Στο «νήμα» θα κριθεί ο ΔΕΣΦΑ- Βελτιωμένες προσφορές μέχρι αύριο από τους δύο διεκδικητές - iefimerida.gr

Στο «νήμα» θα κριθεί ο ΔΕΣΦΑ- Βελτιωμένες προσφορές μέχρι αύριο από τους δύο διεκδικητές

Με βελτιωμένες προσφορές επανέρχονται οι διεκδικητές του ΔΕΣΦΑ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Mε φόντο την εντυπωσιακή ενίσχυση της κερδοφορίας λόγω έκρηξης της ζήτησης φυσικού αερίου οι δύο διεκδικητές για τον ΔΕΣΦΑ επανέρχονται με βελτιωμένες προσφορές στην «κούρσα» για το 66% του διαχειριστή.

Εκτός απροόπτου οι βελτιωμένες προσφορές από τις δύο κοινοπραξίες θα πρέπει να κατατεθούν αύριο και οι σχετικές ανακοινώσεις να γίνουν έως το τέλος της εβδομάδας.

Από τη μία πλευρά η κοινοπραξία των Snam (ιταλική), Fluxys (βελγική) και Enagas (ισπανική) και από την άλλη η κοινοπραξία των Reganosa (Ισπανία), Transgaz (Ρουμανία) και EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) αναμένεται να ανεβάσουν το αρχικά προσφερόμενο τίμημα το οποίο, σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη, κινείται μέσα στο εύρος της αποτίμησης και πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ηγ εντυπωσιακή αύξηση της ζήτησης του φυσικού αερίου την περασμένη χρονιά κατά 21,06% οδήγησε, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τον Διαχειριστή, σε σημαντική αύξηση των πωλήσεων και της κερδοφορίας του ΔΕΣΦΑ.

Συγκεκριμένα, με βάση τα αποτελέσματα που έχουν τεθεί σε γνώση και των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό για την πώληση του 66% του Διαχειριστή, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 54,59%, από τα 156,4 στα 241,8 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, το 2017 οι ποσότητες που διακινήθηκαν στο σύστημα μεταφοράς έφτασαν τα 4.642.869.559 Νm3 έναντι 3.835.318.225 Νm3 το 2016 (αύξηση κατά 21,06%). Σε όρους ενέργειας διακινήθηκαν 53.570.256.134 kWh φυσικού αερίου έναντι 44.419.901.361 kWh πέρυσι (αύξηση 20,6%).

Η ηλεκτροπαραγωγή αντιπροσωπεύει το 66,8% της ζήτησης, η διανομή το 19,5% και η βιομηχανία το 13,7% της ζήτησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ