Ξεκίνησε η συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στα Σκόπια -Τα αγκάθια για συμφωνία - iefimerida.gr

Ξεκίνησε η συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στα Σκόπια -Τα αγκάθια για συμφωνία

Φωτογραφία: Intimenews/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε εξέλιξη βρίσκεται το τετ α τετ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος και ΠΓΔΜ στα Σκόπια. Ο Νίκος Κοτζιάς ξεκίνησε τις επαφές του στο υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων με τον ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ, με τον οποίο δείπνησαν χθες βράδυ.

Η κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ και οι διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών θα διαρκέσουν ένα δίωρο. Θα ακολουθήσει ενημέρωση των Ελλήνων και δημοσιογράφων της ΠΓΔΜ σε κοινή συνέντευξη Τύπου του Νίκου Κοτζιά και του κ. Ντιμιτρόφ αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό.

Ξεκίνησε η συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στα Σκόπια -Τα αγκάθια για συμφωνία | iefimerida.gr 0
Ξεκίνησε η συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στα Σκόπια -Τα αγκάθια για συμφωνία | iefimerida.gr 1
Ξεκίνησε η συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στα Σκόπια -Τα αγκάθια για συμφωνία | iefimerida.gr 2
Ξεκίνησε η συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στα Σκόπια -Τα αγκάθια για συμφωνία | iefimerida.gr 3

Σε βαρύ κλίμα η διαπραγμάτευση στα Σκόπια

Οι συζητήσεις αυτές βέβαια θα γίνουν στη σκιά των δηλώσεων του σκοπιανού ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος λίγα 24ωρα πριν από την άφιξη Κοτζιά και ενώ οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στην κορύφωσή τους, είπε πως «ορισμένες ελληνικές θέσεις πλησιάζουν τον παραλογισμό». Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα εξέφρασαν, μάλιστα, την εύλογη, όπως έλεγαν, απορία ως προς το τι είδους διαπραγμάτευση αναμένει ο κ. Ντιμιτρόφ, όταν χρησιμοποιεί τέτοιους χαρακτηρισμούς.

Το κλίμα για τη διαπραγμάτευση ως προς το όνομα, πάντως, βαραίνει και εξαιτίας των άλλων ανοιχτών μετώπων των Σκοπιανών και της κυβέρνησης Ζάεφ, η οποία αντιμετωπίζει και την εσωτερική σύγκρουση με αφορμή τον νόμο για την καθιέρωση της αλβανικής γλώσσας. Την ίδια ώρα αντιμετωπίζει και τις επικρίσεις της Ρωσίας, η οποία επισήμανε ότι «τα σχέδια προσέλκυσης της Δημοκρατίας της “Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην περιφερειακή ασφάλεια και τις διμερείς σχέσεις».

Σε ότι αφορά τη διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό συγκεκριμένα, πάντως, οι δυο πλευρές φαίνεται να συμφωνούν στο όνομα Gorna Makedonija, αλλά από την άλλη διαφωνούν σε μια σειρά ζητημάτων, όπως οι συνταγματικές αλλαγές και η ταυτότητα.

Κατά ορισμένες πληροφορίες οι σκοπιανοί επιμένουν για διπλή ονομασία, θέλοντας να διατηρήσουν τη συνταγματική ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στο εσωτερικό, ενώ είναι αμετακίνητοι και ως προς το πώς θα χαρακτηρίζεται η γλώσσα τους. Οι ίδιοι επιμένουν να λέγεται «μακεδονική».

Η ελληνική πλευρά από την άλλη έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι για να υπάρξει λύση χρειάζεται σύνθετη ονομασία erga omnes, πράγμα που προϋποθέτει πάση θυσία Συνταγματική αναθεώρηση.

Η έκταση της Συνταγματικής αναθεώρησης και αν θα αφορά μόνο την ονομασία ή και άλλα θέματα (αυτά του αλυτρωτισμού) αποτελεί αντικείμενο της τεχνικής διαπραγμάτευσης.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης θα ακολουθήσει (11.50 ώρα Ελλάδος) η ενημέρωση των δημοσιογράφων σε κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο υπουργών.

Και στη συνέχεια, ο κ. Κοτζιάς θα έχει συνομιλίες στις 11.25 τοπική (12.25 ώρα Ελλάδος) με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, αρμόδιο για τις σχέσεις με την ΕΕ, Μπουγιάρ Οσμάνι, ενώ στις 12.05 θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ.

Θα ακολουθήσει στις 13.00 τοπική (14.00 ώρα Ελλάδος) δεξίωση για την 25η Μαρτίου στο Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας, στα Σκόπια. Στις 15.30 τοπική (16.30 Ελλάδος) θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής της ΠΓΔΜ, Ταλάτ Τζαφέρι, και ακολούθως στις 16.15 τοπική (17.15 Ελλάδος) τον πρόεδρο του αλβανικού κόμματος DUIΑλί Αχμέτι, και τέλος στις 17.10 (18.10 Ελλάδος) με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO DPMNE, Χριστιάν Μικόσκι.

Η πρώτη πτήση μετά από χρόνια

O Ελληνας υπουργός Εξωτερικών έφτασε στις 18:30 το απόγευμα της Πέμπτης, στον χιονισμένο Διεθνή Αερολιμένα των Σκοπίων και έγινε δεκτός από την σκοπιανή αντιπροσωπεία. Ήταν η πρώτη προσγείωση ελληνικού αεροσκάφους μετά από 12 χρόνια, χάρη στη μετονομασία του αερολιμένα. Ολα τα προηγούμενα χρόνια, οι Έλληνες πολιτικοί μετέβαιναν στα Σκόπια οδικώς από τη Θεσσαλονίκη.

Ξεκίνησε η συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στα Σκόπια -Τα αγκάθια για συμφωνία | iefimerida.gr 4
Ξεκίνησε η συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στα Σκόπια -Τα αγκάθια για συμφωνία | iefimerida.gr 5
Ξεκίνησε η συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στα Σκόπια -Τα αγκάθια για συμφωνία | iefimerida.gr 6
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ