Κακλαμάνης: Το ΚΑΣ πρέπει να έχει μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα -Στον δήμο Αθηναίων μας είχε κοστίσει 700.000 ευρώ - iefimerida.gr

Κακλαμάνης: Το ΚΑΣ πρέπει να έχει μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα -Στον δήμο Αθηναίων μας είχε κοστίσει 700.000 ευρώ

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

H άρνηση του ΚΑΣ να χορηγήσει άδεια γυρισμάτων στο BBC και στον διεθνούς φήμης σκηνοθέτη Παρκ Τσαν Γουκ στο Σούνιο, για τη μίνι σειρά «The Little Drummer Girl» συνεχίζει να προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, μιλώντας στο ραδιόφωνο των παραπολιτικών 90,1, ζήτησε να σταματήσει το αρχαιολογικό συμβούλιο να έχει αποφασιστικό χαρακτήρα σε τέτοια αιτήματα και ο ρόλος του να περιοριστεί αυστηρά μόνο σε γνωμοδοτικό χαρακτήρα

«Κατά την άποψή μου το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο θα πρέπει να έχει αυστηρά γνωμοδοτικό χαρακτήρα και όχι αποφασιστικό. Η ευθύνη θα πρέπει να βαρύνει την εκάστοτε κυβέρνηση και τα εκάστοτε αρμόδια υπουργεία».

Μάλιστα ο κύριος Κακλαμάνης ανέφερε δύο περιστατικά επί δημαρχίας του στο δήμο της Αθήνας όπου παραλίγο να μην γίνουν τα εγκαίνια στο μουσείο της Ακρόπολης αλλά και να χαθούν πολλά κονδύλια εξαιτίας της κωλυσιεργίας του κεντρικού αρχαιολογικού συμβουλίου.

«Θυμάμαι προπαραμονή των εγκαινίων του μουσείου της Ακρόπολης υπήρχε μόνο ως εκκρεμότητα να μπουν οι πλάκες στα πεζοδρόμια στο πίσω μέρος του μουσείου. Παραλίγο να μην γίνουν τα εγκαίνια γιατί σκάβοντας για να τοποθετηθούν οι πλάκες σε βάθος 20 εκατοστών βρέθηκε κάτι που κατά την γνώμη των αρχαιολόγων έπρεπε να εξεταστεί. Εαν εξεταζόταν πεζοδρόμια δεν θα είχαν φτιαχτεί και τα εγκαίνια δεν θα είχαν γίνει».

Για τη δεύτερη περίπτωση ο κύριος Κακλαμάνης ανέφερε ότι το έργο καθυστέρηση δυόμιση χρόνια και ο Δήμος της Αθήνας αναγκάστηκε να πληρώσει 700.000 ευρώ

«Το δεύτερο που ήταν και το σημαντικότερο είναι η νέα πινακοθήκη του Δήμου της Αθήνας που είναι στο Μεταξουργείο σε κτίριο που μας είχε χαρίσει μεγάλος ευεργέτης της περιοχής. Εκεί με εποπτεία του ΚΑΣ ξεκινώντας την αναπαλαίωση του μουσείου απέξω αλλά και μέσα βρέθηκαν κάποια αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία εξαρχής ο Δήμος της Αθήνας είπε στην αρχαιολογική υπηρεσία και στο κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο ότι ήθελε να τα προστατεύσει και να τα καλύψει με τζάμι έτσι ώστε ο επισκέπτης να βλέπει τα αρχαία.

Για να μας δώσει το ΚΑΣ την έγκριση πέρασαν δυόμιση χρόνια. Κινδυνεύαμε να χάσουμε το έργο γιατί ήταν συγχρηματοδοτούμενο από το τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Και επειδή ο έλεγχος με το σκουπάκι που κάνουν οι αρχαιολόγοι πληρώνεται, ο Δήμος της Αθήνας πλήρωσε 700.000 ευρώ για τα δυόμιση χρόνια. Η πολιτιστική κληρονομιά πρέπει να προστατεύεται, αλλά από την άλλη πλευρά δεν είναι ένα οποιοδήποτε κανάλι. Είναι το BBC και αυτό σημαίνει αν μη τι άλλο ότι θα γίνει σοβαρή δουλειά».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Νικήτας Κακλαμάνης ΚΑΣ σουνιο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ