Συνέλαβαν τον Κάρλες Πουτζδεμόν στη Γερμανία - iefimerida.gr

Συνέλαβαν τον Κάρλες Πουτζδεμόν στη Γερμανία

Ο Κάρλες Πουτζδεμόν (Φωτογραφία αρχείου: AP/ Emilio Morenatti)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόν, συνελήφθη από τη γερμανική αστυνομία.

Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν συνελήφθη σήμερα στη Γερμανία, πέντε μήνες μετά την αυτοεξορία του από την Ισπανία, όπου κινδυνεύει με ποινή κάθειρξης έως και 25 ετών επειδή διοργάνωσε ένα παράνομο δημοψήφισμα το οποίο οδήγησε στη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο Πουτζντεμόν εισήλθε στη Γερμανία από τη Δανία, αφού είχε φύγει την Παρασκευή από τη Φινλανδία. Η φινλανδική αστυνομία είχε δηλώσει το Σάββατο (χθες) ότι ήταν έτοιμη να τον συλλάβει. Ωστόσο το βράδυ ένας Φινλανδός βουλευτής που διοργάνωσε την επίσκεψή του στη χώρα, ο Μίκο Κάρνα, δήλωσε πως ο αυτονομιστής ηγέτης είχε εγκαταλείψει τη Φινλανδία από το προηγούμενο βράδυ με προορισμό το Βέλγιο.

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν είχε επισκεφθεί τον Ιανουάριο τη Δανία και τον Μάρτιο την Ελβετία χωρίς να συλληφθεί.

Η σύλληψή του επιδεινώνει την κρίση στην Καταλονία που ξέσπασε πέρυσι όταν η περιφέρεια προχώρησε σε συμβολική ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της, με αποτέλεσμα η Μαδρίτη να τη θέσει υπό επιτροπεία.

Ομάδες που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας κάλεσαν σήμερα σε διαδήλωση υποστήριξης του Πουτζντεμόν έξω από τα γραφεία της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του γερμανικού προξενείου στη Βαρκελόνη.

Η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τον Πουτζντεμόν στο βόρειο κρατίδιο Σλέσβιγκ-Χολστάιν βάσει ενός ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εξέδωσε η Ισπανία.

Σε ανακοίνωσή της η αστυνομία ανέφερε πως ο Πουτζντεμόν συνελήφθη κοντά σε έναν τομέα του αυτοκινητοδρόμου Α7 που διέρχεται από το κρατίδιο από την πόλη Φλένσμπουρκ κοντά στα σύνορα με τη Δανία.

Η αστυνομία δεν ανέφερε ακριβώς πού κρατείται ο Πουτζντεμόν, ο οποίος ζει στις Βρυξέλλες από τα τέλη Οκτωβρίου, ωστόσο, σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο, κρατείται σε αστυνομικό τμήμα στην κοντινή πόλη Σούμπι.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Focus, οι ισπανικές μυστικές υπηρεσίες ενημέρωσαν την ομοσπονδιακή αστυνομία BKA πως ο Πουτζντεμόν ήταν καθ΄οδόν από τη Φινλανδία στη Γερμανία. Δεν ανέφερε πηγή για την πληροφορία αυτή.

Είχε φθάσει στη Φινλανδία την Πέμπτη για να συναντηθεί με βουλευτές και να δώσει μια ομιλία.

Δεν είναι σαφές αν ο Πουτζντεμόν θα απελαθεί αμέσως από τη Γερμανία.

Το γραφείο του εισαγγελέα στην Ισπανία γνωστοποίησε σήμερα ότι εργάζεται στενά με τους ομολόγους του στη Γερμανία και στην υπηρεσία Eurojust της ΕΕ προκειμένου να παράσχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης να καταστεί αποτελεσματικό.

Όταν συνελήφθη, ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Ζοάν Μαρία Πικέ, κατευθυνόταν στο Βέλγιο.

«Ο πρόεδρος πήγαινε στο Βέλγιο για να θέσει τον εαυτό του, όπως πάντα, στη διάθεση της βελγικής δικαιοσύνης», δήλωσε ο Πικέ στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Την Παρασκευή το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας αποφάσισε ότι 25 ηγέτες της Καταλονίας θα πρέπει να δικαστούν για εξέγερση, κατάχρηση ή ανυπακοή στο κράτος.

Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου Πάμπλο Γιαρένα αποφάσισε επίσης την προφυλάκιση πέντε αυτονομιστών ηγετών. Η προφυλάκισή τους προκάλεσε διαδηλώσεις σε όλη την Καταλονία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ