Αρχίζουν στην Ιταλία οι ακανθώδεις διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης - iefimerida.gr

Αρχίζουν στην Ιταλία οι ακανθώδεις διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης

Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα ξεκινά τις διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης (Φωτογραφία: ΑΡ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα μήνα μετά τις εκλογές που οδήγησαν σε πολιτικό αδιέξοδο με τη νίκη των λαϊκιστικών δυνάμεων επί των παραδοσιακών κομμάτων, αρχίζουν σήμερα στην Ιταλία οι ακανθώδεις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης.

Οι δύο νικητές των εκλογών, το αντισυστημικό Κίνημα 5 Αστέρων που αναδείχθηκε πρώτο κόμμα με 33% και η ξενοφοβική ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά -πρώτη δύναμη στον δεξιό συνασπισμό, που συγκέντρωσε 37%- διεκδικούν το δικαίωμα να τους δοθεί η ευκαιρία να συγκροτήσουν κυβερνητική συμμαχία παρά τη συμφωνία τους την περασμένη εβδομάδα που επέτρεψε την εκλογή των προέδρων των δύο σωμάτων του ιταλικού κοινοβουλίου.

Διαβουλεύσεις με «κόκκινες γραμμές»

Φρόντισαν μάλιστα να επανεπιβεβαιώσουν τις κόκκινες γραμμές τους ενόψει των διαβουλεύσεων με τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα. Ο ηγέτης του M5s, Λουίτζι ντι Μάιο είπε χθες ότι θα διαπραγματευτεί μόνον με τη Λέγκα ή το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, που καταποντίστηκε στις κάλπες εξασφαλίζοντας ένα 23%. Διεμήνυσε δε ότι σε μια πιθανή συμφωνία με το κόμμα του Σαλβίνι θα πρέπει να εξαιρεθεί η Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι -ορκισμένου εχθρού του Κινήματος 5 Αστέρων: «Ο Σαλβίνι θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην επανάσταση και την παλινόρθωση. Αν θα εγκαταλείψει τον Μπερλουσκόνι και θα αλλάξει την Ιταλία, ή αν θα μείνει μαζί του και δεν θα αλλάξει τίποτε», είπε.

Απαντώντας μέσω Facebook ο Ματέο Σαλβίνι είπε ότι σε αντίθεση με το M5s η Λέγκα «αποκλείει κάθε συμμαχία με το PD που απέρριψαν οι Ιταλοί ψηφοφόροι» κι επανέλαβε ότι η δεξιά θα συζητήσει το ενδεχόμενο σύμπραξης με τον Ντι Μάιο, «αλλά χωρίς βέτο και προαπαιτούμενα».

Αμφότεροι θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους στον Ματαρέλα, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα κι αύριο με τους προέδρους Βουλής και Γερουσίας και τους πολιτικούς αρχηγούς και θα αποφασίσει αν υπάρχει κάποια παράταξη που συγκεντρώνει αρκετές έδρες ή θα χρειαστούν νέες διαβουλεύσεις.

Ωστόσο, η εξεύρεση λύσης αυτή την εβδομάδα είναι δύσκολη, αν λάβει κανείς υπόψη πόσο απέχουν από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία τα κόμματα: ο δεξιός συνασπισμός χρειάζερται άλλες 51 στη Βουλή των 630 εδρών και 23 στη Γερουσία των 318, ενώ το Κίνημα 5 Αστέρων χρειάζεται άλλες 94 στη Βουλή και 51 στη Γερουσία.

Κεντροαριστερά: «Δεν θα γίνουμε δεκανίκι κανενός»

Το Δημοκρατικό Κόμμα αρνείται να συμπράξει με τη Δεξιά ή το M5s με τον μεταβατικό αρχηγό του, Μαουρίτσιο Μαρτίνα, να δηλώνει ότι το PD δεν θα λειτουργήσει ως «δεκανίκι» για δύο κόμματα που έχουν τόσο διαφορετικές πολιτικές απόψεις από το δικό του, ενώ άλλα επιφανή στελέχη της Κεντροαριστεράς θεωρούν ότι οι άλλες δύο πολιτικές ομάδες χρησιμοποιούν την απειλή συμμαχίας με το PD για να εξασφαλίσουν το πάνω χέρι στις κατ’ ιδίαν διαβουλεύσεις τους.

Πιθανότητα να αλλάξει στάση το Δημοκρατικό Κόμμα δεν υπάρχει -τουλάχιστον μέχρι την εκλογή του νέου ηγέτη του εντός του μήνα. Κι αν δεν τα βρουν η Λέγκα με το M5s και το PD εμμείνει στη θέση του, υπογραμμίζουν πολιτικοί αναλυτές στην Ιταλία, τότε θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να σχηματιστεί κυβέρνηση, οπότε η μόνη λύση θα είναι μια νεα προσφυγή στις κάλπες, που όμως δύσκολα θα παράξει άλλο αποτέλεσμα με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ