ΝΔ: ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ διορίζουν συγγενείς και φίλους στο Δημόσιο - «Θέλουν να στήσουν κομματικό κράτος» - iefimerida.gr

ΝΔ: ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ διορίζουν συγγενείς και φίλους στο Δημόσιο - «Θέλουν να στήσουν κομματικό κράτος»

EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ

Για άλωση του δημοσίου από πολιτικούς φίλους και συγγενείς του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, παρουσιάζοντας στοιχεία για εκτόξευση των προσλήψεων με κομματικά κριτήρια.

Μάλιστα βγήκε μπροστά ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά το γεγονός ότι μέχρι πρότινος δεν ήταν ένα προνομιακό πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης για τον ίδιο, καθώς, κάθε φορά που άνοιγε η συζήτηση για το δημόσιο, η κυβερνητική πλευρά, παρουσίαζε το αφήγημα περί απολύσεων.

Στην Πειραιώς εκτιμούν ότι πλέον, με την παράκαμψη του ΑΣΕΠ, τις φωτογραφικές διατάξεις για τοποθέτηση ημετέρων στα υπουργεία και τα στοιχεία για τη μισθοδοσία, σχεδόν ολόκληρου του κομματικού μηχανισμού της Κουμουνδούρου, από τον κρατικό προϋπολογισμό, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν απολέσει άλλο ένα πλεονέκτημα τους.

«Η Κυβέρνηση προβαίνει σε χιλιάδες παράτυπους διορισμούς και μονιμοποιήσεις από το παράθυρο, ιδρύοντας παράλληλα αχρείαστους οργανισμούς για να βολέψει κομματικούς συγγενείς και φίλους», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ, παρουσιάζοντας στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία την τελευταία τριετία η Κυβέρνηση έχει προσλάβει στο Δημόσιο 21.000 μόνιμους υπαλλήλους και 15.000 συμβασιούχους με κόστος που ξεπερνά τα 600 εκατ. Ευρώ και καλύπτεται από την υπερφορολόγηση.

Ταυτόχρονα στην αξιωματική αντιπολίτευση βλέπουν ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει την έξοδο της από την εξουσία, επιχειρώντας να στήσει στο δημόσιο έναν κομματικό μηχανισμό πολιτικών «φίλων», σε θέσεις, η θητεία των οποίων είναι καθορισμένη και προβλέπεται να λήξει πολύ μετά την αποχώρηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ από την κυβέρνηση. Η επιχείρηση κατάληψης της εξουσίας γίνεται σύμφωνα με τη ΝΔ, μέσα από τη διαδικασία επιλογής Διοικητικών Γραμματέων, Αναπληρωτών Διοικητικών Γραμματέων, καθώς και των Τομεακών και Ειδικών Τομεακών Γραμματέων.
Για την επιτυχία του στόχου αυτού οι προκηρύξεις των θέσεων, έχουν στις περισσότερες περιπτώσεις γίνει με φωτογραφικές διατάξεις, παρακάμπτοντας κάθε αντικειμενικό κριτήριο.

«Θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος: Η Νέα Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει αυτή τη διαδικασία.
Δεν θα επιτρέψουμε στην Κυβέρνηση να πάρει τα κλειδιά του Κράτους στην Κουμουνδούρου»
, ήταν το χθεσινό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την διαδικασία που ακολουθείται και θεωρείται ξεκάθαρο για τη ΝΔ ότι οι θέσεις αυτές θα επαναπροκηρυχθούν από την επόμενη κυβέρνηση.

Στην κριτική που ασκεί η Πειραιώς στο συγκεκριμένο θέμα έχει έναν απρόσμενο σύμμαχο, με βάση τη θετική στάση που τηρεί ως τώρα απέναντι στην κυβέρνηση, και δεν είναι άλλος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα ευρωπαϊκές πηγές τόνιζαν ότι ο κίνδυνος που τους απασχολεί είναι ότι η δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα δεν είναι ανεξάρτητη. Μιλώντας για την επιλογή γραμματέων στα υπουργεία οι πηγές της Κομισιόν σημείωναν χαρακτηριστικά, ότι «υπάρχουν δύο τρόποι να το κάνεις... Είτε το κάνεις με τον κατάλληλο τρόπο, είτε ακολουθείς τους κανόνες στα χαρτιά και διορίζεις φίλους του υπουργού»

Επειδή στη ΝΔ θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τον «δράκο» των απολύσεων, μόλις γίνει Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να αντικρούσει τις καταγγελίες για ρουσφετολογικές προσλήψεις, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε στη δήλωση του ότι, «δεν θα απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος. Θα αξιοποιηθούν όλοι. Θα καταργήσουμε, όμως, τις περιττές θέσεις που ιδρύει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα ενισχύσουμε τους Γενικούς Διευθυντές που θα επιλέγονται με αυστηρώς αξιοκρατικά κριτήρια. Και θα ανοίξουμε το Δημόσιο σε αυτούς που το αξίζουν», κάνοντας ταυτόχρονα άνοιγμα στους δημοσίους υπαλλήλους που επιθυμούν την αξιοκρατία και την επαγγελματική τους ανέλιξη, αλλά και στους ανέργους, που βλέπουν ότι η είσοδος στο δημόσιο εξακολουθεί να γίνεται με μεθόδους Μαυρογιαλούρου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ δημόσιο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ