Χαιροφοβία είναι ο φόβος να νιώσεις χαρά -Ποια είναι τα συμπτώματα - iefimerida.gr

Χαιροφοβία είναι ο φόβος να νιώσεις χαρά -Ποια είναι τα συμπτώματα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η χαιροφοβία είναι ο φόβος της χαράς και της ευτυχίας. Η λέξη προέρχεται από το ελληνικό ρήμα «χαίρω» και αφορά ανθρώπους που φοβούνται τις συνέπειες που πιστεύουν ότι φέρνουν η χαρά και η ευτυχία.

Πιστεύουν, δηλαδή, ότι κάθε στιγμή χαράς έχει ακριβό τίμημα και πως κάθε στιγμή ευτυχίας θα γυρίσει αυτόματα σε δυστυχία.
Αυτή η φοβία πλήττει εξίσου άνδρες και γυναίκες.

Ο φόβος της ευτυχίας θέτει τους χαιροφοβικούς σε μια μόνιμη και βαθιά μελαγχολία, στην οποία ενυπάρχουν συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ για τους ειδικούς η χαιροφοβία είναι το πρώτο στάδιο της πραγματικής κατάθλιψης.

Συχνά βρίσκει κανείς ένα τραυματικό επεισόδιο στη βάση αυτής της φοβίας, το οποίο συνδέεται με ντροπή ή ταπείνωση, με αποτέλεσμα το άτομο να αρνείται να ξαναζήσει μια χαρούμενη ζωή από τον φόβο της επανάληψης.

Οι χαιροφοβικοί είναι θλιμμένα και κλειστά στον εαυτό τους άτομα. Ο χαρακτήρας τους συνδέεται με τη μοιρολατρία και πιστεύουν ότι η ευτυχία δεν είναι για εκείνους. Επενδύουν μόνο σε ό,τι είναι άσχημο ή θλιμμένο και ελκύονται από άτομα που δυσκολεύονται να βρουν χαρά στην καθημερινή τους ζωή. Αυτή η τάση οδηγεί σε μισανθρωπία και κυνισμό, με έμφαση στις μελαχγολικές ιδέες.

Η βασική θεραπεία της χαιροφοβίας είναι η ψυχανάλυση που βοηθάει τα άτομα να ξαναβρούν την εμπιστοσύνη στη δυνατότητά τους να αγαπούν και να αγαπηθούν από τους άλλους.

Διάσημοι χαιροφοβικοί ήταν ο φιλόσοφος Αρθουρ Σοπενχάουερ (1788-1860) και οι Ευγένιος Ιονέσκο (1909-1994), Σάμιουελ Μπέκετ (1906-1989), Φραντς Κάφκα (1883-1924), Φρεντερίκ Σοπέν (1810-1849), Φραντς Σούμπερτ (1797-1828).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Χαιροφοβία συμπτώματα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ