Θετικό το Κρεμλίνο στο σενάριο διαμεσολάβησης της Αυστρίας για την υπόθεση Σκριπάλ - iefimerida.gr

Θετικό το Κρεμλίνο στο σενάριο διαμεσολάβησης της Αυστρίας για την υπόθεση Σκριπάλ

Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Αυστρία είναι έτοιμη, αν της ζητηθεί, να διαμεσολαβήσει μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ στην αντιπαράθεση που έχουν με αφορμή την υπόθεση Σκριπάλ, δήλωσε χθες η Καρίν Νέισλ, η υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

Περισσότερες από 25 χώρες, ανάμεσά τους και πολλές χώρες της ΕΕ, συμφώνησαν στις αρχές της εβδομάδας να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Βρετανία αφού η τελευταία κατηγόρησε τη Μόσχα για την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα εις βάρος του Ρώσου πρώην κατασκόπου και της κόρης του Γιούλια, κάτι το οποίο η Ρωσία αρνείται κατηγορηματικά.

Η Νέισλ, η χώρα της οποίας δεν ακολούθησε το παράδειγμα αυτό, είπε σε εκπομπή του αυστριακού τηλεοπτικού σταθμού ORF ότι είναι σημαντικό να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας.

Η Αυστριακή ΥΠΕΞ τόνισε ότι μια ευκαιρία για διαμεσολάβηση θα προκύψει στις 13 Ιουνίου όταν ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς θα μεταβεί στο Λονδίνο για συνομιλίες με την βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Η Νέισλ είπε ακόμη ότι η Βρετανία άσκησε έντονες πιέσεις για να πείσει τις χώρες της ΕΕ να λάβουν αντίμετρα εις βάρος της Μόσχας.

«Ο Βρετανός πρεσβευτής στην Αυστρία είχε ήδη κάνει διάβημα την Τετάρτη (21 Μαρτίου, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ) για να μας ενθαρρύνει να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα (εις βάρος της Ρωσίας)., είπε η υπουργός, σύμφωνα με δημοσίευμα της Kurier.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαιρέτισε σήμερα την πρόταση της Αυστρίας καθώς, όπως είπε, «στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου, βεβαίως, όποιος ρόλος, όποια φωνή ωθήσει τους βρετανούς ομολόγους μας προς, ας πούμε, μια καταλληλότερη στάση σε αυτό το ζήτημα, είναι ευπρόσδεκτος».

Ερωτηθείς αν η Ρωσία σχεδιάζει να έχει επικοινωνία με την αυστριακή ηγεσία σε σχέση με την πρόταση της Βιένης, ο ίδιος απάντησε ότι οι δύο χώρες είχαν πρόσφατα «μια ικανοποιητικά αποτελεσματική, πολύ εποικοδομητική και ρεαλιστική» επικοινωνία σε ανώτατο επίπεδο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ