Στα άκρα η κόντρα Ελλάδας-Τουρκίας - Ποιοι μιλούν για κράτηση των δύο Ελλήνων έως και το καλοκαίρι - iefimerida.gr

Στα άκρα η κόντρα Ελλάδας-Τουρκίας - Ποιοι μιλούν για κράτηση των δύο Ελλήνων έως και το καλοκαίρι

Σήμερα συμπληρώνεται ένας μήνας από τη σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι κρατούνται από τις 2 Μαρτίου στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Πλέον οι σχέσεις Αθήνας-Αγκυρας κλιμακώνονται επικίνδυνα με τον Ταγίπ Ερντογάν να ρίχνει και άλλο λάδι στη φωτιά με νέες προκλητικές δηλώσεις.

Ο πρωθυπουργός, ο Σουλτάνος και η Δικαιοσύνη

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, μόλις πληροφορήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου τις δηλώσεις Ερντογάν (για το θέμα των «8» και τα περί υποσχέσεων Τσίπρα ότι θα διευθετήσει το θέμα γυρίζοντας τους πίσω στην Άγκυρα), υπήρξε έντονη δυσαρέσκεια του Πρωθυπουργού. Εξ’ αυτού του λόγου, ο κ. Τσίπρας φρόντισε μέσω μιας - σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους- κυβερνητικής ανακοίνωσης να στείλει ανάλογο μήνυμα. Ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν ξεπέρασε τα εσκαμμένα. Θυμίζοντάς του ότι «η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου και έχει Πρωθυπουργό που σέβεται και γνωρίζει τις διαδικασίες της δικαιοσύνης» και... «όχι Σουλτάνο, ώστε να μπορεί να υπόσχεται για τις αποφάσεις της».!

Η Αθήνα ψάχνεται για τις επόμενες κινήσεις της

Αν και οι διπλωματικοί δίαυλοι υπουργείου Εξωτερικών και του Μεγάρου Μαξίμου με τους αντίστοιχους στην Άγκυρα παραμένουν ανοικτοί Αθήνα και Αγκυρα επιδίδονται στο να ανεβάζουν τους τόνους και η αγωνία για την επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών παρατείνεται. Μάλιστα το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, δεν προδιαθέτει για θεαματικές εξελίξεις σύντομα. Την ίδια στιγμή με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση του διεθνούς παράγοντα από εδώ και πέρα.

Στην κυβέρνηση αποφεύγουν τις εκτιμήσεις για το χρόνο επιστροφής

Στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια υπάρχει μεγάλος σκεπτικισμός για το χρόνο επιστροφής των δύο στρατιωτικών. Κορυφαία στελέχη στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους δεν κρύβουν πλέον την ανησυχία τους ως προς το χρόνο επιστροφής των δύο. Παρά τις αρχικές δηλώσεις όταν σημειώθηκε το περιστατικό πως πρόκειται για κάτι σύνηθες (δήλωση πρωθυπουργού), αλλά και ότι το περιστατικό θα έχει λήξει σε λίγες ημέρες, πλέον δεν υπάρχουν καν εκτιμήσεις.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida πηγές με καλή γνώση όσων λαμβάνουν χώρα, δεν αποκλείουν ακόμα και το ενδεχόμενο αυτή η κατάσταση να τραβήξει σε μάκρος. Μάλιστα πολιτικά στελέχη κάνουν λόγο ακόμα και για το καλοκαίρι!
Ενδεικτικό είναι ότι ο ακόμα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε δημοσίως ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εγγυηθεί την επιστροφή τους μέχρι το Πάσχα.

Διάσταση απόψεων στην κυβέρνηση για τα περί ομηρείας

Κατά τα λοιπά, η διάσταση απόψεων στο κυβερνητικό στρατόπεδο για τα περί ομηρείας καλά κρατεί.

«Τη δήλωση περί ομήρων την έχω χαρακτηρίσει από τις πρώτες μέρες που έγινε, οπότε δεν θέλω να προσθέσω κάτι παραπάνω από αυτό που είχα πει», είπε ( Realnews) με νόημα ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης ο οποίος προ ημερών είχε κάνει λόγο για άστοχες δηλώσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης, ο οποίος επέμεινε με συνέντευξή του (Νέα) ότι η ομηρεία έχει άλλο περιεχόμενο και διαστάσεις, σχολιάζοντας πως δεν πρέπει να αποδεχτούμε το νομικό περιεχόμενο της λέξης ομηρεία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ