Στην ψηφιακή εποχή εισέρχεται η Δικαιοσύνη -Μνημόνιο συνεργασίας Κοντονή-Παππά - iefimerida.gr

Στην ψηφιακή εποχή εισέρχεται η Δικαιοσύνη -Μνημόνιο συνεργασίας Κοντονή-Παππά

Φωτογραφία: IntimeNews
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην ψηφιακή εποχή επιχειρείται να μπει η Δικαιοσύνη τα επόμενα δυο χρόνια με δυο προγράμματα για την αναβάθμιση του δικαστικού συστήματος με τη χρήση δυο προγραμμάτων, συνολικού κόστους 44 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα επίμαχα προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ, αποτελούν τη δεύτερη φάση του προγράμματος ψηφιοποίησης της δικαιοσύνης σε 280 δικαστήρια της χώρας τα οποία πλέον θα βρίσκονται «on line» αλλάζοντας (μετά την διοικητική) και την ποινική και πολιτική δικαιοσύνη. Οι υπουργοί Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής και ψηφιακής πολιτικής Νικ. Παππάς , ανακοίνωσαν πως αυτό το έργο ουσιαστικά θα αποφέρει μεγάλη οικονομικά οφέλη στη χώρα όπως και μεγαλύτερη διαφάνεια, όσο και στην ανταγωνιστικότητα της χώρας αφού η επιτάχυνση της Δικαιοσύνης η οποία θα επιτευχθεί, θα δημιουργήσει ένα ευνομικότερο επενδυτικό περιβάλλον.

Παράλληλα θα υπάρχει θα υπάρχει ψηφιακή διασύνδεση με άλλου φορείς του δημοσίου, το οποίο ουσιαστικά νΈα μεγάλο κομμάτι του δημοσίου στην ψηφιακή εποχή. Όπως είπε μάλιστα ο κ. Παππάς, ούτως ή άλλως αποτελεί έως το τέλος του 2018 νομική υποχρέωση της χώρας τα έγγραφα στο δημόσιο να υποβάλλονται ψηφιακά.

Δύο προγράμματα

Το πρώτο έργο, με προϋπολογισμό 24,1 εκατ. ευρώ (χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ 2014-2020), αφορά στην αναβάθμιση του υπάρχοντος πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης δικαστικών υποθέσεων στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια της χώρας. Η πρώτη φάση του προγράμματος που θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2018, αφορούσε την ψηφιοποίηση της Πολιτικής και Ποινικής διαδικασίας και εφαρμόστηκε σε 41 φορείς, στις Εφετειακές περιφέρειες Αθηνών, Πειραιά, Θεσσαλονίκης και Χαλκίδας, ενώ στη β’ φάση, το έργο θα επεκταθεί στο σύνολο των δικαστικών φορέων της χώρας, δηλαδή σε πάνω από 280 δικαστήρια.

Το δεύτερο έργο έρχεται να συμπληρώσει τα κενά που υπάρχουν στη δικαστική διαδικασία, μέσα από δύο δράσεις, συνολικού προϋπολογισμού 19,5 εκατ. ευρώ (χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους). Η δράση «Ολοκληρωμένες Υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα» δίνει τη δυνατότητα της απομακρυσμένης εξέτασης μαρτύρων και κατηγορουμένων, οδηγώντας στην εξοικονόμηση πόρων και την ποιοτική αναβάθμιση του έργου της Δικαιοσύνης, στη διευκόλυνση της προστασίας των μαρτύρων και στην επιτάχυνση του ανακριτικού έργου.

Εξ αποστάσεως

Δηλαδή πλέον κρατούμενοι οι οποίοι έχουν κληθεί ως μάρτυρες σε δικαστήρια θα εξετάζονται εξ αποστάσεως με τηλεδιάσκεψη, όπως επίσης και μάρτυρες που οι υποθέσεις τους εξετάζονται σε άλλη περιοχή από τον τόπο διαμονής του. Παράλληλα βελτιστοποιείται το πληροφοριακό σύστημα για τη δημοσίευση στο διαδίκτυο, σε πραγματικό χρόνο, της πορείας των πινακίων και των δικαστικών υποθέσεων και η άμεση ενημέρωση των ενδιαφερόμενων (δικηγόροι, πολίτες κ.λπ.).

Επιπλέον, προβλέπεται η ανάπτυξη ειδικών εφαρμογών που θα λειτουργούν σε ηλεκτρονικές συσκευές (smart phones, tablets, κ.ά.) είτε μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας είτε μέσω ασύρματου δικτύου, που θα εγκατασταθεί σε συγκεκριμένους χώρους των δικαστηρίων.

Τα έργα αυτά θεωρούνται κομβικής σημασίας στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του ΥΔΔΑΔ, διότι με την χρήση τεχνολογιών της πληροφορίας ενισχύεται η αποτελεσματικότητα και η διαφάνεια του Δικαστικού Συστήματος, γεγονός που επιδρά θετικά στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην χώρα μας μέσω της επιτάχυνσης των διοικητικών διαδικασιών. Με τον τρόπο αυτό θεραπεύονται χρόνιες ελλείψεις της διοικητικής διαδικασίας και η χώρα μας συμβαδίζει με τις βέλτιστες πρακτικές των υπολοίπων Ευρωπαϊκών Κρατών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ