Πόση σκόνη σκέπασε την Κρήτη -Εφτασε 94 φορές πάνω από το όριο - iefimerida.gr

Πόση σκόνη σκέπασε την Κρήτη -Εφτασε 94 φορές πάνω από το όριο

(EUROKINISSI/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κάθε ρεκόρ έσπασε η συγκέντρωση της αφρικανικής σκόνης. Μάλιστα το φαινόμενο που «χτύπησε» την Κρήτη ήταν από τα μεγαλύτερα των τελευταίων τουλάχιστον 10 ετών.

Ενενήντα τέσσερις φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο μετρήθηκε η συγκέντρωση σκόνης σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ!

«Αυτή τη φορά τα επίπεδα είναι πολύ υψηλά στο Ηράκλειο. Είναι ένα επεισόδιο σκόνης που ξεκίνησε σήμερα το πρωί με περίπου 100mg/m3, δυο φορές άνω των ορίων συναγερμού, για 24ωρες μέσες τιμές, και έφτασε από τις 3μ.μ και μετά τα 3000mg/m3 ενώ περίπου στις 5.30 απογειώθηκε στα 4.700! Δηλαδή 94 φορές πάνω από το όριο».

«Τέτοιες συγκεντρώσεις ερημικής σκόνης δεν έχουμε μετρήσει ποτέ στο παρελθόν στην Κρήτη. Τα προηγούμενα μεγάλα επεισόδια σκόνης είχαν καταγραφεί στα τέλη Φλεβάρη του 2006 με 3000mg/m3, εξήντα φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο και τον Απρίλιο του 2005 πάνω 2500, όταν τεράστιες ποσότητες σκόνης μεταφέρθηκαν από τη Σαχάρα. Στις 7.30 μ.μ. στο Ηράκλειο μετρήθηκαν 4000mg/m3 ενώ η σκόνη έχει αρχίσει να προχωρεί προς ανατολικά με τις ενδείξεις στον Φινοκαλιά να δείχνουν τα 3500 mg/m3» επισήμανε μιλώντας στον Σκάι Κρήτης 92,1 η υπεύθυνη του Σταθμού Περιβαλλοντικών Ερευνών στον Φινοκαλιά Λασιθίου, δ/ντρια του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικών και Χημικών Διεργασιών του πανεπιστημίου Κρήτης, Μαρία Κανακίδου.

H σκόνη άγγιξε στα Χανιά τα ανώτατα επίπεδα λίγο πριν τις 9.00 και μέχρι τις 10.00, ξεπερνώντας τα 500 μg/m^3.

Πηγή: flashnews.gr, cretalive.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κρήτη σκόνη αφρικανική σκόνη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ