Τσίπρας: Αν η Τουρκία κάνει θερμό επεισόδιο, θα πυροβολήσει τα πόδια της - iefimerida.gr

Τσίπρας: Αν η Τουρκία κάνει θερμό επεισόδιο, θα πυροβολήσει τα πόδια της

Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες -Φωτογραφία: Aris Oikonomou/SOOC

Αν η Τουρκία θελήσει να κάνει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, θα είναι σαν να πυροβολεί τα πόδια της, διεμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Δεν φοβόμαστε και ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να έχει το αίσθημα του φόβου. Έχουμε την αποτρεπτική ικανότητα γι' αυτό δεν φοβόμαστε. Όποιος προχωρούσε σε μία τέτοια ενέργεια (θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο) θα ήταν σαν να πυροβολούσε τα δικά του πόδια» επεσήμανε ο Ελληνας πρωθυπουργός αν και δεν έκρυψε ότι «προβληματιζόμαστε από την αλλαγή στάση της Τουρκίας.

Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση μετέτρεψε το θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε διεθνές από διμερές, καθώς δεν τελεσφόρησαν οι σχετικές προσπάθειες. Οπως είπε ο πρωθυπουργός, ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την υπόθεση και έλαβε διαβεβαιώσεις ότι οι πρόεδροι της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα θέσουν το θέμα αυτό στον Ερντογάν. Εθεσε επίσης το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Τέλος, ερωτηθείς εάν θεωρεί ομήρους τους δύο Ελληνες αξιωματικούς, ο κ. Τσίπρας απέφυγε να «αδειάσει» τον Πάνο Καμμένο λέγοντας πως « δεν είναι απαραίτητο όλοι να χρησιμοποιούμε την ίδια ορολογία και τους ίδιους τόνους αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει συνεννόηση». Τουναντίον, ο κ. Τσίπρας έσπευσε να συμπληρώσει, στέλνοντας μήνυμα στην Αγκυρα: «Εάν σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν το γεγονός αυτό με όρους ομηρίας, τότε αυτό θα είχε πολύ αρνητική επίδραση στις ελληνο-τουρκικές και στις ευρω-τουρκικές σχέσεις. Θέλω να πιστεύω ότι δεν έχουν κάνει αυτήν την επιλογή, τουλάχιστον ακόμα».

Λίγες μόνο ώρες αφότου οι Τούρκοι επέστρεψαν το «σκληρό» μήνυμα στις Βρυξέλλες ο Έλληνας πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στη Βελγική πρωτεύουσα με την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού συμβουλίου εμφανώς ενθαρρυμένος από τη στήριξη των Ευρωπαίων ηγετών, κράτησε σκληρή στάση και προς την Άγκυρα αλλά και προς την ΠΓΔΜ, την οποία επισκέπτεται ο υπουργός Εξωτερικών.

Αν και ο ίδιος απάντησε ότι η Ελλάδα δεν αλλάζει στάση, εμφανίστηκε να προειδοποιεί αποφασιστικά όσους σκέφτονται να προκαλέσουν στο Αιγαίο κάνοντας ειδική αναφορά στην αποτρεπτική ισχύ των ενόπλων δυνάμεων, στέλνοντας και μήνυμα αυτοπεποίθησης προς τους πολίτες σε σχέση με τη δημιουργία θερμού επεισοδίου από την Τουρκία.

Με κατηγορηματικό τρόπο ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η Τουρκία δεν έχει να τίποτε κερδίσει αλλά –αντιθέτως- να χάσει από την τακτική των προκλήσεων, ενώ προχώρησε ένα βήμα ακόμα. Προειδοποίησε σε αυστηρό τόνο την Άγκυρα να μην επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει το ζήτημα εντάσσοντάς το στις διμερείς σχέσεις, όταν αναφέρθηκε στην κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

«Όποιος επιχειρήσει να αξιοποιήσει ένα γεγονός που είναι προφανές σε όλους ότι συνέβη εκ παραδρομής, για να εγείρει ζήτημα θα κάνει τεράστιο λάθος» ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ η αναφορά του αυτή δεν ήταν η μοναδική, αφού λίγο αργότερα επανήλθε σημειώνοντας :

«Αν στις σκέψεις κάποιων είναι να αξιοποιηθεί (ενν. το ζήτημα των δύο) με όρους ομηρείας, τότε θα πρέπει να το ξανασκεφτούν. Και δεύτερη, και τρίτη φορά, γιατί θα δημιουργούσε αρνητική επίδραση και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στις ευρωτουρκικές. Θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχει τέτοια λογική» .

Οι προειδοποιήσεις Τσίπρα ωστόσο προς την Άγκυρα, συνεχίστηκαν και πέρα από την υπόθεση των δύο. Αναφερόμενος στην τακτική των προκλήσεων σε Αιγαίο και Κύπρο ο κ. Τσίπρας δήλωσε απευθυνόμενος προφανώς στην Άγκυρα: «Από εδώ και στο εξής να είναι απολύτως σαφές προς όλους ότι η Ελλάδα θα προασπίζει στο ακέραιο (σ.σ. τα δικαιώματά της) με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα έναντι όποιας απειλής ή αμφισβήτησης». Με αφορμή ερώτηση για πιθανό θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, ο Έλληνας πρωθυπουργός και πάλι «έβγαλε δόντια». Απάντησε ότι η Ελλάδα έχει τεταμένο το χέρι της φιλίας και του διαλόγου αλλά αυτό δε σημαίνει αδυναμία. «Δεν φοβόμαστε και ο ελληνικός λαός να μην έχει την αίσθηση του φόβου» είπε ο κ. Τσίπρας προειδοποιώντας και πάλι τους γείτονες. «έχουμε αποτρεπτική ικανότητα. Μια τέτοια ενέργεια όποιος την προκαλούσε θα ήταν σα να πυροβολούσε τα πόδια του» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης «έπαιζε» μεταξύ προειδοποίησης και ανοίγματος προς την Τουρκία αλλά για πρώτη φορά ήταν τόσο απόλυτος στις προειδοποιήσεις του, προφανώς μετά την ευρωπαϊκή στήριξη.

Ο ίδιος πολλές επίσης φορές είπε ότι η Αθήνα θέλει τη φιλία και τη συνεργασία με την Άγκυρα, αλλά η ευρωπαϊκή προοπτική –όπως είπε- έχει προϋποθέσεις.

Σε ΠΓΔΜ: Εμείς ζούμε και χωρίς λύση, εσείς αμφιβάλλω

Σκληρή στάση κράτησε ο κ. Τσίπρας και για την ΠΓΔΜ.

Όποιος διάβασε πίσω από τις λέξεις είδε μία ακόμα προειδοποίηση στην απάντηση που έδωσε σε δημοσιογράφο μέσου από την ΠΓΔΜ. «Εμείς μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς τη λύση. Νομίζω ότι αυτό δεν ισχύει για την άλλη πλευρά. Είμαστε εκεί γιατί το θέλουμε κι όχι γιατί μας πιέζουν» ανέφερε, δείχνοντας μάλιστα και την προτίμησή του στο όνομα «GORNAMAKEDONIΑ»

Σε Σκοπιανή δημοσιογράφο: Εύχομαι σε λίγο να συστήνεστε ως εκπρόσωπος της Gorna Makedonija

Μόλις δημοσιογράφος από την ΠΓΔΜ υπέβαλε το ερώτημά της, ο Ελληνας πρωθυπουργός της είπε: «Εύχομαι σε λίγους μήνες να συστήνεστε εδώ ως εκπρόσωπος της Gorna Makedonija».

Πρόσθεσε μάλιστα: «Και αυτό έχει μία αξία να το δείτε όλοι σας διότι κάποιοι νομίζουν ότι πάμε να δώσουμε εμείς ένα όνομα το οποίο εδώ το χρησιμοποιούν πάνω από μία 25ετία, να μην πω μετά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο». Πριν απαντήσει στα ερωτήματα της σκοπιανής δημοσιογράφου, ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε πάντως να... μετριάσει κάπως τις εντυπώσεις: «Ή εν πάσει περιπτώσει οποιοδήποτε άλλο όνομα από κοινού συμφωνήσουμε. Δεν προκρίνω το Gorna. Μπορεί να συμφωνήσουν οι ΥΠΕΞ κάτι άλλο», τόνισε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τσίπρας Βρυξέλλες συνέντευξη τύπου
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ