέργεια του καθεστώτος συνιστά κατάφωρη παραβίαση των καθιερωμένων Αρχών του Διεθνούς Δικαίου και συνιστά εξωδικαστική δολοφονία».

 Η δημοσιογράφος Μαρί Κόλβιν στοιχειώνει το καθεστώς Ασαντ – Τη σκότωσαν σκόπιμα, αναφέρει αγωγή  | iefimerida.gr 0

Οι δικηγόροι των συγγενών της Κόλβιν επικαλούνται ένα αμερικανικό νόμο που επιτρέπει στους ενάγοντες να καταθέτουν σε αμερικανικά δικαστήρια μήνυση εις βάρος τρίτων χωρών αξιώνοντας αποζημίωσεις. Η αγωγή κατατέθηκε από την αδελφή της Κόλβιν, Κάθλιν.

Ορισμένα από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε αυτήν προέρχονται από την κατάθεση πρώην στελέχους των υπηρεσιών πληροφοριών της Συρίας με το κωδικό όνομα «Οδυσσέας», ο οποίος είπε ότι ανώτεροι αξιωματούχοι του καθεστώτος πανηγύρισαν όταν επιβεβαιώθηκε ο θάνατος της Αμερικανίδας δημοσιογράφου κι ένας εκ εξ’ αυτών φέρεται να είπε: «Η Μαρί Κόλβιν ήταν σκυλί και τώρα πέθανε. Ας την βοηθήσουν τώρα οι Αμερικάνοι».

Σύμφωνα με άλλα στοιχεία που συνοδεύουν την αγωγή, ένας υποστράτηγος, ονόματι Ραφίκ Σαχάντα, έλαβε πληροφορίες από υποκλαπείσα τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ ενός ακτιβιστή της Χομς κι ενός δημοσιογράφου του Al Jazeera, τις οποίες μεταβίβασε σε μονάδες του συριακού στρατού με την εντολή «να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα».
Το αμερικανικό δικαστήριο μπορεί να εξετάσει τα στοιχεία που υποβλήθηκαν εγγράφως χωρίς να ζητήσει ακροάσεις των μαρτύρων και σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να ανακοινώσει το επόμενο διάστημα την ετυμηγορία του.

Το καθεστώς Άσαντ αρνείται να συνεργαστεί με αμερικανικά δικαστήρια στο πλαίσιο της εις βάρος της αγωτής. Προ διετίας ο ίδιος ο Σύρος πρόεδρος είχε πει σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι η Κόλβιν φέρει η ίδια την ευθύνη για τον θάνατό της επειδή εισήλθε «παράνομα» στη χώρα και συνεργαζόταν με «τρομοκράτες», όπως αποκαλεί όλους τους αντιφρονούντες.

Η Μαρί Κόλβιν ήταν διαπρεπής πολεμική ανταποκρίτρια των Sunday Times, έχοντας καλύψει συρράξεις σε Τσετσενία, Κόσοβο, Σιέρα Λεόνε, Ζιμπάμπουε, Σρι Λάνκα, Ανατολικό Τιμόρ.

Είχε τιμηθεί με το βραβείο «Θάρρος στη Δημοσιογραφία» για την κάλυψη των πολέμων στην Τσετσενία και το Κοσσυφοπέδιο. Το 2001 τραυματίστηκε σοβαρά από ρουκέτα στη Σρι Λάνκα και έχασε το ένα της μάτι, αλλά συνέχισε να καλύπτει πολεμικές συρράξεις στα πεδία των μαχών, όπου έχασε τελικά τη ζωή της.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Συρία Μαρί Κόλβιν Χομς Μπασάρ Αλ Άσαντ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ