Οδοιπορικό του iefimerida στον πλημμυρισμένο Εβρο: Σε κατάσταση συναγερμού οι Αρχές [εικόνες] - iefimerida.gr

Οδοιπορικό του iefimerida στον πλημμυρισμένο Εβρο: Σε κατάσταση συναγερμού οι Αρχές [εικόνες]

ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η περιφέρεια Έβρου λόγω του μεγάλου όγκου νερού που φθάνει από τη Βουλγαρία.

Το iefimerida βρίσκεται στον Έβρο και καταγράφει την κατάσταση που επικρατεί σε πολλά χωριά που βρίσκονται στην παρέμβρια ζώνη, όπως είναι το Πύθιο, οι Καστανιές, η Βύσσα και οι Ψαθάδες. Ήδη περίπου 45 χιλιάδες στρέμματα έχουν πλημμυρίσει σε όλο τον νομό, από τα οποία τα 15 χιλιάδες είναι από τους όγκους νερού που κατεβάζει το ποτάμι και τα υπόλοιπα από τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.

Οδοιπορικό του iefimerida στον πλημμυρισμένο Εβρο: Σε κατάσταση συναγερμού οι Αρχές [εικόνες] | iefimerida.gr 0

«Καθαρίζουμε το ποτάμι σε διάφορα σημεία απο φερτά υλικά. Είμαστε σε ετοιμότητα, να δούμε αν θα σπάσει κάποιο ανάχωμα. Είμαστε σε επιφυλακή», δήλωσε στο iefimerida ο κ. Μιχαήλ Χρήστος πρόεδρος της κοινότητας Ελιάς, τον οποίον συναντήσαμε στη γέφυρα στο χωριό Φυλάκιο, όπου όπως διακρίνεται και στις φωτογραφίες, η στάθμη του νερού έχει ανεβει επικίνδυνα.

Οδοιπορικό του iefimerida στον πλημμυρισμένο Εβρο: Σε κατάσταση συναγερμού οι Αρχές [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Η Πολιτική Προστασία έχει θέσει σε επιφυλακή όλους τους φορείς της Περιφέρειας, τους Δήμους, τον στρατό και την αστυνομία, καθώς όσο περνούν οι ώρες ο κίνδυνος πλημμυρών αυξάνεται, ιδιαίτερα μετά την προειδοποίηση από τη Βουλγαρία ότι θα αποδεσμευτούν τεράστιες ποσότητες νερού από το φράγμα του Ιβαήλοβγκραντ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ώρες αναμένεται να τεθούν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης πολλές περιοχές του Έβρου. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη συνεδριάσεις των συντονιστικώων των Δήμων που αξιολογουν την κατάσταση και τις επόμενες ώρες θα υπάρξει απόφαση.

Οδοιπορικό του iefimerida στον πλημμυρισμένο Εβρο: Σε κατάσταση συναγερμού οι Αρχές [εικόνες] | iefimerida.gr 2

«Προέχει να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές»

Ο φακός του iefimerida κατέγραψε τεράστιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις πλημμυρισμένες στον Έβρο, την ώρα που η στάθμη των υδάτων στους ποταμούς Έβρο και Άρδα παραμένει πάνω από το όριο επικινδυνότητας, δηλαδή τα 6 μέτρα, αυξάνοντας την αγωνία στους κατοίκους σε πολλές περιοχές. Στο Πύθιο ήδη από την Κυριακή επιχειρήθηκε μια τεχνητή εκτόνωση του φαινομένου, με αποτέλεσμα να έχουν πλημμυρίσει χιλιάδες στρέμματα.

Στις φωτογραφίες μπορείτε να δείτε ότι το νερό του ποταμού Άρδα έχει καλύψει τις εγκαταστάσεις και του δημοτικού αναψυκτηρίου στις Καστανιές, όπου έχει διακοπεί η διέλευση οχημάτων. Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς περιγράφει στο iefimerida την κατάσταση που επικρατεί επισημαίνοντας ότι η προσοχή των Αρχών εστιάζεται κυρίως στις παρέμβριες περιοχές.

Οδοιπορικό του iefimerida στον πλημμυρισμένο Εβρο: Σε κατάσταση συναγερμού οι Αρχές [εικόνες] | iefimerida.gr 3

«Είμαστε σε κατάσταση συναγερμού. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι στάθμες στον Έβρο είναι πάνω από το όριο συναγερμού. Υπάρχει το όριο επιφυλακής στα αναχώματα και το όριο συναγερμού που ισχύει όταν τα νερά του ποταμού είναι πάνω από τα 6 μέτρα. Εκεί βρισκόμαστε τώρα», τονίζει ο κ. Πέτροβιτς. Ως επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας στον νομό, ο κ. Πέτροβιτς επισημαίνει πως προτεραιότητα για τις Αρχές είναι να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. «Πρωταρχικό μέλημα για μένα σαν πρόεδρο του Συντονιστικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας είναι να μην απειληθούν κατοικημένες περιοχές, να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές».

Οδοιπορικό του iefimerida στον πλημμυρισμένο Εβρο: Σε κατάσταση συναγερμού οι Αρχές [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Ο κ. Πέτροβιτς υποστηρίζει πως δεν αποκλείονται θραύσεις αναχωμάτων τις επόμενες ώρες. «Έχουμε μια ρηματική διακοίνωση από τη Βουλγαρία ότι σήμερα θα αφήσουν περισσότερα νερά από το φράγμα του Ιβαήλοβγκραντ. Μέσα στο ποτάμι υπάρχει μεγάλος όγκος νερού, απειλούνται οι θραύσεις αναχωμάτων, δεν αποκλείονται, είμαστε σε εγρήγορση».

Οδοιπορικό του iefimerida στον πλημμυρισμένο Εβρο: Σε κατάσταση συναγερμού οι Αρχές [εικόνες] | iefimerida.gr 5

Ποιες περιοχές απειλούνται

Οι Αρχές εστιάζουν την προσοχή τους στις περιοχές που βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού Άρδα, όπως είναι τα Ρίζια, οι Καστανιές, τα Μαράσια, ο Καναδάς, ο Κυπρίνος, η Πλάτη και τα Κόμαρα. Κατά μήκος του ποταμού Έβρου το ενδιαφέρον στρέφεται στις περιοχές Πύθιο, Φέρες, Διδυμότειχο, Σουφλί, Λάβαρα, Τυχερό και Νέα Βύσσα. Μάλιστα οι Αρχές έχουν προειδοποιήσει τους κατοίκους να μην πλησιάζουν στο ποτάμι.

Οδοιπορικό του iefimerida στον πλημμυρισμένο Εβρο: Σε κατάσταση συναγερμού οι Αρχές [εικόνες] | iefimerida.gr 6

«Κάποιες περιοχές έχουν ήδη πρόβλημα γιατί η στάθμη του νερού βρίσκεται σε απειλητικό επίπεδο. Γενικά οι παρέμβριες περιοχές, που είναι δίπλα στον Εβρο, από τα Δίκαια, τις Καστανιές μέχρι το Δέλτα του ποταμού Έβρου. Ήδη εχουμε μια θράυση αναχώματος στην περιοχή Ψαθάδων Διδυμοτείχου και σε κάποια άλλα σημεία τα αναχώματα δέχνται πολύ μεγάλες πιέσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται», δηλώνει ο κ. Πέτροβιτς.

Οδοιπορικό του iefimerida στον πλημμυρισμένο Εβρο: Σε κατάσταση συναγερμού οι Αρχές [εικόνες] | iefimerida.gr 7
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Έβρος οδοιπορικό πλημμύρες Άρδας
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ