Handelsblatt: Ο Τσίπρας σκέφτεται πρόωρες εκλογές -Πριν τις νέες περικοπές - iefimerida.gr

Handelsblatt: Ο Τσίπρας σκέφτεται πρόωρες εκλογές -Πριν τις νέες περικοπές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πιθανό σενάριο θεωρεί η Handelsblatt τις πρόωρες εκλογές, ενόψει νέων περικοπών, ενώ διαπιστώνει χάσμα ανάμεσα στα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα και των δανειστών για τη μετά τα μνημόνια εποχή.

Οι δανειστές ανησυχούν ολοένα και περισσότερο, γράφει η γερμανική εφημερίδα, κάνοντας αναφορά στις δηλώσεις που κάνει επανειλημμένα ο Ελληνας πρωθυπουργός ότι αναγκάζεται να εφαρμόσει μια πολιτική στην οποία δεν πιστεύει, υπό την πίεση των δανειστών.

«Αυτό ενισχύει τους φόβους των δανειστών ότι ο Τσίπρας θα αντιστρέψει μη δημοφιλείς μεταρρυθμίσεις και θα τερματίσει την δημοσιονομική πειθαρχία τη στιγμή που θα πάψει να εξαρτάται από δάνεια στήριξης», επισημαίνει το δημοσίευμα.

Πέρα από αυτό όμως, η Handelsblatt σημειώνει ότι ο κ. Τσίπρας έχει περιέλθει σε δύσκολη θέση, κάνοντας αναφορά στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υστερεί σημαντικά στις δημοσκοπήσεις, ενώ η οικονομία δεν αναπτύσσεται σύμφωνα με τις προσδοκίες. Μάλιστα, με δεδομένο ότι επίκεινται νέες περικοπές -μειώσεις στις συντάξεις έως 18% από την 1η Ιανουαρίου 2019 και πιέσεις του ΔΝΤ να μειωθεί νωρίτερα το αφορολόγητο. Από τη σκοπιά του Ελληνα πρωθυπουργού ίσως να είναι προτιμότερο να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές, προτού δηλαδή γίνουν αισθητές οι νέες περικοπές, εκτιμά η Handelsblatt.

«Ως εκ τούτου είναι πιθανό (σ.σ. ο Αλ. Τσίπρας) να καλέσει τους ψηφοφόρους στις κάλπες ήδη έναν χρόνο πριν από το τέλος της κανονικής νομοθετικής περιόδου», συνεχίζει.

Σύγκρουση σχεδίων Τσίπρα- δανειστών

Τα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα και των δανειστών συγκρούονται, αναφέρει ακόμη το δημοσίευμα. Η Αθήνα θέλει να αποδεσμευτεί τον Αύγουστο από τα δάνεια στήριξης, να αποτινάξει τα δεσμά της λιτότητας, η μισητή τρόικα να εγκαταλείψει τη χώρα δια παντός και η αποικία χρέους να γίνει πάλι κυρίαρχο κράτος επιτέλους. Ο Ελληνας πρωθυπουργός φιλοδοξεί να αποσπάσει μέχρι τον Αύγουστο από τους Ευρωπαίους εταίρους του μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, να πάει ενισχυμένος σε εκλογές «το αργότερο το φθινόπωρο του 2019» και να τις κερδίσει, συνεχίζει το δημοσίευμα.

«Αυτό ήταν το σχέδιο, όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, σχολιάζοντας ότι «η τελική ευθεία μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε αγώνα μετ' εμποδίων. Ακόμη κι αν η κυβέρνηση στην Αθήνα καταφέρει να εκπληρώσει το σύνολο των 88 μεταρρυθμιστικών όρων που εκκρεμούν, όπως προβλέπεται μέχρι τον Ιούνιο, η 'καθαρή έξοδος', με την οποία ο Τσίπρας ήθελε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα, απομακρύνεται (…) ολοένα και περισσότερο».

Η Handelsblatt παραπέμπει στις δηλώσεις του προέδρου του Euroworking Group Χανς Φάιλμπριφ και του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, που έχουν καταστήσει σαφές ότι τα όποια μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους συνεπάγονται αυστηρή εποπτεία μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αλέξης Τσίπρας Εκλογές χρέος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ