Πώς ένας Πακιστανός πλούτισε στις ΗΠΑ φτιάχνοντας ανθοδέσμες που... τρώγονται [εικόνες] - iefimerida.gr

Πώς ένας Πακιστανός πλούτισε στις ΗΠΑ φτιάχνοντας ανθοδέσμες που... τρώγονται [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Ταρίκ Φαρίντ ήταν μόλις 13 ετών όταν η οικογένειά του μετανάστευσε από το Πακιστάν στο Κονέκτικατ. Άρχισε να εργάζεται σε ανθοπωλείο για να βγάλει μερικά λεφτά. Και στα 17 του, άνοιξε το πρώτο δικό του κατάστημα.

Ο Φαρίντ είναι ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας « Edible Arrangements». Στόχευσε σε μια αγορά που κανείς δεν γνώριζε: καλάθια με φρούτα κομμένα έτσι ώστε να μοιάζουν με γιγάντιες ανθοδέσμες.

A post shared by Edible Arrangements (@ediblearrangements) on Feb 28, 2018 at 10:27am PST

Σήμερα, η επιχείρησή του έχει πάνω από 900 καταστήματα franchise σε 9 χώρες με πωλήσεις άνω του μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων κάθε χρόνο.

Αλλά δεν ήταν όλα εύκολα. Έπρεπε να αντιμετωπίσει τα πάντα, από τους δυσαρεστημένους franchisees μέχρι τις θεωρίες συνομωσίας και την ρατσιστική επίθεση μέσω διαδικτύου.

A post shared by Edible Arrangements (@ediblearrangements) on Nov 8, 2017 at 8:02am PST

Αλλά η αισιοδοξία του ήταν αυτή που του έδινε δύναμη να παλέψει από την αρχή ακόμη του αγώνα του.

A post shared by Edible Arrangements (@ediblearrangements) on Mar 17, 2018 at 8:12am PDT

Όπως λέει ο ίδιος, «Κανείς δεν πίστευε ότι θα ήταν επιτυχής. Ο τρόπος που το έκανα ήταν πως άρχισα να στέλνω μερικά για να έρθουν πελάτες στο ανθοπωλείο που δούλευα και τότε αυτοί επέστρεφαν και μου έλεγαν: ‘Αυτό είναι υπέροχο. Πώς μπορώ να παραγγείλω ένα;’ Και τότε πήγα σε μια τράπεζα και τους είπα: ‘Κοιτάξτε, έχω αυτή την υπέροχη ιδέα. Έστειλα κάποια σε πελάτες και θέλουν να αγοράσουν πολλά από αυτά τα μπουκέτα. Χρειάζομαι μόνο 120.000 δολάρια για να ανοίξω ένα κατάστημα’. Και αρνήθηκαν. Κοίταξαν την ανθοδέσμη και μου είπαν ότι κανείς δεν κάνει τέτοια πράγματα. Κι έτσι ξεκίνησα πολύ απλά. Σε μια γωνία 55 τετραγωνικών μέτρων μέσα στο ανθοπωλείο που δούλευα. Βάλαμε μόλις μας τα πλακάκια, αγοράσαμε τους πάγκους, κάναμε όλα όσα μπορούσαμε. Και λίγο πριν το Πάσχα, είχαμε 28 παραγγελίες. Τότε δεν είχαμε τα κατάλληλα εργαλεία για να τις φτιάξουμε. Κάναμε τα πάντα με τα χέρια μας. Μας πήρε όλη τη μέρα, αλλά ήταν επιτυχία. 28 παραγγελίες μπορεί να μην ακούγονται πολλές, αλλά όταν έχεις μόλις ξεκινήσει και δεν έχεις καν μπάτζετ, ήταν καταπληκτικό».

A post shared by Edible Arrangements (@ediblearrangements) on Feb 3, 2018 at 3:44pm PST

Η εταιρεία του πλέον έχει πάνω από 1.200 καταστήματα franchise και φέτος οι πωλήσεις έφτασαν τα 600 εκατομμύρια δολάρια.

Πώς όμως ξεκίνησε το franchise;
«Αυτό που συνέβη ήταν πως είχαμε ένα μικροσκοπικό κατάστημα και ήρθε τυχαία κάποιος για να επισκεφθεί τη μητέρα του στο Κονέκτικατ. Όταν μπήκε στο μαγαζί είπε: ‘Θέλω να αγοράσω ένα franchise’. Δεν το είχα καν σκεφτεί και του απάντησα ‘φυσικά. Πού θέλετε να το κάνετε; και μου απάντησε στην Βοστόνη. Ήταν ένας πελάτης. Και πάντα πιστεύω πως πρέπει να δίνεις στον πελάτη αυτό που θέλει. Κι αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας. Να βλέπεις τα πάντα από τη σκοπιά του πελάτη. Αυτός ήταν ο πρώτος μου πελάτης franchise. Μετά μπήκα στο Χρυσό Οδηγό και βρήκα κάποιον που να ξέρει πώς να κάνει franchise. Ένα χρόνο μετά, άρχισα να πουλάω franchise» εξηγεί ο Φαρίντ.

A post shared by Edible Arrangements (@ediblearrangements) on Jan 25, 2018 at 7:27am PST

Βέβαια στην αρχή δεν ήξερε τίποτα. Κι όπως λέει ο ίδιος, όταν ξεκινούσε, σε ηλικία 17 ετών, αν γνώριζε από επιχειρήσεις, μπορεί να μην το τολμούσε. Ευτυχώς όμως, για τον ίδιο, τα πράγματα πήγαν εξαιρετικά.

A post shared by Edible Arrangements (@ediblearrangements) on Dec 26, 2017 at 6:19am PST

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ