Αμηχανία στην Αθήνα, οργή στην Άγκυρα για τις δηλώσεις Καμμένου - iefimerida.gr

Αμηχανία στην Αθήνα, οργή στην Άγκυρα για τις δηλώσεις Καμμένου

Φωτογραφία: Εurokinissi

Αμηχανία στην Αθήνα και οργή στην Άγκυρα προκάλεσαν και πάλι οι χειμαρρώδεις απαντήσεις του κυβερνητικού εταίρου και υπουργού Aμυνας Πάνου Καμμένου στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Η Αθήνα μοιάζει να μην έχει ενιαία γραμμή και κατεύθυνση αφού ο Πάνος Καμμένος για μια ακόμη φορά έσπευσε να σηκώσει ακόμη περισσότερο κι απ τον πρωθυπουργό τους τόνους εναντίον της γείτονος, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά που έχει ανάψει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο υπουργός Aμυνας αποκάλεσε «τρελό» τον Τούρκο πρόεδρο, την ώρα που κορυφώνονται οι προσπάθειες απεμπλοκής στο ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Το κατά πόσο βοηθά μια τέτοια δήλωση στην αίσια έκβαση της περιπέτειας των δύο, παραμένει ερώτημα που ο χρόνος θα απαντήσει.

Εβδομάδες ή χρόνια;

Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο κ.Καμμένος επέμεινε σθεναρά στη σκληρή γραμμή του για το ζήτημα και άφησε χτες το ενδεχόμενο να παραμείνουν κρατούμενοι στην Τουρκία ακόμα και για 15 χρόνια οι δύο στρατιωτικοί μας. Χρόνος που απέχει πολύ από τις λίγες εβδομάδες που είχε δώσει ως εκτίμηση επιστροφής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάποιες ημέρες νωρίτερα.

Τυχαίο ή προσχεδιασμένο;

Το πως ακριβώς έγινε η σύλληψη των δύο Ελλήνων στον Έβρο, αποτελεί ένα ακόμα σημείο διαφορετικής εκδοχής για τα κυβερνητικά στελέχη. Οι πιο πολλοί και από την πρώτη στιγμή έκαναν λόγο για τυχαίο περιστατικό τοπικού χαρακτήρα ενώ σήμερα ο αρμόδιος υπουργός μίλησε για προσχεδιασμένη ενέργεια.

Ομηροι ή κρατούμενοι;

Και η ιδιότητα που έχουν πια οι δύο Ελληνες στην φυλακή υψίστης ασφαλείας αποτελεί αντικείμενο διαφορετικής ανάγνωσης αφού από την πρώτη στιγμή ο υπουργός άμυνας έκανε λόγω για ομηρία των δύο στρατιωτικών «παγώνοντας» την κυβέρνηση που ήθελε τότε να κρατήσει χαμηλά το θέμα. Πολύ προσεκτικά αλλά καθαρά και με συνέχεια, ο αναπληρωτής υπουργός Φώτης Κουβέλης απέρριψε τον όρο «ομηροι» επειδή όπως είπε νομικά, έχει άλλο περιεχόμενο.

Την ίδια ώρα η κορύφωση του φραστικού «πολέμου» μεταξύ Αθήνας-Άγκυρας μοιάζει να υπονομεύει αυτό που από την πρώτη στιγμή επιδίωξε η κυβέρνηση Τσίπρα. Τη διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας σε διάφορα επίπεδα όπου με εμπιστοσύνη και αξιοπιστία θα μπορούν όποτε χρειαστεί να αποκλιμακώνουν την ένταση και να μην βγαίνουν τα πράγματα εκτός ελέγχου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην «δηλητηριώδη» απάντηση Τσίπρα στον Ερντογάν για τα περί υποσχέσεων σε σχέση με τους οκτώ, απάντησε λίγο νωρίτερα το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορώντας την Αθήνα ότι ρίχνει το επίπεδο και δε σέβεται αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων.

Κι όλα αυτά την ώρα που η Ελληνική πλευρά έχει «επενδύσει» στην επιρροή Πούτιν στην Τουρκία, ο οποίος αύριο αναμένεται να θέσει το θέμα των δύο Ελλήνων στον Ταγίπ Ερντογάν. Με ενδιαφέρον αναμένονται πάντως τα όσα θα ειπωθούν αύριο στο υπουργικό συμβούλιο που θα έχει θέμα και τα εθνικά, καθώς εκεί θα τοποθετηθούν οι υπουργοί, και ο υπουργός άμυνας βεβαίως.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Καμμένος κυβέρνηση Τουρκία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ