Νέο μακελειό από την Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία: Δεκάδες θύματα από επίθεση σε δύο χωριά - iefimerida.gr

Νέο μακελειό από την Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία: Δεκάδες θύματα από επίθεση σε δύο χωριά

Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν κι άλλοι 84 τραυματίστηκαν σε επίθεση της ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία.

«Μέχρι στιγμής έχουμε απομακρύνει 18 σορούς από τα χωριά Μπάλε Σούβα και Μπάλε Κούρα. Τα θύματα έχασαν τις ζώες τους ενώ προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τις μάχες μεταξύ των ανταρτών και του στρατού», ανέφερε αξιωματούχος της κρατικής υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών (SEMA).

Η φονική επίθεση έγινε κοντά στο Μαϊντουγκούρι στα βορειοανατολικά κι είναι η πλέον πολύνεκρη επίθεση που σημειώνεται στην πόλη --το επίκεντρο μιας 9χρονης σύγκρουσης με την Μπόκο Χαράμ που έχει προκαλέσει περισσότερους από 20.000 θανάτους- από την περασμένη εβδομάδα όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι πραγματοποιεί συνομιλίες με τους ενόπλους.

Ο πρόεδρος Μουχαμάντου Μπουχάρι έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα τη βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας και στο παρελθόν έχει κηρύξει την ήττα της Μπόκο Χαράμ, η οποία επιδιώκει να εγκαθιδρύσει ισλαμικό κράτος στη χώρα και η οποία διαιρέθηκε σε δύο φράξιες το 2016.

Η κυβέρνηση δεν έχει αποκαλύψει με ποιά φράξια της οργάνωσης βρίσκεται σε συνομιλίες, ενώ δεν διευκρίνισε ούτε ποια ευθύνεται για την επίθεση της Κυριακής.

Από τον Δεκέμβριο του 2015, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η τζιχαντιστική οργάνωση έχει ηττηθεί, αλλά τους τελευταίους μήνες κάποιες ευρείας κλίμακας επιθέσεις--περιλαμβανομένης της απαγωγής 111 μαθητριών από την πόλη Νταπτσί και της επίθεσης στην πόλη Ραν στην οποία σκοτώθηκαν τρεις εργαζόμενοι σε ανθρωπιστική οργάνωση--υποδηλώνουν ότι η Μπόκο Χαράμ παραμένει ενεργή.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Νιγηρίας προσπαθούν από το 2009 να καταστείλουν την εξέγερση των εξτρεμιστών της Μπόκο Χαράμ, οι οποίοι έχουν ορκιστεί πίστη και αφοσίωση στο λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος». Η εξτρεμιστική οργάνωση έχει εξαπολύσει διάφορες φονικές επιθέσεις περιλαμβανομένης και της έκρηξης βόμβας σε γραφεία του ΟΗΕ στην πρωτεύουσα Αμπιτζάν το 2011, όταν σκοτώθηκαν 21 άτομα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Νιγηρία Μπόκο Χαράμ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ