«Απροστάτευτες» από αέρος στην Ευρώπη οι αμερικανικές δυνάμεις σε περίπτωση πολέμου με τη Ρωσία - iefimerida.gr

«Απροστάτευτες» από αέρος στην Ευρώπη οι αμερικανικές δυνάμεις σε περίπτωση πολέμου με τη Ρωσία

Συστοιχίες ρωσικών πυραύλων S-400 (Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Χωρίς αεροπορική στήριξη επί εβδομάδες θα έμεναν οι αμερικανικές και νατοϊκές χερσαίες δυνάμεις σε περίπτωση πολέμου με τη Ρωσία, προειδοποιούν αξιωματούχοι των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και ειδικοί.

Κι αυτό γιατί τα προηγμένα αντιαεροπορικά συστήματα S-400 που διαθέτει η Ρωσία θα μπορούσαν ουσιαστικά να αποκλείσουν τον εναέριο χώρο της ανατολικής Ευρώπης για τα συμμαχικά αεροσκάφη.

«Απροστάτευτες» από αέρος στην Ευρώπη οι αμερικανικές δυνάμεις σε περίπτωση πολέμου με τη Ρωσία | iefimerida.gr 0

Κάθε συστοιχία S-400 διαθέτει τέσσερις πυραύλους, έκαστος εκ των οποίων έχει σχεδιαστεί για χρήση σε διαφορετικό βεληνεκές και μπορούν να πλήξουν στόχους σε απόσταση 400 χιλιομέτρων και σε υψόμετρο σχεδόν 30.000 μέτρων. Οι ταχύτεροι από τους πύραυλους αυτούς πετούν με τα ταχύτητα 15 Μach, δηλαδή 18.500 χλμ/ώρα.

Αυτό σημαίνει ότι τα αμερικανικά μαχητικά θα διέτρεχαν τεράστιους κινδύνους στις επιχειρήσεις τους στην ανατολική Ευρώπη σε περίπτωση πολέμου. Η ισχύς των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων θα περιόριζε την αεροπορική υποστήριξη και τις αναγνωριστικές αποστολές αφήνοντας έτσι ουσιαστικά απροστάτευτες τις χερσαίες δυνάμεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

«Απροστάτευτες» από αέρος στην Ευρώπη οι αμερικανικές δυνάμεις σε περίπτωση πολέμου με τη Ρωσία | iefimerida.gr 1

Η Ρωσία, ως εκ τούτου, θα έχει «ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα στις χερσαίες μάχες» τις πρώτες επτά με δέκα μέρες μιας πιθανής σύρραξης, υπογράμμισε ο αναλυτής του Rand Corp, Τζον Γκόρντον Δ’ μιλώντας σε συμπόσιο της Association of the United States Army. Και τόνισε ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό και να καλυφθεί το κενό που προκύπτει στην αεροπορική υποστήριξη είναι να βελτιωθούν δραστικά τα αμερικανικά πυροβόλα όπλα.

«Απροστάτευτες» από αέρος στην Ευρώπη οι αμερικανικές δυνάμεις σε περίπτωση πολέμου με τη Ρωσία | iefimerida.gr 2

Ο Γκόρντον θεωρεί ότι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ μειονεκτούν όσον αφορά στο πυροβολικό. «Οι Ρώσοι παίρνουν στα σοβαρά αυτά το ζήτημα. Από την εποχή των τσάρων ακόμη το πυροβολικό τους ήταν το ισχυρότερο ατού τους. Έχουν ένα πλεονέκτημα στο δραστικό βεληνεκές σε διάφορους τομείς, ειδικά στα κανόνια. Τα σύγχρονα ρωσικά κανόνια διαθέτουν από 50%-100% μεγαλύτερο βεληνεκές από την τελευταία γενιά των αμερικανικών κανονιών», επεσήμανε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διοικητής της Αμερικανικής Διοίκησης Ειρηνικού, στρατηγός Ρόμπερτ Μπράουν, επεσήμανε: «Πρέπει να ωθήσουμε στο μέγιστο βεληνεκές όλα τα υπό ανάπτυξη συστήματα, πρέπει να αποκτήσουμε υπεροπλία έναντι του εχθρού. Δεν το κάνουμε τώρα και είναι τεράστιο το χάσμα».

«Απροστάτευτες» από αέρος στην Ευρώπη οι αμερικανικές δυνάμεις σε περίπτωση πολέμου με τη Ρωσία | iefimerida.gr 3

Και συνέχισε: «Χρειαζόμαστε κανόνια που θα εκτοξεύουν βλήματα τόσο μακριά όσο φθάνουν οι ρουκέτες. Χρειαζόμαστε ρουκέτες που θα φθάνουν τόσο μακριά όσο οι σημερινοί πύραυλοι και χρειαζόμαστε πυραύλους που θα φθάνουν τα 500 χιλιόμετρα», το όριο δηλαδή που προβλέπει η συμφωνία του 1988 για την εμβέλεια των πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΗΠΑ ΡΩΣΙΑ S-400 TRIUMPH
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ