ΝΔ: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να χειριστεί τα εθνικά θέματα -Τα λάθη στο Σκοπιανό και τους 2 Ελληνες στρατιωτικούς - iefimerida.gr

ΝΔ: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να χειριστεί τα εθνικά θέματα -Τα λάθη στο Σκοπιανό και τους 2 Ελληνες στρατιωτικούς

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ

Η κυβέρνηση μέσα από τις παλινωδίες και τις λάθος εκτιμήσεις της, εμφανίζεται αδύναμη και ανίκανη να χειριστεί τα εθνικά θέματα, είναι η εκτίμηση που κάνει η Νέα Δημοκρατία ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις, τόσο στο Σκοπιανό, όσο και με την παρατεταμένη φυλάκιση των δύο στρατιωτικών στη Τουρκία.

Στροφή της κυβέρνησης για τους στρατιωτικούς

«Η κυβέρνηση χρειάστηκε ένα μήνα για να αντιληφθεί την σκοπιμότητα της Άγκυρας, που κρύβεται πίσω από τη σύλληψη των ελλήνων στρατιωτικών» υποστηρίζει στέλεχος της γαλάζιας παράταξης, σχολιάζοντας σκωπτικά πως «φάνηκε η γύμνια της στην ορθή ανάλυση και αποτίμηση του γεγονότος».

Το επιχείρημα σε αυτή την ανάλυση είναι ότι, την Παρασκευή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μίλησε για πρώτη φορά, ύστερα από έναν μήνα, «για κωλυσιεργία που γεννά εντυπώσεις ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τη σύλληψη για να ασκήσει πιέσεις».

Μια δήλωση που απέχει πολύ από την αρχική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στη Βουλή, λίγες ώρες μετά τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών στον Έβρο, όπου μίλησε για «σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο» και εκτίμησε ότι σύντομα θα αφήνονταν ελεύθεροι να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Μάλιστα, ορισμένα στελέχη, προειδοποιούν ότι, η πίεση της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή για να απαγγελθούν κατηγορίες, λόγω της καθυστέρησης των τουρκικών αρχών, μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα καθώς υπάρχει κίνδυνος να απαγγελθούν αυθαίρετες, βαριές κατηγορίες απλά και μόνο για να μην είναι υπόλογη η τουρκική πλευρά.

Σκοπιανό: «Αργά θυμήθηκε η κυβέρνηση να ενημερώσει- Να ενημερώσουν πρώτα στον Καμμένο»

Ίδια εικόνα παρατηρείται και στους χειρισμούς για το ονοματολογικό των Σκοπίων. Στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών, τον οποίο κατηγορούν για «ακατανόητη αισιοδοξία», τη στιγμή που ο σκοπιανός ομόλογος του, Νικολά Ντιμιτρόφ, δηλώνει πως «όσο προχωράμε μπροστά, τόσο και συναντάμε πιο δύσκολα θέματα». Στελέχη της ΝΔ, που παρακολουθούν στενά τους χειρισμούς του Νίκου Κοτζιά, αναρωτιούνται «τι είδους διαπραγματευτική τακτική είναι αυτή που μας θέλει εμάς αισιόδοξους και επισπεύδοντες για λύση και τους Σκοπιανούς να μας επιρρίπτουν ήδη εμμέσως πλην σαφώς το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η διαπραγμάτευση σε αδιέξοδο».

Επίσης, τα πυρά της ΝΔ, στρέφονται και στους γενικότερους κυβερνητικούς χειρισμούς, γύρω από αυτό το ευαίσθητο εθνικό θέμα, εστιάζοντας στις παλινωδίες και τις διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να υποστηρίζουν ότι «Ύστερα από τρεις μήνες μυστικών διαπραγματεύσεων που συνεχίζονται, παρότι οι εκπρόσωποι της πΓΔΜ αρνούνται να αναθεωρήσουν το Σύνταγμά τους, η Κυβέρνηση αποφάσισε ξαφνικά να “ενημερώσει” τα Κόμματα», τονίζοντας παράλληλα ότι «Θα ήταν προτιμότερο, οι κύριοι Τσίπρας και Κοτζιάς να ξεκινήσουν την “ενημέρωση” από τον κ. Καμμένο, μήπως καταλάβουν, επιτέλους, ότι είναι τουλάχιστον γελοίο, μια ανεύθυνη Κυβέρνηση, να αναζητά συνενόχους στην Αντιπολίτευση για την διαφαινόμενη διπλωματική αποτυχία της».

Μάλιστα, από τη ΝΔ, επιμένουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν έχει κανένα λόγο να ενημερωθεί από τον κ. Κοτζιά, τονίζοντας ότι αυτός που οφείλει να κάνει την ενημέρωση είναι ο κ. Τσίπρας. «Να δεσμευτεί ως πρωθυπουργός για το σχέδιο που προκρίνει, ώστε να υπάρξει πλαίσιο συζήτησης», ήταν το σχόλιο στενού του συνεργάτη, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «αν ο κ. Τσίπρας θέλει να υπεκφεύγει και να μην δεσμευτεί στους αρχηγούς τότε ο κ. Μητσοτάκης “δεν θα του κάνει τη χάρη”».

Η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι ότι οι υπουργοί ενημερώνουν τους τομεάρχες της Νέας Δημοκρατίας, όπως έγινε πρόσφατα, με ενημέρωση του τομεάρχη Εθνικής Άμυνας του κόμματος κ. Κικίλια για το θέμα των δύο στρατιωτικών. Και αυτό θα γίνει τώρα για το Σκοπιανό. Θα συναντηθεί με τον κ. Κοτζιά, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας κ. Κουμουτσάκος την ερχόμενη εβδομάδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΔ Σκοπιανό Έλληνες στρατιωτικοί
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ