Καμπανάκι από τους Θεσμούς: Τα 75 εκκρεμή προαπαιτούμενα φέρνουν καθυστερήσεις στην έξοδο από τα Μνημόνια - iefimerida.gr

Καμπανάκι από τους Θεσμούς: Τα 75 εκκρεμή προαπαιτούμενα φέρνουν καθυστερήσεις στην έξοδο από τα Μνημόνια

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

«Είναι ένα δύσκολο σημείο που έχει πολλά τεχνικά θέματα. Αλλά δεν νομίζω ότι δεν θα προλάβουμε μέχρι τον Ιούνιο».

Με αυτή τη φράση, κυβερνητικός αξιωματούχος μετά από τηλεδιάσκεψη, που έγινε χθες το βράδυ στο υπουργείο Οικονομικών, ανέδειξε τις παγίδες που κρύβει το πεδίο της ενέργειας και ειδικά το θέμα της ΔΕΗ, στο δρόμο της τέταρτης αξιολόγησης.

Στην πραγματικότητα η χθεσινή ημέρα ήταν ημέρα… μηνυμάτων για την Αθήνα, καθώς είτε μέσω διαρροών είτε μέσω επίσημων δηλώσεων, οι Ευρωπαίοι φρόντισαν να καταστήσουν σαφές στην ελληνική πλευρά ότι ο μήνας του μέλιτος τελείωσε κι ότι αν δεν τρέξουμε για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος, τα χρονοδιαγράμματα πάνε… περίπατο. «Για να ολοκληρωθεί εγκαίρως το πρόγραμμα, οι αποφάσεις θα ληφθούν θεωρητικά στις 21 Ιουνίου στο Eurogroup, ή ίσως λίγο αργότερα. Εν πάση περιπτώσει η προθεσμία σήμερα, είναι η 21η Ιουνίου», δήλωσε ο Επίτροπος Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη κι όταν ανοίγει τέτοιο «παράθυρο» το πιο φιλικό πρόσωπο στην κυβέρνηση, τότε αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς την πίεση που ήδη έχει αρχίσει να ασκείται στην Αθήνα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο καταγράφουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων, καθώς επί του παρόντος έχουν καλυφθεί μόλις 12 από τα 88 και τα χρονικά περιθώρια ως το τέλος Μαίου- οπότε υποτίθεται ότι πρέπει να έχουμε Τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement)- φαντάζουν εξαιρετικά στενά. Ευρωπαϊκές πηγές σημειώνουν, δε, ότι 10- 12 προαπαιτούμενα είναι πρακτικά αδύνατο να καλυφθούν εντός του Προγράμματος και θα συμπληρώσουν το «πακέτο» των μεταρρυθμίσεων, που θα συνοδέψουν τη μεταμνημονιακή επιτήρηση.

Το Κτηματολόγιο, οι αποκρατικοποιήσεις (ειδικά στην Ενέργεια), η πλήρης λειτουργία του νέου συστήματος των αναπηρικών επιδομάτων (επί του παρόντος πιλοτικά), οι παρεμβάσεις στις απαλλαγές για μετακινήσεις με ΜΜΜ, οι τοποθετήσεις των νέων Διευθυντών στο Δημόσιο, είναι μερικά από τα προαπαιτούμενα, των οποίων η υλοποίηση θα ξεπεράσει το όριο του τρέχοντος Προγράμματος.

Επί της ουσίας, η ελληνική πλευρά έχει στη διάθεση της περίπου δύο εβδομάδες ως τη συνεδρίαση του Euroworking Group στις 12 Απριλίου, προκειμένου να διαλύσει τα σύννεφα, που έχουν αρχίσει να μαζεύονται και να πείσει ότι είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγραμμάτων η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση. Στο καλό σενάριο, οι επικεφαλής των Θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 7 Μαίου, με στόχο να πέσουν υπογραφές στην τεχνική συμφωνία εντός 15- 20 ημερών. Αν δεν βελτιωθεί η σημερινή εικόνα και πολύ περισσότερο δεν πείσει το Αναπτυξιακό Σχέδιο, που θα παρουσιάσει ο Ε. Τσακαλώτος στο Eurogroup της 27ης Απριλίου, τότε ο συνολικός σχεδιασμός θα ανατραπεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ μνημόνιο προαπαιτούμενα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ