Enterprise Greece: Υποβλήθηκαν πάνω από 1.000 επενδυτικά αιτήματα το 2017 - iefimerida.gr

Enterprise Greece: Υποβλήθηκαν πάνω από 1.000 επενδυτικά αιτήματα το 2017

Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Περισσότερες δράσεις, σε σχέση με πέρυσι, υλοποιεί εφέτος ο οργανισμός Enterprise Greece, ο αρμόδιος εθνικός φορέας, υπό την εποπτεία του υπουργείου Οικονοµίας και Ανάπτυξης, για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και την προώθηση των εξαγωγών.

Αυτό σημειώνουν στον απολογισμό του 2017 ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού Ηλίας Αθανασίου και ο πρόεδρος Χρήστος Στάϊκος ενώ προσθέτουν ότι: «το 2017 ήταν ένα σημαντικό έτος για την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, καθώς τα επίσημα στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν σημαντική άνοδο τόσο ως προς τις ξένες άμεσες επενδύσεις όσο και ως προς τις εξαγωγές.

Ο οργανισμός, επιθυμώντας να συμβάλλει ουσιαστικά στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και στη δημιουργία ποιοτικών και διατηρήσιμων θέσεων εργασίας, υλοποίησε ένα συνεκτικό και στοχευµένο πρόγραµµα δράσεων, αξιοποίησε διεθνώς αναγνωρισμένα εργαλεία για να προωθήσει τη χώρα ως επενδυτικό προορισμό, καθώς και να υποστηρίξει τις ελληνικές επιχειρήσεις να αναπτύξουν περαιτέρω συνεργασίες και να προσεγγίσουν νέες αγορές».

Απολογισμός δράσεων

Ο απολογισμός δράσεων περιλαμβάνει συνοπτικά τις πρωτοβουλίες του Enterprise Greece που υλοποιήθηκαν κατά το 2017 και ως στόχο είχαν τη συμβολή τους στην επιστροφή στην ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα, εντός του 2017, ο τοµέας Επενδύσεων του οργανισμού, στο πλαίσιο της προσέλκυσης επενδύσεων, σχεδίασε και υλοποίησε ολοκληρωμένο πρόγραµµα προβολής της επενδυτικής πρότασης της χώρας και των επενδυτικών ευκαιριών της, που περιελάβανε μεταξύ άλλων:

  • Τη διοργάνωση στο εξωτερικό 28 δράσεων προσέλκυσης επενδύσεων, όπως roadshows, διοργάνωση επενδυτικών εκδηλώσεων, διοργάνωση εθνικών περιπτέρων σε σημαντικές εκθέσεις » τη συµµετοχή σε 27 ενημερωτικές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από τρίτους µε σκοπό την καθιέρωση της Ελλάδος ως σημαντικό επενδυτικό προορισμό
  • Τη διοργάνωση ή υποστήριξη της διοργάνωσης 25 ενημερωτικών-επενδυτικών εκδηλώσεων στην Ελλάδα, στις οποίες έλαβαν µέρος 1.500 συµµετέχοντες, και στις περισσότερες εκ των οποίων πραγματοποιήθηκαν κατ' ιδίαν συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων και ξένων συµµετεχόντων.
  • Παράλληλα, ο τοµέας Επενδύσεων προώθησε ενεργά το πρόγραµµα GOLDEN VISA σε Κίνα, Αραβικές χώρες, Ρωσία και Τουρκία μέσα από στοχευµένες δράσεις όπως εθνικά περίπτερα σε εκθέσεις, ομιλίες σε συνέδρια, συνεντεύξεις και άρθρα σε κλαδικά διεθνή Μέσα.

Μία σημαντική υπηρεσία που έχει αναπτύξει ο τοµέας Επενδύσεων είναι η διαχείριση αιτημάτων διεθνών και Ελλήνων επενδυτών. Εντός του 2017, ο τοµέας Επενδύσεων δέχθηκε και χειρίστηκε περισσότερα από 1.000 αιτήματα µέσω του επενδυτικού help desk που µε επιτυχία λειτουργεί τα τελευταία χρόνια. Αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω ενεργειών ήταν:

  • Συναντήσεις µε 3.300 διεθνείς επενδυτές και ελληνικές επιχειρήσεις, εκ των οποίων, περίπου 30 εταιρείες έχουν ήδη αναπτύξει συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια για την Ελλάδα.
  • Προώθηση 60 στοχευµένων επενδυτικών προτάσεων σε διεθνείς επενδυτές µε ώριμο ενδιαφέρον, µέσω του χαρτοφυλακίου ιδιωτικών επενδυτικών έργων που διατηρεί και προωθεί ο τοµέας επενδύσεων.
  • Υποδοχή 17 οργανωμένων αποστολών στελεχών ξένων επιχειρήσεων, επιχειρηματικών φορέων και κρατικών φορέων. Χώρες προέλευσης των αποστολών ήταν οι: Κίνα, Ολλανδία, Πολωνία, Ιταλία, Γαλλία, Χόνγκ Κόνγκ, ΗΠΑ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Εντός του 2017, ο τοµέας Επενδύσεων του οργανισμού επίλυσε το 86% των υποθέσεων επενδυτών που αναζήτησαν τη συνδρομή του, στο πλαίσιο της υλοποίησης επένδυσής τους στην Ελλάδα, µέσω του ∆ιαµεσολαβητή του Επενδυτή, ενώ το υπόλοιπο 14% βρίσκεται σε εξέλιξη. Τέλος, κατά τη διάρκεια του 2017, εντάχθηκαν στη διαδικασία Fast Track, 3 νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 600 εκ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να δημιουργήσουν 1.050 νέες θέσεις εργασίας.

Προώθηση Εξαγωγών

Στοχεύοντας στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών σε όλους τους παραγωγικούς τομείς και κλάδους, στους οποίους η χώρα παρουσιάζει ανταγωνιστικά πλεονεκτήµατα, ο τοµέας Εξωτερικού Εμπορίου του οργανισμού προχώρησε στις εξής δράσεις:

  • διοργάνωσε την ελληνική συµµετοχή µε εθνικό περίπτερο σε 45 διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού, µε τη συµµετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων να σημειώνει ιδιαίτερα σημαντική αύξηση, η οποία σε πολλές περιπτώσεις ξεπέρασε το 50%
  • παρείχε υποστήριξη σε 1.000 περίπου µικροµεσαίες επιχειρήσεις. » ο κλάδος των Τροφίμων και Ποτών συµµετείχε στα µμεγαλύτερα εμπορικά γεγονότα του κλάδου, όπως ANUGA (Κολωνία), GULFOOD (Ντουµπάι), PROWEIN (Ντίσελντορφ), SUMMER FANCY (Νέα Υόρκη), κ.λπ.
  • ο κλάδος των δομικών υλικών, καταναλωτικών και βιομηχανικών προϊόντων, συνέβαλε στη δραστηριοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων σε νέες αγορές, όπως αυτές της νοτιοανατολικής Ασίας και της Βόρειας και Ανατολικής Αφρικής (Μαρόκο, Αίγυπτος, Κένυα κ.λπ.) σε συνδυασμό βέβαια µε τις παραδοσιακές χώρες εξαγωγών
  • νέοι και δυναμικά αναπτυσσόμενοι κλάδοι που εντάχθηκαν στο πρόγραµµα του οργανισμού, σκάφη αναψυχής, ναυτιλιακός εξοπλισμός, νέες τεχνολογίες και κόσµηµα, δίνουν νέα ώθηση στο εξαγωγικό προφίλ της χώρας.

Στο πλαίσιο των ολοκληρωμένων προγραµµάτων προβολής και προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών, υλοποιήθηκε πρόγραµµα προβολής του ελληνικού κρασιού σε ξένες αγορές το οποίο περιελάβανε την πρόσκληση δημοσιογράφων και διαμορφωτών κοινής γνώμης και ξένων εισαγωγέων από τις αγορές της Ευρώπης, της Βορείου Αμερικής, της Ιαπωνίας, της Κορέας, και διοργανώθηκαν παράλληλα εκδηλώσεις προώθησης της ελληνικής κουζίνας και γαστρονομίας.

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν 6 κλαδικά partenariat, µε περισσότερους από 300 αγοραστές και εισαγωγείς από τις σημαντικές αγορές των ΗΠΑ, των Αραβικών Χωρών, της Ευρώπης, της Κορέας, της Ιαπωνίας.

Παράλληλα, στοχεύοντας στη συνεχή διεύρυνση των δράσεών του, ο οργανισμός για πρώτη φορά υλοποίησε δράση in store promotion 40 εταιρειών τροφίμων και ποτών µε 400 νέους κωδικούς σε αλυσίδα super market του εξωτερικού, αλλά και εκδήλωση προβολής για την προώθηση του ελληνικού κοσµήµατος στην αγορά των ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα, ο Enterprise Greece υλοποίησε πρόγραµµα ενημέρωσης και εκπαίδευσης εκπροσώπων των Ελλήνων εξαγωγέων. Στην κατεύθυνση αυτή, διοργανώθηκαν σε συνεργασία µε τα επαγγελματικά επιμελητήρια και άλλους φορείς, 30 εκπαιδευτικά σεμινάρια µε θέμα: «∆ηµιουργία εξαγώγιµου προϊόντος και εξαγωγικές διαδικασίες», τα οποία παρακολούθησαν 1.148 στελέχη µικροµεσαίων κυρίως επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Enterprise Greece επενδυτές απολογισμός
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ